Fotografii de pe papamond (33)

Vietnamul a avut în ultimii ani un progres remarcabil din toate punctele de vedere. Poate cel mai important lucru de spus despre această ţară cu 91 de milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de 331.000 kmp (spre comparaţie România are o suprafaţă de 238.000 kmp şi o populaţie de doar 19 milioane de locuitori) este că din muritoare de foame a devenit exportatoare de produse alimentare. Chiar şi în ce priveşte orezul, alimentul de bază al ţării, Vietnam a devenit în ultimii ani cel de-al doilea mare exportator al lumii, după Thailanda.
Ansoa la uscat in Vietnam - Fotografii de pe papamond (33) 1 - Retetele lui Radu

Imaginea de mai sus este luată într-un sat de pescari. În zare se observă, atât în partea dreaptă cât şi în cea stângă, câteva zeci de vase de pescuit. În plan apropiat sute sau mii de site pe care se usucă anşoa. Acest produs este unul important în exportul vietnamez, care oferă pieţei mai multe tipuri de anşoa, de diferite dimensiuni, de la cele de 1-2 cm lungime, până la cele din această imagine.
Este un ingredient interesant, plin de gust şi capabil de a potenţa gustul altor alimente, căruia est şi sud-est asiaticii i-au găsit o mulţime de întrebuinţări. Anşoaua uscată este adăugată ca atare în salate, sau presărată peste orezul fiert ori peste mâncărurile cu sos. Este, de asemenea, un ingredient adesea folosit în preparatele de tip stir-fry.
Revenind la imagine, în centrul ei se află o barcă, probabil nefolosită fiindcă este într-o stare foarte proastă, iar în ea se găseşte un alt tip de barcă, rotundă şi concavă. Acesta este tipul de barcă tradiţională a pescarilor vietnamezi. Mai este încă foarte des folosită, dar sătucul în chestiune este, se pare, mai „modern”, căci toate vasele din planul depărtat au forma cunoscută nouă şi sunt mai mari. Probabil este vorba despre eficienţă, căci acest ultim tip de ambarcaţiune poate aduce o încărcătură mai mare.


8 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (33)

 1. Corina spune:

  Nu numai, ci si faptul ca nu se mai dragheaza canalele si scurile. Lacul Razim, care dadea tone de peste, un lac absolut urias si fabulos, a ajuns sa nu mai poata fi parcurs cu barca pe mai mult de jumatate, apa fiind prea mica. Nenorocirea e ca mii de specii de animale care se hraneau cu pestele de acolo, cuibareau, se adaposteau acolo, vor pieri incetul cu incetul. Marile colonii de pelicani, printre care si cele de pelican cret, au ajuns sa fie doar mici grupuri.

 2. Mirela Stanescu spune:

  Prima data am vazut o cherhana la Sf. Gheorghe ( delta) in vacanta de vara dupa terminarea clasei aVIIIa si, acolo, am vazut prima oara un morun ( si multi alti pesti), care avea vreo
  4 metri lungime (nu este poveste pescareasca). Pacat ca in ultimii ani a scazut dramatic cantitatea de peste : poluarea si
  braconajul desantat.

 3. Corina spune:

  Cand am vazut poza mi-a venit in nari mirosul de la cherhanalele alea adevarate, de prin capatul litoralului, unde nu vin turistii buluc si unde inca se prinde peste si se gateste numai peste. Un miros puternic, insa deloc neplacut, de peste uscat, de sare, cu totul altul decat cel din magazinele de peste.
  Intr-o astfel de cherhana am mancat, aproape fortata, un ardei umplut cu peste. Cand am aflat ce mi se ofera, sincer, am avut un sentiment de repulsie, cum adica, ardei umplut cu peste?!
  Dar bunavointa si fericirea de pe chipul femeii de acolo m-au facut sa nu refuz, desi ma gandeam unde o sa-l ascund sa nu vada ca nu il mananc. A fost delicios, nici acum nu imi vine sa cred. Si nu mirosea greu a peste, ci placut, imbietor.

 4. mirela spune:

  Sunt sigura. La noi este o delicatesa, un lux mai nou.Ma bucur foarte mult ca raspunzi mereu mereu la mesaje este grozav sa stii ca ai un interlocutor cu care vorbesti nu primesti peste o saptamana sau o luna un mail raspuns la vreun comentariu.Asta este un lucru exceptional .

  • Radu Popovici spune:

   @mirela: Pai, daca nu raspund la comentarii, de ce imi mai fac blog? Chiar caut sa stimulez comentatul si discutiile; dau premii celor care comenteaza. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.