Nu este niciun secret faptul ca îmi place mult bucataria asiatica. Asia este însa imensa, iar culturile culinare etnice asiatice sunt cel putin la fel de diferite ca cele europene. Exista între ele asemanari, dar si multe deosebiri. Simplificand, m-as aventura sa spun ca în Asia exista doi mari poli de mare efervescenta culturala gastronomica, respectiv doua mari zone de influenta, care nu rareori se întrepatrund si se suprapun: cea chinezeasca si cea persano-arabo-indiana.
Fotografia de mai sus poate fi si ea o ilustrare a existentei acestor zone de influenta. Ea reprezinta un vanzator stradal de „lumpia”, aflat într-una din pietele orasului Manilla, Filipine.
„Lumpia” este, de fapt, un rulou de primavara, de origine chinezeasca, care s-a raspandit si a devenit popular în toata Asia de Sud-Est. Am mancat aceste rulouri în Thailanda, în Hong Kong si în Cambodgia. Am gatit variante vietnameze si thailandeze si am citit despre variante indoneziene, malaeziene, laotiene, birmaneze (myanmareze) etc.
Interesant este faptul ca si olandezii au preluat, via Indonezia, aceste rulouri. În Olanda se numesc „loempia”.
Cultura culinara filipineza a fost puternic influentata de cea chineza. Lumpia au fost aduse în Filipine de emigranti chinezi din Fujian. Ca sa fiu cat pot fi astazi de precis, lumpia denumeste rulourile închise total în aluat, caci exista si variante de rulouri deschise. De asemenea lumpia are variante care se prajesc, dar si variante care nu se prajesc (acestea folosesc, de obicei, învelis din hartie de orez, care are nevoie sa fie doar putin înmuiata în apa calda). Ma opresc aici cu datele despre lumpia, caci pregatesc un articol separat despre acest subiect.
Revenind la fotografie, impresionante sunt mainile. Zbarcite, semn al varstei, deformate de munca, dar înca puternice si agile. Privite atent, pot spune o poveste întreaga.
Foarte expresiva fotografie! Abia astept materialul despre lumpia. Ma fascineaza pachetelele de primavara asiatice, le maninc cit pot de des.
@memphis: Sunt un univers in sine. Exista nenumarate variante, una mai interesanta decat alta.
Instantaneul este uimitor! Falangele degetelor, desi par a avea fiecare propriul sistem nervos, conlucreaza armonios. Impresia este de forta masculina creatoare, ceea ce ar parea o contradictie in termeni. Dar la ei contrariile se regasesc vectorial spre acelasi scop.
Ma inclin.
@Sensei: Poza este, intr-adevar, sugestiva. Ma intreb cate zeci de mii de lumpia a „impachetat” acest om.