Fotografii de pe papamond (12)

Dupa articolul de ieri, in comentariile caruia cristi-j a pomenit de leurda, vreau sa va povestesc putin despre experienta mea, din aceeasi zi, legata de aceasta planta.
culesLeurda - Fotografii de pe papamond (12) 1 - Retetele lui Radu

Ieri ma aflam la Slanic – Prahova, la niste prieteni, pasionati si ei de mancare si de gatit. Impreuna am facut o iesire intr-o padurice din apropiere (pentru cei care cunosc zona aceasta se afla pe langa Piatra Verde) la cules de leurda. Eu sunt baiat de asfalt, nascut si crescut in Bucuresti, asa ca orice experienta de acest gen mi se pare deosebita si o intampin cu entuziasm.
Zona cu leurda – in general plante tinere, cu frunze mai mici si mai fragede decat ceea ce se gaseste prin piata – avea o culoare foarte placuta, verde vibranta, iar de la cativa metri distanta se simtea un miros discret de usturoi. Am adunat cam o sacosa, cu care am facut o salata: foi de laptuca, de diferite culori, rupte bucatele si amestecate cu (multe) frunze de leurda, presarate cu miez de nuca tocata si drese cu o vinegreta simpla – ulei de masline extra virgin, suc de lamaie, sare si piper – a fost exceptionala. Nu doar foarte simpla si rapida, dar gustul acela de proaspat, aroma de iarba usturoiata si contrastul de texturi au facut ca aceasta salata sa ne mearga la suflet.
Am ajuns la varsta, si la intelepciunea, la care imi dau seama ca bucuriile simple sunt cele care imi fac viata mai frumoasa. Daca gasiti leurda in piata incercati aceasta salata, nu veti regreta.

Citeste si articolul →   Fotografii de pe papamond (3)

Un comentariu pe “Fotografii de pe papamond (12)

  1. Amalia spune:

    Delicioasa leurda, tatal meu abia astepta sa vina primavara, era topit dupa leurda si untisor, asa am invatat si noi copiii sa apreciem gustul lor, obiceiul s-a pastrat, cum apar cum fac o cura. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mihaela63: Ei, daca este vorba de ce vrea stomacul, atunci scara de valori personala se schimba. Dar obiectiv vorbind, tot usturoiul ramane regele absolut. 🙂

  2. mihaelar63 spune:

    Ador leurda . Este deosebita ca gust , as putea sa spunem ca este ruda ,, aristocrata ” a usturoiului .
    Am folosit leurda in supa cu smantana si bineinteles , gospodareste-ardelenesc cu ceva afumat ; si in supa de post in duet cu loboda rosie ; in salate ; ba chiar cu peste inabusit .

    • Radu Popovici spune:

      @mihaela63: Leurda a devenit foarte la moda, dupa ce in urma cu 5 ani nu stia nimeni de ea. Eu o folosesc doar proaspata,caci gatita isi pierde din aroma. Este buna, imi place. dar nu o pot considera in niciun caz o ruda aristocratica a usturoiului. Nu se compara cu usturoiul in ce priveste versatilitatea, aroma si gustul; acesta este adevaratul aristocrat in ce priveste gatitul, leurda este ruda mai tanara si mai saraca. Parerea mea. 🙂

  3. cristi-j spune:

    am folosit de multe ori salote deci nu mai e cazul sa iau de curiozitate … hehehe … ultima oara am adus din belgia si daca tin minte corect a fost 1,2 euro/500g
    la ce spui tu adaug ca are o anumita dulceata . eu folosesc ceapa rosie lunga tanara , mica (de apa/de buzau) .
    scuze , a fost doar exprimarea unei frustrari … hahaha

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Si eu am folosit-o de cateva ori, dar niciodata in Romania, din pacate. Ceapa rosie de apa este cea mai buna ca substituent, intr-adevar. Sunt de acord cu frustrarea ta si o impartasesc. Preturile sunt rusinoase si, din cat imi pot da eu seama, nejustificate.

  4. cristi-j spune:

    nu e locul aici dar …
    zilele trecute a fost pentru prima data cand am vazut salote in romania . m-am bucurat la prima vedere pana am vazut pretul. erau pungi de 250g si costau 5 lei adica 20 lei / kg . ceapa normala , galbena , romaneasca sau nu , era 1 leu / kg . adica salotele sunt de 20 de ori mai scumpe decat ceapa ? nu e vorba de vanilie , sofran sau trufe , e ceapa . mai inteleg la rosii care sunt pretentioase sa coste 15-20 lei / kg pentru cherry dar ceapa ? sunt eu tampit , nu stiu pe ce lume traiesc sau 20 lei / kg de ceapa e mult (salotele tot cepe sunt) ?

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Salota (hasma) este un fel de “hibrid” intre ceapa si usturoi, despartita in catei care nu sunt uniti printr-o menbrana exterioara, dar cu aroma mult atenuata fata de cea de ceapa si cea de usturoi. Nu as da acest pret, poate doar odata, de curiozitate. Eu folosesc, de obicei, ceapa rosie cu un mic adaus de usturoi, si am grija sa le calesc bine, ca sa atenuez aromele.

    • Radu Popovici spune:

      @Sabrina: Multumesc. Culmea este ca, in tot timpulcat am cules leurda, m-am simtit ca facand ceva important. Pentru mine este o senzatie relativ noua si proaspata de a ma intoarce acasa, din padure, avand in “desaga” cina. 🙂

  5. cristi-j spune:

    depinde si de proportia dintre ele . la cata leurda am pus n-a fost acoperita de nimic , hahaha , plus ca am cautat un gust mai complex si mai picant.
    aici ploua de-a binelea .

  6. cristi-j spune:

    salata mea a avut cateva lucruri in plus : migdale in loc de nuci , niste ceapa verde , ceva branza framantata iar la dressing am pus si putin mustar , sos de chilli , marar si patrunjel … dar a lipsit activitatea culesului ceea ce nu e putin lucru … hehehe

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Eu nu pun langa leurda ceapa; usturoi, bineinteles, nici atat. Uneori ceapa acopera aroma leurdei. Am vrut sa ii pastrez cat mai pregnante gustul si aroma, de aceea am sarit si mustarul la vinegreta.
      Culesul a facut toti banii. 🙂 Poate ies si in dimineata asta, desi ploua mocnit.

  7. Freya spune:

    Ce frumos, sa poti sa te duci langa casa sa culegi leurda proaspata!

    Arata minunat padurea asa ,cu covor verde. Cred ca a fost delicioasa salata.

Dă-i un răspuns lui Radu Popovici Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.