Fotografii de pe papamond (35)

Vă povesteam cu altă ocazie despre vizita făcută acum 4 ani în Cambodgia, într-un sat de pescari de pe lacul Ton Le Sap. Era unul din acele sate căţărate pe papainoage, ale cărui case şi acareturi se ridică sau se coboartă funcţie de nivelul apei. Este un loc fascinant, dar deloc singular în Asia de Sud-Est. Oamenii care îl locuiesc, de asemenea, sunt extrem de interesanţi.
pescar cu plasa - Fotografii de pe papamond (35) 1 - Retetele lui Radu

fotografia de mai sus reprezintă un pescar aruncând năvodul. Din păcate, cu excepţia ţării (Cambodgia), autorul fotografiei nu a crezut necesar să noteze locul de unde provine imaginea. Nu reuşesc să-mi dau seama dacă apa este stătătoare sau curgătoare; nu mă pricep deloc la pescuit, dar după modul în care mânuieşte năvodul, aş înclina spre o apă curgătoare.
Îmi place mult mişcarea avântată, concentrarea bărbatului, dar şi zâmbetul său, ca şi cum ar fi fost conştient că este fotografiat şi ar fi intenţionat să „dea bine” în poză. De remarcat supleţea sa şi corpul musculos, antrenat; se vede că îşi face meseria în aer liber şi că depune zilnic un însemnat efort fizic. M-aş avânta să spun că se şi hrăneşte sănătps, cu multe legume şi peşte, fără excese de niciun fel. Cum glumeşte un prieten dintre ai mei: „şi sărăcia este bună la ceva; te fereşte de excesele alimentare.”
Lăsând gluma deoparte, fotografia îmi place fiindcă expune un mod de viaţă tradiţional, vechi de mii de ani şi, din păcate, pe cale de dispariţie. Ştim bine că astăzi avem computere, maşini, televizoare, frigidere şi aer condiţionat. Ştim bine ce câştigăm datorită lor, dar nu realizăm întotdeauna ce pierdem din cauza lor.


6 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (35)

 1. oq spune:

  Frumoasa imagine! Mi-a trezit amintiri din copilarie. Bunicul meu, fochist in tinerete, pe elevator (acest tip de vas a disparut), a impletit un prostovol cu care mergeam impreuna la pescuit, la balta. Era fascinant- se strange ca un glob pe sub apa, arata ca o fusta cu plumb pe margine cand e deschis. Bunicul il manevra usor- am incercat si eu dar era prea greu-trebuie tehnica. Mi-e dor de povestirile lui de pe vas, din timpul razboiului-cand ascundeau elevatorul cu crengi si frunze, printre salcii. Din pacate, nu mai este printre noi, dar amintirile ne inspira sa mai facem cate o scordalea din cand in cand, un bors de cap de peste si o salata ruseasca.

 2. BogdanC spune:

  Nu este navod. Se numeste prostovol pe la noi unde se mai si foloseste din ce in ce mai rar. De obicei se prin pesti mai mici care stau in apa mica.

  • Radu Popovici spune:

   @Bogdan: Prostovol sa fie. eu credeam ca orice plasa cu care prinzi peste este un navod. Am invatat ceva nou. Cum spuneam, habar nu am de pescuit. 🙂

 3. mitinita spune:

  Din cand in cand iau o pauza de calculator si mereu visez ca ma pot retrage intr-un loc mai ferit de lume,exotic si cald,fara modernitati. Important e sa fie un loc simplu si linistit. Cred ca fotografia ta m-a facut sa-mi aduc aminte de planurile de viitor:) Weekend placut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.