Voi fi scurt astăzi, căci fotografia de mai jos este, în sine, extrem de expresivă. Reprezintă o bicicletă, „parcată” pe una dintre străduţele ce mărginesc una dintre pieţele din Chowringhee ( se mai scrie şi Churangi), un cartier din oraşul Kolkata (fost Calcutta), capitala statului indian West Bengal.


Interesantă este nu doar încărcătura bicicletei, cel puţin pentru mine – căci nu cred că am mai văzut vreodată una încărcată cu găini – ci şi modul ingenios în care acestea sunt agăţate de ghidon şi de roata din spate. Am încercat să le număr; nu am reuşit să aflu exact câte sunt, dar estimez că de această bicicletă atârnă între 40 şi 50 de găini. Dacă cineva mi-ar fi dat sarcina de a transporta 50 de găini undeva, m-aş fi gândit probabil să închiriez o camionetă, sau ceva asemănător. Iată că se pot transporta şi pe o simplă bicicletă, mult mai ieftin. O soluţie neaşteptată, dar care funcţionează.

Imaginea aceasta mă face să mă gândesc la bucătăria de bună calitate: lucruri care par complicate, dar care se pot duce la bun sfârşit într-un mod neaşteptat de simplu. În mintea mea, cam aşa este bucătăria indiană; probabil de aceea mă şi atrage atât de mult.

În mod ciudat, căţelul din planul al doilea, merge agale şi nu arată a fi interesat deloc de „găinăria” de pe bicicletă. Se linge pe bot, dar priveşte în altă direcţie, către cine ştie ce bunătăţi mai la îndemâna lui. Probabil vede aşa ceva aproape zilnic.