Vă propun astăzi o foarte rapidă incursiune în bucătăria coreeană, prezentându-vă în doua fotografii şi câteva fraze una dintre cele mai cunoscute metode de gătit, reprezentativă pentru cultura culinară coreeană: aşa-numitul grătar coreean.


Numele coreean este „gogigui”, unde „gogi” înseamnă „carne”, iar „gui” înseamnă „a frige”, şi se referă la o metodă interesantă şi destul de spectaculoasă de a prepara carnea. Cele mai utilizate tipuri de carne sunt cea de vită, porc şi pui, dar metoda se poate extinde asupra oricărui tip de carne. Carnea poate fi marinată înainte de a fi gătită, sau nu. De fapt, cel mai adesea, specialiştii cladifică în aceste două categorii carnea ce urmează să fie gătită pe un gogigui: marinată anterior gătitului sau nu.

Un gogigui foloseşte gaz sau cărbuni drept combustibil şi este, în mod tradiţional, astfel construit încât să fie inclus în însăţi masa la care se aşază mesenii, în centrul ei. Există însă nenumărate cazuri, atât restaurante cât şi locuinţe private, care nu au un gogigui incorporat în masă, ci folosesc grătare portabile care se pun pe masă sau lângă ea.

Unele dintre cele mai populare preparate care se gătesc pe un gogigui sunt „bulgogi”, felii subţiri de carne de vită, de obicei antricot, vrăbioară sau muşchi, „galbi”, coaste de vită marinate, „dweji bulgogi”, carne de porc picantă „jumulloek”, carne de porc marinată cu ulei brun de susan, „dahk galbi” pe bază de carne de pasăre. „samgyeopsal”, felii de bacon.

Dintre toate acestea, şi altele pe care nu le-am mai listat, cel mai popular preparat este, de departe, bulgogi, la care carnea se marinează într-un amestec de sos de soia, zahăr, ulei brun de susan, usturoi şi piper.

Un preparat gătit pe gogigui se serveşte alături de unul sau mai multe „banchan”, adică garnituri pe bază de vegetale: lăptuci, castraveţi, ardei graşi. Cunoscute sunt „pajori”, o salată picantă de ceapă verde şi „ssamjang”, o pastă picantă preparată amestecând „doenjang” cu „kochujang”.