Fotografii de pe papamond (36)

Fotografia de mai jos a fost numita de autor „mic dejun în Orasul Vechi”. Atat. Nu se spune despre care oras vechi este vorba si nici despre ce anume contine micul dejun. Se poate vedea doar o stiva de „aburitoare” din bambus, dar ceea ce contin ele este lasat doar pe seama imaginatiei noastre.
BREAKFAST OF THE ANCIENT TOWN - Fotografii de pe papamond (36) 1 - Retetele lui Radu

Poate în ele sunt baozi, micile si delicioasele gogosele din aluat de paine, umplute cu o diversitate de amestecuri de legume si carne? Sau jiao zi, celebrii coltunasi preparati într-o la fel de uriasa diversitate? Poate peste si fructe de mare, gatite cu legume? Sau poate doar orez simplu? Nu se poate sti.
Ceea ce m-a frapat la fotografie este amestecul de vechi si nou, adica exact asa cum percep eu China de astazi: un colos aflat în fruntea progresului tehnologic, dar înca puternic ancorat în traditiile sale milenare. Poate ca titlul, cu al sau „Orasul vechi”, m-a dus catre aceasta asociere, sau poate cosuletele si sitele de bambus aflate în imediata vecinatate a unui cos de plastic, de culoare albastra, si a castroanelor de metal cu smaltul sarit pe alocuri; de asemenea, mai în spate, se poate vedea o stiva de „sticle” de plastic, cu apa sau cu oribile sucuri sintetice.
Un alt lucru de remarcat sunt „constructiile” pe verticala. În prim-plan, înaltandu-se catre cer, cu o oarecare semetie, avem stiva formata din cele 9 site de bambus, încununate cu un capac; în fundal, si mai ambitioasa în verticalitate, pagoda cu etajele sale suprapuse. Cele doua mi se par, într-un mod straniu, foarte asemanatoare.
Ar mai fi, în partea dreapta, ornamentele aurii, atarnate de data aceasta, tinzand parca sa „curga” spre pamant. Tot constructii verticale, dar cu sens opus.
Raman cu impresia ca fotograful a avut „ochi” bun. A surprins ceea ce trebuie în contextul potrivit. Fotografia are mister si te provoaca la reflexii.

6 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (36)

 1. cristi-j spune:

  Imi place foarte mult fotografia (inclusiv pata de culoare data de cosul albastru de plastic).
  Eu zic ca stiva respectiva nu contine nimic, din cate se vede e sau inainte sau dupa micul dejun, prea e totul aranjat si curat … hehehe .
  Teoretic ar putea contine o multime de (mai mult sau mai putin) bunatati, unele restaurante de dim sum sunt un univers in sine cu zeci daca nu sute de feluri si pentru cineva dinafara e neaparat nevoie de un ghid. Dim sum e tipic pentru Canton si Hong Kong dar micul dejun in China poate fi mult diferit de pau, jiaozi sau zongzi si o poza cu acest nume ar putea arata si altfel.

 2. mitinita spune:

  sigur ca au o cultura extraordinara,nici nu contestez asta. Dar si ca plasticul Made in China este omniprezent este adevarat. Poza arata ca si in cele mai vechi locuri si pline de cultura tot se va gasi o bucata de plastic.

 3. mitinita spune:

  Superba comparatia pagoda-stiva de site de bambus si chiar ca a avut ochi bun fotograful. Nu mai bine ne provocai sa ghicim cam ce ar putea fi in site? Eu chiar as fi preferat sa lipseasca plasticul din imagine,fotografia este ca un strigat,dar exemplifica iar ca este tara lucrurilor ieftine si contrafacute (ma gandeam la sucuri)

  • Radu Popovici spune:

   @Dana: sunt fericit ca sunt sanatos, ca am pe cine iubi si ca fac ceea ce-mi place. N-as zice ca nu sunt jultumit si de faptul ca am calatorit; oricum, fotografia aceasta nu-mi apartine. In China am ajuns, deocamdata, doar in Hong Kong si Macao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.