Fotografii de pe papamond (7)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, unele dintre ele interesante, multe foarte frumoase.
salak - Fotografii de pe papamond (7) 1 - Retetele lui Radu

Fotografia de mai sus reprezinta un fruct tropical, numit salak. Originar din Malaezia si Indonezia, salak (Salacca zalacca si Salacca edulis) mai este numit si “fruct-sarpe”, din cauza cojii solzoase, de culoare bruna, care seamana mult cu pielea unui sarpe. Salak-ul creste în ciorchini la partea inferioara a unor specii de palmieri si seamana oarecum cu o smochina. Coaja poate fi îndepartata usor, ciupind varful fructului. Sub coaja fructul prezinta trei lobi asemanatori, ca forma, unei capatani de usturoi, fiecare continand o samanta (sambure) mare si necomestibila.
Exista circa 30 de specii de salak, majoritatea acestora dand fructe cu gust dulce-acrisor, dar cu o consistenta ce variaza de la uscat si faramicios (salak pondoh, cultivat în Yogykarta, Insonezia) pana la umed si crocand (salak Bali, în insula Bali). Arborele de salak este un palmier ce poate atinge înaltimi de 5-6 m.
Cel mai scump salak este cel cunoscut ca “salak gula pasir” (adica “zahar nisipos”, cu referire la texturasa fin granulata). Aceasta varietate de salak este cea mai dulce dintre toate; din el se prepara si un vin cu 13,5% alcool, relativ dulce la gust.
Fructele de salak se utilizeaza ca orice fruct. Se mananca în general crude, dar si conservate, sub forma de compot, suc, gem etc.

Citeste si articolul →   Fotografii de pe papamond (40)

6 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (7)

  1. mitinita spune:

    asta chiar imi era necunoscut,n-am auzit niciodata de el. sunt mai familiara cu fructele thailandeze,iar pe acolo nu l-am zarit. Posibil sa fie mai accesibil in Indonezia. Arata foarte interesant.

  2. Sabin spune:

    Ce fruct interesant! nu am auzit de el si cand ma gindesc cate alte sute sau mii de fructe si legume imi sint necunoscute imi dau seama cit de infinit de variata este natura. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Sabin: Ai mare dreptate. Si eu sunt in mod constant surprins de cate lucruri imi sunt necunoscute. Si inca intr-un domeniu in care ma documentez continuu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.