Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, multe dintre ele interesante.
Vreau sa vi le prezint si, eventual, sa le comentam impreuna.
Iata o fotografie facuta de mine in 2008, intr-un sat de pescari de pe lacul Ton Le Sap, din Cambodgia, unul dintre acele sate pe papainoage, in care casele sunt ridicate sau coborate functie de nivelul apei.


Ceea ce vedeti sunt creveti pusi la uscat de localnici, in plin soare. Odata la cateva ore acestia sunt vanturati, pentru a asigura o uscare uniforma si pentru a elimina o parte din impuritatile aduse de vant (in special praf si frunze).
Crevetii uscati sunt un ingredient pretios, ca adaus la salate, stir-fry-uri, supe, curry-uri. Uneori se piseaza si se adauga pentru a ingrosa si a da substanta sosurilor si supelor, saun pentru a prepara paste de condimente (sambaal, paste de curry, nahm prik etc.). Sunt considerati a fi un ingredient „puurtator” de umami natural si au calitatea de a potenta gustul oricarui preparat in care sunt adaugati.
Crevetii uscati sunt folositi nu doar in bucatariile din sudul si sud-estul Asiei, ci si in Brazilia, Africa (mai ales in Nigeria) si chiar in bucataria cajun (Louisiana – SUA).