Foarte pe scurt despre oţetul de orez

Oţetul de orez este obţinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte popular în Asia centrală şi de sud-est, în special în China, Coreea şi Japonia. Fiecare dintre aceste trei ţări sunt mari producători de oţet de orez, şi fiecare propune pe piaţă diferite tipuri şi calităţi ale acestui produs.

Oţetul chinezesc
Este un oţet cu gust mai puternic decât cel japonez şi are culoare variabilă, de la transparent până la diferite nuanţe de roşu şi maro. Oţeturile chinezeşti, ca şi cele japoneze, au gust mai blând, mai fin şi mai dulce decât oţetul occidental, preparat din vin; din acest motiv, nu pot fi înlocuite cu oţeturi obişnuite.

Oţetul de orez alb este un lichid de culoare pală, cu conţinut mai ridicat de acid acetic şi mai apropiat de oţetul european, dar este încă mai puţin acru şi mai fin decât acesta.

Oţetul de orez negru este foarte popular în sudul Chinei. Oţetul de Chinkiang, originar din oraşul Zhenjiang, aflat pe coasta estică a provinciei Jiangsu, este considerat cel mai bun sortiment de oţet de orez negru. În mod normal, oţetul de orez negru se prepară din orez lipicios (un oţet foarte asemănător se onţine din mei şi sorg, dar, desigur, nu mai este un oţet de orez). Are culoare închisă, şi o aromă puternică, un pic afumată. În afară de Zhenjiang, mai este produs şi în Hong Kong.

Oţetul de orez roşu este mai închis la culoare decât cel alb, dar mai deschis decât cel negru, iar culoarea i se trage de la drojdia roşie de orez, cultivată pe mucegai de Monascus purpureus. Acest oţet are un gust special, datorat mucegaiului roşu.

Citeste si articolul →   Pui cu taitei si pasta de susan

Oţetul japonez
Acest oţet are gust blând şi culoare ce variază între transparent şi galben pal. Există două tipuri distincte de oţet de orez japonez: unul este preparat prin fermentarea orezului, iar celălalt, numit awasezu, sau orez condimentat, este preparat cu adaus de sake, sare şi zahăr. Acest orez este folosit la sushi şi la prepararea de dressing-uri pentru salate, alături de ghimbir şi susan.

Oţetul coreean
Ssal sikcho, sau micho se referă la oţetul de orez coreean, care este extrem de popular pentru gustul deosebit şi pentru calităţile nutritive.
Este preparat din orez „chapsal” (orez lipicios), sau „hyeonmi” (orez brun), amestecat cu „nuruk”, un ingredient ce ajuta procesul de fermentaţie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.