Foarte pe scurt despre otetul de orez

Otetul de orez este obtinut prin fermentarea orezului, sau a vinului de orez. Este foarte popular în Asia centrala si de sud-est, în special în China, Coreea si Japonia. Fiecare dintre aceste trei tari sunt mari producatori de otet de orez, si fiecare propune pe piata diferite tipuri si calitati ale acestui produs.

Otetul chinezesc
Este un otet cu gust mai puternic decat cel japonez si are culoare variabila, de la transparent pana la diferite nuante de rosu si maro. Oteturile chinezesti, ca si cele japoneze, au gust mai bland, mai fin si mai dulce decat otetul occidental, preparat din vin; din acest motiv, nu pot fi înlocuite cu oteturi obisnuite.

Otetul de orez alb este un lichid de culoare pala, cu continut mai ridicat de acid acetic si mai apropiat de otetul european, dar este înca mai putin acru si mai fin decat acesta.

Otetul de orez negru este foarte popular în sudul Chinei. Otetul de Chinkiang, originar din orasul Zhenjiang, aflat pe coasta estica a provinciei Jiangsu, este considerat cel mai bun sortiment de otet de orez negru. În mod normal, otetul de orez negru se prepara din orez lipicios (un otet foarte asemanator se ontine din mei si sorg, dar, desigur, nu mai este un otet de orez). Are culoare închisa, si o aroma puternica, un pic afumata. În afara de Zhenjiang, mai este produs si în Hong Kong.

Otetul de orez rosu este mai închis la culoare decat cel alb, dar mai deschis decat cel negru, iar culoarea i se trage de la drojdia rosie de orez, cultivata pe mucegai de Monascus purpureus. Acest otet are un gust special, datorat mucegaiului rosu.

Citeste si articolul →   Am o jucarie noua: razatoarea ceramica Kyocera

Otetul japonez
Acest otet are gust bland si culoare ce variaza între transparent si galben pal. Exista doua tipuri distincte de otet de orez japonez: unul este preparat prin fermentarea orezului, iar celalalt, numit awasezu, sau orez condimentat, este preparat cu adaus de sake, sare si zahar. Acest orez este folosit la sushi si la prepararea de dressing-uri pentru salate, alaturi de ghimbir si susan.

Otetul coreean
Ssal sikcho, sau micho se refera la otetul de orez coreean, care este extrem de popular pentru gustul deosebit si pentru calitatile nutritive.
Este preparat din orez „chapsal” (orez lipicios), sau „hyeonmi” (orez brun), amestecat cu „nuruk”, un ingredient ce ajuta procesul de fermentatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.