Va propun astazi o foarte rapida incursiune în bucataria coreeana, prezentandu-va în doua fotografii si cateva fraze una dintre cele mai cunoscute metode de gatit, reprezentativa pentru cultura culinara coreeana: asa-numitul gratar coreean.
Numele coreean este „gogigui”, unde „gogi” înseamna „carne”, iar „gui” înseamna „a frige”, si se refera la o metoda interesanta si destul de spectaculoasa de a prepara carnea. Cele mai utilizate tipuri de carne sunt cea de vita, porc si pui, dar metoda se poate extinde asupra oricarui tip de carne. Carnea poate fi marinata înainte de a fi gatita, sau nu. De fapt, cel mai adesea, specialistii cladifica în aceste doua categorii carnea ce urmeaza sa fie gatita pe un gogigui: marinata anterior gatitului sau nu.
Un gogigui foloseste gaz sau carbuni drept combustibil si este, în mod traditional, astfel construit încat sa fie inclus în însati masa la care se asaza mesenii, în centrul ei. Exista însa nenumarate cazuri, atat restaurante cat si locuinte private, care nu au un gogigui incorporat în masa, ci folosesc gratare portabile care se pun pe masa sau langa ea.
Unele dintre cele mai populare preparate care se gatesc pe un gogigui sunt „bulgogi”, felii subtiri de carne de vita, de obicei antricot, vrabioara sau muschi, „galbi”, coaste de vita marinate, „dweji bulgogi”, carne de porc picanta „jumulloek”, carne de porc marinata cu ulei brun de susan, „dahk galbi” pe baza de carne de pasare. „samgyeopsal”, felii de bacon.
Dintre toate acestea, si altele pe care nu le-am mai listat, cel mai popular preparat este, de departe, bulgogi, la care carnea se marineaza într-un amestec de sos de soia, zahar, ulei brun de susan, usturoi si piper.
Un preparat gatit pe gogigui se serveste alaturi de unul sau mai multe „banchan”, adica garnituri pe baza de vegetale: laptuci, castraveti, ardei grasi. Cunoscute sunt „pajori”, o salata picanta de ceapa verde si „ssamjang”, o pasta picanta preparata amestecand „doenjang” cu „kochujang”.
Multumesc ! Interesant si delicios !!!
@Floare de colt: Cu placere.
Cel mai bun bulgogi l-am gustat in Japonia, unde traiesc multi coreeni. Era facut cu Kobe beef, vitele beau bere si sunt masate,astfel se obtine efectul de marmura in carne. In mod sigur este gratarul meu preferat,gochujang si gochugaru fiind in topul listei la condimente picante.
@mitinita: Intamplarea face sa am pregatit, de ceva vreme deja, un mic articol despre gochugaru. Poate ca acum i-a venit randul. 🙂