Am mai povestit în cadrul acestei foto-rubrici despre pieţele plutitoare, unul dintre fenomenele tipice Asiei de Sud-Est. Deja renumite pentru oferta de mâncare stradală, această zonă îşi completează oferta şi cu mâncarea „fluvială”, gătită direct în bărci, proaspătă şi delicioasă.

O piaţă plutitoare este ceva extrem de pitoresc şi de interesant, surprinzător, misterios şi exotic; un tumult dinamic, plin de sunet şi arome, care te cucereşte.

Vara s-a terminat şi mă gândesc cam cu tristeţe la lunile ce vor urma. Iarna în Bucureşti nu este vreo mare plăcere şi voi duce dorul legumelor şi fructelor de grădină. Voi fi nevoit să folosesc din nou „materia” insipidă şi inodoră oferită de supermarket sau de serele „pieţarilor”.

Fotografia de mai sus reprezintă una dintre sutele de bărci care oferă fructe sau mâncare gătită turiştilor din pieţele plutitoare. Barca din imagine este una cambodgiană, dar bărci aproape identice se pot întâlni şi în Thailanda, Myanmar, Indonezia, Malaezia, Laos etc.
Observaţi la pupa bărcii cîteva sticluţe cu diverse sosuri şi condimente, semn că bărcuţa respectivă va oferi nu doar fructe, ci şi mâncare gătită. restul încărcăturii este formată de vegetale proaspete; acestea sunt, după orez, alimentele cele mai importante ale unei diete, pe care unii dintre specialişti o consideră cea mai sănătoasă din lume. Eu împărtăşesc opinia lor, fără să fiu specialist în ceva, ci doar un simplu european pasionat de culturile culinare asiatice.

Încărcătura bărcii din imagine, plină de culoare şi prospeţime, mă face cu atât mai mult să regret sfârşitul verii. Unul dintre lucrurile minunate ale Asiei de Sud-Est este faptul că, indiferent de sezon, mereu există câte ceva proaspăt care se poate culege. Prospeţimea absolută a ingredientelor este, poate, atuul principal al bucătăriei locale.
Îmi este dor de acele locuri, au trecut deja 4 ani de la ultima mea vizită acolo. Poate anul viitor…