Va propun o reteta interesanta, cu adevarat delicioasa, excelenta pentru o gustare. Daca insotiti crevetii cu orez fiert, poate fi un foarte gustos pranz usor sau cina.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
25-30 de creveti cruzi (circa 500 g in total), decorticati
4 catei de usturoi, pisati
5-6 linguri de sos de soia
2 lingurite de zahar de trestie (sau zahar brun)
4 1/2 linguri de suc de limeta
1/2 ardei iute rosu uscat, pisat
2 linguri de ulei de arahide
2 1/2 linguri de vin de orez Shiaoxing (sau vin alb demi-sec)
1 lingurita de ulei brun de susan
2 ardei iuti mici, uscati, pisati cat mai fin
4 cm bucata de ghimbir, curatata de coaja
1 1/2 lingura de seminte de susan
200 g miez de ananas proaspat, taiat cubulete
2 limete, taiata in 12 felii
orez fiert, pentru servit
Instructiuni:
Se combina intr-un castron crevetii cu usturoi, 3-4 linguri de sos de soia, 2 linguri de suc de limeta, zahar, ardei iute proaspat, ulei de arahide, vin de orez si ulei de susan. Se acopera castronul si se marineaza crevetii circa 1 ora, in frigider.
Se combina in alt castron ananasul cu suc de ghimbir, ardei iute uscat si restul de sos de soia si suc de limeta. Se acopera castronul si se lasa ananasul la marinat, in frigider, circa 1 ora.
Se rade ghimbirul si se stoarce. Se pastreaza sucul, se arunca pulpa. Se prajesc uscat, fara ulei, semintele de susan, intr-o tigaita, pana se rumenesc.
Se incinge bine un gratar, la foc iute. Se micsoreaza apoi flacara la mediu si se unge cu putin ulei. Intre timp se infig in fiecare frigare 1 felie de limeta, 3 creveti si 2 bucati de ananas alternate, si se incheie cu alta felie de limeta. Se prajesc frigaruile cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce crevetii se fac rozalii. Cand se intorc se ung cu marinada ramasa in castron.
Se servesc frigaruile stropite cu marinada de la ananas, presarate cu seminte de susan prajite, alaturi de orez fiert.
Substituenti:
Unele ingrediente nu se gasesc intotdeauna pe piata noastra, de aceea va propun o mica lista de substituenti:
zahar de terstie – zahar brun – zahar tos
vin de orez – vin alb demi-sec sau demi-dulce
limeta – lamaie
ulei de arahide – ulei de floarea-soarelui
ardei iute uscat – boia iute
Frumoasa fotografie iar reteta este ingenios aromata. O voi incerca. Eu as mai fi inserat printre creveti si ananas si bucatele de ceapa verde.
@memphis: O idee buna si in spiritul a ceea ce ar face chinezii. Ei folosesc foarte des ceapa verde, chiar si la frigarui. 🙂
Ador creveti preparati de dvs.
Felicitãri pt. absolvire, nu reusit sã postez comentari, dar vã asigur cã vã urmãresc cu drag retetele 🙂
@Ramona: Multumesc mult. 🙂
Fac si eu frigarui de creveti cu ananas, pe gratar de carbune, dar simplu ,fara marinare, si sunt grozavi. imi inchipui cum or fi marinati!
@pansy: Ceva mai buni, probabil, caci se mai adauga un „strat”de gust si aroma. 🙂
Felicitari pentru absolvirea cursului de formatori! Sper sa ai posibilitatea sa realizezi ceea ce vrei, avand in vedere ca traim in Romania! Mersi pentru substituenti, chiar voiam sa te intreb…
@Teo: Multumesc pentru felicitari. Spor la gatit!