sos Hoisin
Sosul Hoisin, sau Haixian (se pronunţă hăixianjiang) este un sos chinezesc folosit ca dip. Uneori este folosit şi pe post de condiment în marinade, preparate stir-fry sau tocane.
Cuvântul “hoisin” este o latinizare a cuvântului ce denumeşte fructele de mare în limba cantoneză. Cu toate acestea, sosul Hoisin nu conţine peşte, sau altă vieţuitoare marină.

Există mai multe variante de sos Hoisin, de diferite consistenţe şi cu variaţii de gust, cele comerciale incluzând pastă de sos de soia, făină de grâu, zahăr, usturoi, ulei de susan, oţet şi alte condimente, ca ardei iute, plus conservanţi şi coloranţi. Gustul său este descris ca fiind o combinaţie de dulce, sărat şi iute. Cele mai bune varietăţi de sos Hoisin sunt cele preparate în China şi în Hong Kong.
Europenii fie îl adoră, fie îl urăsc din cauza gustului puternic ce poate fi, pentru persoanele neobişnuite, cam prea dominant.

Este folosit la prepararea mai multor reţete tradiţionale chinezeşti, cum sunt raţa Peking, pacheţele de primăvară, porc mu shu, popiah şi porc la grătar.

Sosul este popular şi în ţările unde influenţa culturală chineză a fost importantă, cum este Vietnam, unde sosul Hoisin este un condiment important, servit adesea la pho bo (supă de vită cu tăiţei, aromată cu anason stelat – una dintre specialităţile vietnameze) fie turnat direct în supă, fie folosit alături, ca dip în care se înmoaie bucăţile de carne din supă. Mai este folosit şi pentru a glazura puiul gătit în cuptor.

Iată o reţetă de sos Hoisin, uşor de preparat şi de potrivit pentru fiecare fel de carne din reţetă. Pornind de la reţeta de bază, puteţi experimenta variante mai dulci pentru dim sum, cu sos de soia dark pentru vită şi vânat, cu sos de soia light pentru pui şi porc.

Ingrediente:
4 linguri de sos de soia dark, sau light
2 linguri de unt de arahide (sau pastă de fasole soia)
1 lingură de miere (sau melasă)
2 linguriţe de oţet alb
1/2 linguriţă de praf de usturoi
2 linguriţe de ulei de susan brun
20 de picături de sos iute
1/4 linguriţă de piper
câteva alune tocate grosier, pentru servit

Instrucţiuni:
Se amestecă toate ingredientele într-un castronel. La început, poate părea că nu se amestecă, dar insistaţi puţin şi veţi avea un sos Hoisin de bună calitate. Când se serveşte ca dip, se presară cu alune tocate.
Poate fi folosit imediat şi se poate păstra în frigider, într-un recipient închis ermetic.