Foarte pe scurt despre sosul Hoisin

Sosul Hoisin – un sos chinezesc

sos Hoisin
Sosul Hoisin, sau Haixian (se pronunta haixianjiang) este un sos chinezesc folosit ca dip. Uneori este folosit si pe post de condiment în marinade, preparate stir-fry sau tocane.

Cuvantul “hoisin” este o latinizare a cuvantului ce denumeste fructele de mare în limba cantoneza. Cu toate acestea, sosul Hoisin nu contine peste, sau alta vietuitoare marina.

Exista mai multe variante de sos Hoisin, de diferite consistente si cu variatii de gust, cele comerciale incluzand pasta de sos de soia, faina de grau, zahar, usturoi, ulei de susan, otet si alte condimente, ca ardei iute, plus conservanti si coloranti. Gustul sau este descris ca fiind o combinatie de dulce, sarat si iute. Cele mai bune varietati de sos Hoisin sunt cele preparate în China si în Hong Kong.
Europenii fie îl adora, fie îl urasc din cauza gustului puternic ce poate fi, pentru persoanele neobisnuite, cam prea dominant.

Sosul Hoisin ste folosit la prepararea mai multor retete traditionale chinezesti, cum sunt rata Peking, pachetele de primavara, porc mu shu, popiah si porc la gratar.

Sosul este popular si în tarile unde influenta culturala chineza a fost importanta, cum este Vietnam, unde sosul Hoisin este un condiment important, servit adesea la pho bo (supa de vita cu taitei, aromata cu anason stelat – una dintre specialitatile vietnameze) fie turnat direct în supa, fie folosit alaturi, ca dip în care se înmoaie bucatile de carne din supa. Mai este folosit si pentru a glazura puiul gatit în cuptor.

Reteta de Sos Hoisin

Iata o reteta de sos Hoisin, usor de preparat si de potrivit pentru fiecare fel de carne din reteta. Pornind de la reteta de baza, puteti experimenta variante mai dulci pentru dim sum, cu sos de soia dark pentru vita si vanat, cu sos de soia light pentru pui si porc.

Citeste si articolul →   Salsa de rosii

Sos Hoisin – Ingrediente:

  • 4 linguri de sos de soia dark, sau light
  • 2 linguri de unt de arahide (sau pasta de fasole soia)
  • 1 lingura de miere (sau melasa)
  • 2 lingurite de otet alb
  • 1/2 lingurita de praf de usturoi
  • 2 lingurite de ulei de susan brun
  • 20 de picaturi de sos iute
  • 1/4 lingurita de piper
  • cateva alune tocate grosier, pentru servit

Cum se prepara Sosul Hoisin – Instructiuni:

Se amesteca toate ingredientele într-un castronel. La început, poate parea ca nu se amesteca, dar insistati putin si veti avea un sos Hoisin de buna calitate.

Cand se serveste ca dip, se presara cu alune tocate.

Poate fi folosit imediat si se poate pastra în frigider, într-un recipient închis ermetic.

4 comentarii pe “Foarte pe scurt despre sosul Hoisin

    • Radu Popovici spune:

      @Mircea: Asa este… 😀 Tastatura, bat-o vina. Ea este vinovata ca a inlocuit “alune” cu “aline”. Alinutza, cea din bancuri, a fost mereu cam sadica; iata, i-a venit si ei randul. Am corectat, multumesc.

  1. cristi-j spune:

    unul dintre sosurile cu care nu sunt obisnuit . in ultimii 3 ani nu am gustat / folosit deloc iar inainte doar cind am mincat spring rolls , popiah si porc . acum am un borcan cumparat de ceva vreme dar nu reusesc sa-l folosesc . vreo sugestie simpla si usoara pe care-ai incercat-o , dar nu ca dip ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Cum ziceam si in articol, la marinade sau la stir-fry-uri. Cred ca am facut vreo 2 retete cu el, dar inca nu am postat niciuna. Cand revin acasa o sa caut prin arhiva mea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.