Fotografii de pe papamond (7)

Am adunat de-a lungul anilor cateva mii de fotografii legate de mancare, parte dintre ele facute de mine, parte cumparate de pe diverse site-uri de specialitate, unele dintre ele interesante, multe foarte frumoase.
salak - Fotografii de pe papamond (7) 1 - Retetele lui Radu

Fotografia de mai sus reprezintă un fruct tropical, numit salak. Originar din Malaezia şi Indonezia, salak (Salacca zalacca şi Salacca edulis) mai este numit şi “fruct-şarpe”, din cauza cojii solzoase, de culoare brună, care seamănă mult cu pielea unui şarpe. Salak-ul creşte în ciorchini la partea inferioară a unor specii de palmieri şi seamănă oarecum cu o smochină. Coaja poate fi îndepărtată uşor, ciupind vârful fructului. Sub coajă fructul prezintă trei lobi asemănători, ca formă, unei căpăţâni de usturoi, fiecare conţinând o sămânţă (sâmbure) mare şi necomestibilă.
Există circa 30 de specii de salak, majoritatea acestora dând fructe cu gust dulce-acrişor, dar cu o consistenţă ce variază de la uscat şi fărâmicios (salak pondoh, cultivat în Yogykarta, Insonezia) până la umed şi crocand (salak Bali, în insula Bali). Arborele de salak este un palmier ce poate atinge înălţimi de 5-6 m.
Cel mai scump salak este cel cunoscut ca “salak gula pasir” (adică “zahăr nisipos”, cu referire la texturasa fin granulată). Această varietate de salak este cea mai dulce dintre toate; din el se prepară şi un vin cu 13,5% alcool, relativ dulce la gust.
Fructele de salak se utilizează ca orice fruct. Se mănâncă în general crude, dar şi conservate, sub formă de compot, suc, gem etc.


Citeste si articolul →   Curry de pui cu mustar

6 comentarii pe “Fotografii de pe papamond (7)

 1. mitinita spune:

  asta chiar imi era necunoscut,n-am auzit niciodata de el. sunt mai familiara cu fructele thailandeze,iar pe acolo nu l-am zarit. Posibil sa fie mai accesibil in Indonezia. Arata foarte interesant.

 2. Sabin spune:

  Ce fruct interesant! nu am auzit de el si cand ma gindesc cate alte sute sau mii de fructe si legume imi sint necunoscute imi dau seama cit de infinit de variata este natura. 🙂

  • Radu Popovici spune:

   @Sabin: Ai mare dreptate. Si eu sunt in mod constant surprins de cate lucruri imi sunt necunoscute. Si inca intr-un domeniu in care ma documentez continuu. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.