Fotografii de pe papamond (36)

Fotografia de mai jos a fost numită de autor „mic dejun în Oraşul Vechi”. Atât. Nu se spune despre care oraş vechi este vorba şi nici despre ce anume conţine micul dejun. Se poate vedea doar o stivă de „aburitoare” din bambus, dar ceea ce conţin ele este lăsat doar pe seama imaginaţiei noastre.
BREAKFAST OF THE ANCIENT TOWN - Fotografii de pe papamond (36) 1 - Retetele lui Radu

Poate în ele sunt baozi, micile şi delicioasele gogoşele din aluat de pâine, umplute cu o diversitate de amestecuri de legume şi carne? Sau jiao zi, celebrii colţunaşi preparaţi într-o la fel de uriaşă diversitate? Poate peşte şi fructe de mare, gătite cu legume? Sau poate doar orez simplu? Nu se poate şti.
Ceea ce m-a frapat la fotografie este amestecul de vechi şi nou, adică exact aşa cum percep eu China de astăzi: un colos aflat în fruntea progresului tehnologic, dar încă puternic ancorat în tradiţiile sale milenare. Poate că titlul, cu al său „Oraşul vechi”, m-a dus către această asociere, sau poate coşuleţele şi sitele de bambus aflate în imediata vecinătate a unui coş de plastic, de culoare albastră, şi a castroanelor de metal cu smalţul sărit pe alocuri; de asemenea, mai în spate, se poate vedea o stivă de „sticle” de plastic, cu apă sau cu oribile sucuri sintetice.
Un alt lucru de remarcat sunt „construcţiile” pe verticală. În prim-plan, înălţându-se către cer, cu o oarecare semeţie, avem stiva formată din cele 9 site de bambus, încununate cu un capac; în fundal, şi mai ambiţioasă în verticalitate, pagoda cu etajele sale suprapuse. Cele două mi se par, într-un mod straniu, foarte asemănătoare.
Ar mai fi, în partea dreaptă, ornamentele aurii, atârnate de data aceasta, tinzând parcă să „curgă” spre pământ. Tot construcţii verticale, dar cu sens opus.
Rămân cu impresia că fotograful a avut „ochi” bun. A surprins ceea ce trebuie în contextul potrivit. Fotografia are mister şi te provoacă la reflexii.


6 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (36)

 1. cristi-j spune:

  Imi place foarte mult fotografia (inclusiv pata de culoare data de cosul albastru de plastic).
  Eu zic ca stiva respectiva nu contine nimic, din cate se vede e sau inainte sau dupa micul dejun, prea e totul aranjat si curat … hehehe .
  Teoretic ar putea contine o multime de (mai mult sau mai putin) bunatati, unele restaurante de dim sum sunt un univers in sine cu zeci daca nu sute de feluri si pentru cineva dinafara e neaparat nevoie de un ghid. Dim sum e tipic pentru Canton si Hong Kong dar micul dejun in China poate fi mult diferit de pau, jiaozi sau zongzi si o poza cu acest nume ar putea arata si altfel.

 2. mitinita spune:

  sigur ca au o cultura extraordinara,nici nu contestez asta. Dar si ca plasticul Made in China este omniprezent este adevarat. Poza arata ca si in cele mai vechi locuri si pline de cultura tot se va gasi o bucata de plastic.

 3. mitinita spune:

  Superba comparatia pagoda-stiva de site de bambus si chiar ca a avut ochi bun fotograful. Nu mai bine ne provocai sa ghicim cam ce ar putea fi in site? Eu chiar as fi preferat sa lipseasca plasticul din imagine,fotografia este ca un strigat,dar exemplifica iar ca este tara lucrurilor ieftine si contrafacute (ma gandeam la sucuri)

  • Radu Popovici spune:

   @Dana: sunt fericit ca sunt sanatos, ca am pe cine iubi si ca fac ceea ce-mi place. N-as zice ca nu sunt jultumit si de faptul ca am calatorit; oricum, fotografia aceasta nu-mi apartine. In China am ajuns, deocamdata, doar in Hong Kong si Macao.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.