Vietnamul a avut în ultimii ani un progres remarcabil din toate punctele de vedere. Poate cel mai important lucru de spus despre această ţară cu 91 de milioane de locuitori şi cu o suprafaţă de 331.000 kmp (spre comparaţie România are o suprafaţă de 238.000 kmp şi o populaţie de doar 19 milioane de locuitori) este că din muritoare de foame a devenit exportatoare de produse alimentare. Chiar şi în ce priveşte orezul, alimentul de bază al ţării, Vietnam a devenit în ultimii ani cel de-al doilea mare exportator al lumii, după Thailanda.


Imaginea de mai sus este luată într-un sat de pescari. În zare se observă, atât în partea dreaptă cât şi în cea stângă, câteva zeci de vase de pescuit. În plan apropiat sute sau mii de site pe care se usucă anşoa. Acest produs este unul important în exportul vietnamez, care oferă pieţei mai multe tipuri de anşoa, de diferite dimensiuni, de la cele de 1-2 cm lungime, până la cele din această imagine.
Este un ingredient interesant, plin de gust şi capabil de a potenţa gustul altor alimente, căruia est şi sud-est asiaticii i-au găsit o mulţime de întrebuinţări. Anşoaua uscată este adăugată ca atare în salate, sau presărată peste orezul fiert ori peste mâncărurile cu sos. Este, de asemenea, un ingredient adesea folosit în preparatele de tip stir-fry.

Revenind la imagine, în centrul ei se află o barcă, probabil nefolosită fiindcă este într-o stare foarte proastă, iar în ea se găseşte un alt tip de barcă, rotundă şi concavă. Acesta este tipul de barcă tradiţională a pescarilor vietnamezi. Mai este încă foarte des folosită, dar sătucul în chestiune este, se pare, mai „modern”, căci toate vasele din planul depărtat au forma cunoscută nouă şi sunt mai mari. Probabil este vorba despre eficienţă, căci acest ultim tip de ambarcaţiune poate aduce o încărcătură mai mare.