Fougasse

In vechea Roma, “panis focacius” era o varianta de paine coapta in cenusa caminului (“focus” in latina). Aceasta paine antica se regaseste intr-o gama larga de tipuri de paine de astazi: “focaccia” in Italia, “hogaza” in Spania, “fogassa” in Catalonia, “fugassa” in Liguria, “pogacsa” in Ungaria, “pogaci” in Ardeal, “fougasse” in Provence etc.
fougasse
Versiunea din provence foloseste foarte des masline, dar si branza sau ansoa si, dupa multi, poate fi privita ca un fel de pizza, primitiva, fara rosii.
Varianta incercata la GUXT contine, pe langa masline, rosii uscate la soare si amestecul de ierburi aromate Herbes de Provence.

Bucatarie: franceza
Dificultate: medie
Cantitate: 2 bucati
Timp de preparare: 4 ore
Timp de gatit: 32 minute + racire

Ingrediente:
1 kg faina
2 linguri de zahar
20 g sare
20 g drojdie proaspata
180 ml ulei de masline extra virgin
320 ml apa
4 linguri de Herbes de Provence
200 g masline negre, curatate de samburi
50 g rosii uscate la soare, scurse bine de ulei
2 galbenusuri de ou, batute

Instructiuni:
Se amesteca intr-un castron mare drojdia cu zahar si se freaca bine pana ce se transforma intr-o pasta subtire. Se adauga 2 linguri de faina si un pahar cu apa calduta; se amesteca. Astfel, drojdia are din ce se hrani. Se lasa mixtura sa stea cam 1 ora, la cald, pana ce se creste.

Se adauga la maia restul de faina, restul de apa, uleiul si sarea si se amesteca pana ce se formeaza un aluat. Se transfera aluatul pe o suprafata fainata si se framanta 12-15 minute; se aduna sub forma unei bile. Se pune bila de aluat intr-un castron mare, se acopera cu un prosop curat si se lasa la crescut pana ce isi dubleaza volumul, circa 2-3 ore.

Citeste si articolul →   Keftedakia

Se transfera aluatul crescut pe o suprafata de lucru. Se imperte in doua. Se ruleaza cu un facalet fiecare jumatate ca sa se obtina un dreptunghi gros de circa 8-10 mm. Se presara fiecare portie de aluat cu jumatate sin cantitatile de masline, oregano si rosii uscate la soare. Se impatura foaia de aluat si se ruleaza din nou la o grosime de 1 cm.
fougasse
Folosind un cutit ascutit, sau o rola de taiat aluatul, se practica o taietura pe lungimea foii de aliuat, lasand netaiate portiuni de 3 cm la cele doua margini. Apoi, de fiecare parte a acestei taieturi lungi, se fac alte cate 3 taieturi mai scurte, oblice, cimilar crengilor unui brad. Se trage apoi aluatul, pentru a largi despicaturile. Acestea dau forma caracteristica a unei paini fougasse si ajuta la coacerea mai rapida si mai uniforma a acesteia.
Se acopera painile cu un prosop curat, ca sa nu faca crusta, si se lasa la dospit alte 30 de minute.

Intre timp se incinge cuptorul la 250 °C. Se ung cele doua fougasse cu galbenus de ou. Acesta va carameliza la suprafata lor in timpul coacerii; se obtine astfel paine frumos rumenita, cu coaja crocanta si interior fraged.
Se coc painile, pe rand, cate 16 minute, pana ce sunt frumos rumenite. Se scot pe un grilaj metalic, astfel ca aerul sa circule si dedesubtul lor, si se lasa sa stea 20 de minute, pana ce se racesc partial.

Fougasse se serveste ca atare, ca mic dejun, ca gustare la masa de pranz, sau la cina. Este buna, de asemenea, stropita cu ulei de masline, cu pasta de masline sau tepenade, cu dulceata de masline etc.

4 comentarii pe “Fougasse

  1. MotoiMaria spune:

    Radu, am incercat reteta 🙂 Foarte gustoasa! Multumim!
    Mi-a intrat mai putina faina, dar nici n-am framantat-o 15 minute…si cu toate astea tot a iesit foarte buna!

    • Radu Popovici spune:

      @MotoiMaria: Ma bucur ca ti-a placut. Poti incerca si alte combinatii: masline cu ansoa si ierburi / masline cu ceapa calita.

  2. cristi-j spune:

    Trebuie sa-ti dau “like” pentru prima reteta de paine (asta daca tin eu bine minte).
    Chiar daca painea facuta acasa nu e neaparat mai buna sau mai ieftina sau mai convenabil/usor de obtinut decat unele dintre painile din comert, e un sentiment foarte placut si o satisfactie care face painea mai buna atunci cand ai facut-o tu de la zero.
    Am incercat si eu cateva variante si painea cu masline, rosii uscate si ierburi aromate e preferata mea.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Inseamna ca ne cam potrivim la gusturi.
      Ai dreptate, este prima reteta de paine. Oricum, daca e sa mai incerc vreuna, va fi tot o specialitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.