Fotografii de pe papamond (39)

Fotografia de astăzi reprezintă celebra hârtie de orez comestibilă, întindă la uscat pe cadre împletite din bambus. Aceasta este un ingredient care se găseşte sporadic pe piaţă, cam ca toate alimentele asiatice care se mai aduc şi pe la noi, în unele super şi hipermarketuri.
Rice paper drying at a bamboo frame - Fotografii de pe papamond (39) 1 - Retetele lui Radu

Este folosită mai ales ca ambalaj pentru pacheţele şi rulouri cu diverse umpluturi. Are o oarecare transparenţă, ceea ce permite „vizionarea” unor ingrediente frumos colorate (creveţi, carne, legume) din compoziţia umpluturii; de aceea aceste ingrediente se pun în pacheţele astfel ca, la prezentarea pe farfurie, să fie în partea superioară a pacheţelelor, cât mai vizibile cu putinţă.
Este destul de dificil de lucrat cu această hărtie, sau cel puţin eu am dificultăţi. Modul de lucru şi câteva detalii despre ea puteţi găsi aici.
O folosesc rar şi lipsa de antrenament îmi dă de furcă. Mi se pare destul de fragilă şi relativ neprietenoasă atunci când vine vorba de ambalat în ea diversele umpluturi. Se rupe uşor şi, dacă este prea umedă ori prea uscată, nu aderă şi nu închide bine pacheţelele.
Spre surprinderea mea am o singură reţetă pe blog în care am folosit hârtie de orez şi am ambalat eu singur pacheţelele. Ar trebui s-o folosesc mai des (am un pachet nedesfăcut în cămară), mai ales că diversitatea rulorurilor şi pacheţelelor din bucătăriile sud şi sud-est asiatice este uluitoare.


Citeste si articolul →   Bucătăria malaeziană - partea 3

4 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (39)

 1. Mirela Stanescu spune:

  Rabdarea, migala si tenacitatea asiaticilor sunt proverbiale.
  „Cu rabdarea treci marea” spune o vorba romaneasca…Nu trebuie sa te supere aceste foi; reusesti foarte bine in alte locuri.

 2. nea'Mielu spune:

  se gaseste permanent in auchan la coloniale, eu folosesc frecvent si iti marturisesc ca le-am nimerit din prima; mai mult, nu gasesc nici o dificultate in a le folosi, functioneaza de minune, trebuiesc doar aduse in contact cu apa (eu folosesc o cratita cu apa) si lasate cateva secunde sa se inmoaie.. poate mi se trage de la sarmale ca si la alea am dexteritate 🙂
  poate am nimerit eu un soi care se lucreaza mai usor, cine stie?
  astea pe care le iau eu sunt ambalate intr-o cutie circulara din plastic, groasa doar de vreun centimetru, poate 20 cm in diametru. in interior sunt 100 de foi.
  poate ne faci vreo surpriza zilele astea cu ceva yummi de la rf – pachetele cu carne de crab sau pe-acolo 😉

  • Radu Popovici spune:

   @nea’Mielu: In principiu ar trebui sa se comporte la fel, nu cred ca este vorba despre foi de calitati diferite. Cred ca eu sunt mai neindemanatic; nu exista sedinta de lucru la care sa nu rup cateva foi. Este extrem de enervant.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.