Fotografii de pe papamond (21)

Forografia de astăzi mă pune pe gânduri. Sunt, cum se spunea cândva, un „copil de asfalt”; m-am născut, am crescut şi, mai nou, îmbătrânesc frumos în Bucureşti. Nu am avut bunici la ţară, nu am trăit, cu excepţia armatei, în alt oraş decât această capitală urât-frumoasă, la care ţin în felul meu.
BAKING CHAPATI ON WOOD FIRE - Fotografii de pe papamond (21) 1 - Retetele lui Radu

Poate tocmai de aceea în ultimii ani mă emoţionează tradiţiile simple, în care oamenii trăiesc mai aproape de natură şi comunică mai uşor cu universul. Îmi plac tot mai mult lucrurile necomplicate, mă fascinează din ce în ce mai tare modul rustic de a găti, ingredientele proaspete, abia culese, traiul simplu, înconjurat de pomi şi iarbă. Mă uimeşte necontenit miracolul fructelor şi legumelor care apar ca din nimic, cresc şi se maturizează ca să ne bucure cu o savoare delicioasă. Mă emoţionează această voinţă de a se reînnoi a întregii naturi şi sper din tot sufletul să ne supravieţuiască, căci, sinceri să fim, aşa cum ne purtăm cu ea, nu o merităm.
Fotografia de mai sus reprezintă o pâine indiană nedospită, numită „chapati”, gătită pe o tavă de fier, de fapt o placă metalică rotundă, la un foc de lemne, cuibărit între câteva pietre. O mână zbârcită, probabil aparţinând unei bunici, fixează pâinea cu o spatulă veche, de lemn, lustruită prin folosire îndelungată. Deasupra acestui foc este, aproape sigur, doar cerul plin de stele, iar în jurul său stă familia, cu feţele luminate de jocul flăcărilor, îmbătându-se cu mirosul proaspăt de pâine.
Lângă foc, într-un ceaun acoperit cu o altă tavă metalică, aşteaptă, poate, un curry, sau un orez gătit cu mirodenii. Ce poate fi mai simplu de atât? Ce poate fi mai plăcut decât să ai familia lângă tine, în jurul unei mese gătite cu drag?
De fapt nu ştiu dacă aş putea trăi astfel, dar unei părţi din mine, în mod inexplicabil, îi este dor de o astfel de masă. Am tot mai des senzaţia că lucrurile cu care ne înconjoară „civilizaţia” şi care ne-au devenit absolut necesare, ne uşurează viaţa doar aparent. Ba, aş îndrăzni să zic că, înlesnind aparent comunicarea, ne înstrăinează de fapt unii de alţii.
Există oameni despre care se spune că trăiesc în sărăcie, ca acum 50-100 de ani. Aşa este, i-am întâlnit în Thailanda şi Cambodgia şi sunt convins că există multe alte zeci sau sute de milioane asemenea lor, trăind în India, Myanmar sau aiurea. Cu toate acestea, cei pe care i-am văzut eu erau veseli, sănătoşi şi fericiţi. Poate că nu ştiau cât de multe le lipsesc? Sau poate chiar ştiu că nu le lipseste nimic important?


9 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (21)

 1. Roxana spune:

  Imi aminteste de bunica si de painea nedospita pe care mi-o facea langa foc, pentru ca nu mai aveam rabdare sa creasca aluatul. 🙂
  Trebuie sa imi fac timp sa ajung la tara.
  Asa e, traim bine si nu ne lipseste nimic.

 2. Amalia spune:

  „Simplitatea este în sine o complexitate – şi trebuie să te hrăneşti cu esenţa, ca să poţi să îi înţelegi valoarea.

  „În sufletul meu nu a fost niciodată loc pentru invidie – nici pentru ură, ci numai pentru acea bucurie, pe care o poţi culege de oriunde şi oricând. Consider că ceea ce ne face să trăim cu adevărat, este sentimentul permanentei noastre copilării în viaţă.”
  „Cine nu iese din Eu, n-atinge Absolutul şi nu descifrează nici viaţa.”
  Constantin Brancusi

 3. Corina spune:

  Poate doar ca stiu sa aprecieze mai adanc relatia lor cu natura.Cu viul, nu cu poza.
  Ce senzatie este cand cumperi o rosie din piata, inerta, fara personalitate, o rosie ca milioane de alte rosii. Dar senzatia se schimba dramatic cand culegi tu rosia pe care ai vazut-o de floare, pe care ai vazut-o verde si apoi cum creste, ai hranit-o , ai udat-o si apoi ai pus-o pe farfurie. Nimic nu mai este impersonal totul devine legat de tine, capata semnificatie.
  Cum e cand pui patrunjel din ghiveciul de la tine din fereastra?

 4. mihaelar63 spune:

  De multe ori mancarurile simple cu putine ingrediente sunt mai savuroase decat altele ,, muncite si bibilite ” indelung . Conditia de baza sa fie preparate cu ingrediente proaspete de buna calitate si cu mult suflet . Luna iunie imi par toate mai gustoase datorita legumelor noastre autohtone . Eu spun ca iarna e a condimentelor – sa ne incalzeasca interiorul si sa ne puna sangele in circulatie iar vara a legumelor – mancarica mai light si multae salate . Poate gresesc , dar eu asa vad lucrurile !!!

  • Radu Popovici spune:

   @mihaelar63: In principiu sunt de acord. As remarca faptul ca oa mancarica poate fi light si daca este condimentata, cu mentiunea ca a fi condimentat nu inseamna neaparat a fi iute. Fara condimentare (asezonare) poti sa ai orice ingrediente, ca tot nu au gust. Cu sare, piper, ierburi aromate si altele, indiferent cat de proaspata este rosia, tot este mai buna. Parerea mea.

 5. adnia spune:

  dintr-o data parca am sentimentul ca cea ce avem noi este luxul extrem…si, in mod paradoxal, suntem damnati sa ne cautam fericirea la nesfarsit!

  • Radu Popovici spune:

   @adnia: Foarte bine observat. Conform statisticilor romanii sunt printre cei 25% din populatia lumii care traiesc cel mai bine. Si eu m-am mirat cand am aflat, dar mirarea a durat doar 1 secunda cand m-am gandit la sutele de milioane de chienzi, indieni, indonezieni etc. care traiesc in conditii care noua ni s-ar parea inumane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.