Fotografii de pe papamond (22)

Presupun că toţi cei care aţi călătorit în Asia de Sud-Est, şi nu numai dvs., sunteţi familiarizaţi cu pieţele plutitoare. În general acestea sunt amenajate pentru turişti, iar comercianţii, ca şi cumpărătorii, circulă pe unul sau mai multe canale, în bărci. În cazul turiştilor, acestea sunt mânuite de localnici care îşi închiriază atât calităţile de vâslaş, cât şi ambarcaţiunea.
floating market in Bangkok - Fotografii de pe papamond (22) 1 - Retetele lui Radu

Pe maluri, pe pontoane de lemn, sunt zeci de magazine de suveniruri şi restaurante, ca şi o piaţă în aer liber. Atât piaţa de pe ponton cât şi cea din bărci vând cam aceleaşi lucruri; cu toate acestea oferta poate fi diversă, de la ceasuri Rollex contrafăcute, până la mâncare gătită pe loc. Între aceste „extreme”, puteţi trece orice vă vine în minte, de la pălării la pantofi, de la tricouri la covoraşe de bambus… orice ar putea interesa un turist.
Localnicilor le place să se târguiască şi este foarte distractiv să faci asta, căci se gesticulează şi se joacă teatru câteva minute bune, ca în final să obţii obiectul la o treime din preţul cerut iniţial. Occidentalii, neobişnuiţi cu astfel de negocieri, plătesc fără să clipească, din prima, preţul cerut de vînzător. Acesta bagă banii în buzunar bucuros, dar, în sinea lui, regretă că a pierdut distracţia târguielii. Presupun că cea mai bună metodă de a-l surprinde ar fi să te târguieşti la sânge, iar apoi să-i plăteşti preţul cerut iniţial. Eu am făcut asta odată şi am lăsat un thailandez cu gura căscată. Oricum, preţurile sunt mici, sau aşa erau pe atunci.
Am fost prima dată într-o astfel de piaţă în 2005 şi am avut ca vâslaş o femeie între două vârste, iar fiica, sau nepoata, o ajuta la cârmă. Este o experienţă interesantă, căci totul este extrem de pitoresc, zgomotos, dinamic şi plăcut mirositor. De unde mirosuri plăcute? Bineînţeles, de la cei care gătesc.
Este un deliciu să mănânci în barcă, cumpărând un lucru de colo şi altul de dincolo. Imaginea de mai sus, provenind dintr-una din pieţele plutitoare de lângă Bangkok – Thailanda, vă arată o „bucătărie” interesantă. Bărcile chiar poartă, pe lângă bucătar şi alimente, mici dispozitive de gătit, cel mai adesea sursa termică fiind o butelie cu gaz. Se găteşte în aburi, la wok, pe grătar, în orice fel este posibil.
Vă rog să remarcaţi cât de curată este barca şi cât de îngrijit sunt pregătite alimentele. Totul arată proaspăt şi gustos. Credeţi-mă pe cuvânt, chiar aşa şi este!
Un prieten de pe FB mi-a spus că fotografia seamana cu paleta unui pictor, iar mana ar putea reprezenta pensula artistului. Mi se pare o comparaţie foarte potrivită. Avem de-a face cu artişti care „pictează” cu arome şi gusturi.


17 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (22)

 1. mitinita spune:

  @cristi: am fost de vreo 3 ori,de fiecare data am stat cateva luni si am avut marea sansa sa vad cate putin si din provincie

 2. mitinita spune:

  @radu:mie Thailanda mi-a dat gustul ptr calatorii, a fost inceputul formarii mele ca adult si acolo am invatat sa ma descurs singura. Ma crezi ca la inceput nu prea mi-a placut mancarea 😀 dar si cand i-am dat de gust. 🙂

 3. mitinita spune:

  Mie imi placea sa fac cumparaturi din barcile plutitoare,parca era o autostrada pe apa. Eram intr-o barca si chiar faceam piata din celelalte barci. Am avut si sansa de a petrece cateva zile in casele care erau construite deasupra apei, acolo chiar era o alta lume. Si da, si eu inca simt aromele. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @mitinita: Eu cred ca cine apuca sa cunoasca putin Asia nu si-o mai poate scoate din suflet, mai ales daca este pasionat de mancare in forma ei exotic-traditionala. De fapt, pot sa spun ca viata mea s-a schimbat total dupa primul meu drum in Asia, in 2005. Nu am trecut la vreo alta religie, nici vorba de asta, dar mi-a schimbat modul de a gandi si, mai ales, m-a facut sa ma apuc de gatit si mi-a deschis interesul pentru gastronomie. Nu mi-a daruit doar un hobby, ci si o meserie.

 4. alinutzika spune:

  maine plec si eu catre Anglia intr-o scurta calatorie …E prima maea iesire peste hotare. Macar Europa noastra sa o cunosc putin..:))

  • Radu Popovici spune:

   @crisri-j: Asa cum Malaezia este pe lista mea de tari ce trebuie neaparat vizitate, alaturi de alte cateva tari din zona, poate Thailanda ar merita atentia ta. Pentru mine a ramas absolut deosebita.

 5. cristi-j spune:

  nu in toate tarile din asia de sud-est se gasesc astfel de piete . as spune ca e vorba mai mult de indochina (partea continentala a asiei de sud-est). cele mai multe se gasesc in thailanda dar sunt intalnite si in cambodia, vietnam si laos. in indonesia mai e una, in myanmar, malaysia, philippines nu stiu daca sunt.
  fotografia e buna si iti vine sa mananci orice ar face cu ingredientele frumos aranjate.

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Nu a spus nimeni nimic de TOATE tarile din Asia de sud-est… in afara de tine. 🙂 Doamne, ce bine am mancat acolo, direct in barca. Parca simt si acum aromele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.