Frigarui de creveti cu ciuperci

Desi este formata din trei componente diferite, reteta este simpla si ofera un extrem de interesant contrast de gusturi, temperaturi si texturi. Combinatia este delicioasa si plina de arome, cu aspect placut.
Crevetii si ciupercile fierbinti sunt parfumate si picante, dipul de iaurt rece este aromat proaspat si racoros, iar orezul amestecat cu porumb si seminte de rodie este usor acrisor, completant gratios intreaga masa.


Bucatarie: pakistaneza
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 5 minute + marinare
Timp de gatit: 5 minute
Ingrediente:
25-30 de creveti cruzi (circa 450 g in total), decorticati
6 catei de usturoi, pisati
sare
piper negru, proaspat macinat
2 lingurite de garam masala
2 lingurite de boia dulce
2 lingurite de boia iute
2 linguri de ulei rafinat de arahide (sau floarea-soarelui)
4 linguri de busuioc proaspat, tocat marunt
2 linguri de coriandru proaspat, tocat marunt
200 ml iaurt gros
100 g boabe de porumb fiert, din cutie
150 g orez cu bob lung, fiert
semintele de la o rodie
cateva palarii de ciuperci, feliate la grosimea unui crevete
Instructiuni:
Se combina intr-un castron crevetii cu sare, piper, garam masala, boia, 4 catei de usturoi, ulei si 2 linguri de busuioc tocat. Se acopera castronul si se lasa la marinat 1 ora, in frigider.
Intre timp se spala si se scurg bine semintele de rodie. Acest lucru este necesar ca sa nu coloreze ingredientele cu care vin in contact.
Se combina intr-un castron orezul cu porumb si seminte de rodie.
Se combina iaurtul cu sare, piper, frunze de coriandru, restul de usturoi si de frunze de busuioc. Se acopera si se lasa in frigider, pana ce va fi servit.
Se incinge bine un gratar, la foc iute. Se micsoreaza apoi flacara si se unge cu putin ulei. Intre timp, se sareaza si se pipereaza ciupercile si se ung cu marinada de la creveti. Se infig in fiecare frigare, alternativ, cate 3 creveti si 3 felii de ciuperci. Se prajesc frigaruile cate 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce crevetii se fac rozalii.
Se servesc frigaruile alaturi de salata de iaurt si de combinatia de orez cu porumb si seminte de rodie.
Sfaturi:
Garam masala se gaseste in magazine specializate, ca Bacania Veche, Magazinul de mirodenii, Ki-Life etc. Imi pare rau, nu stiu unde se gaseste in alte orase decat Bucuresti, dar se poate prepara relativ usor acasa.


10 comentarii pe “Frigarui de creveti cu ciuperci

    • Radu Popovici spune:

      @BogdanC: Daca se doreste o masa echilibrata, orezul este o sursa buna de carbohidrati si singura din reteta. Pentru o masa mai usoara, sigur ca garnitura se poate elimina.

  1. maria elena spune:

    Mi-a ramas gandul la garnitura ta de porumb, orez si seminte de rodie, o combinatie pe care o agreez, ca gust si culoare, langa creveti si ciuperci, cu sosul de iaurt, mmmmmmmm un deliciu!

    • Radu Popovici spune:

      @maria elena: Garnitura asta este, oarecum, o „inventia” a mea. Nu am vazut-o prin alta parte, dar cam stiu pe unde ar fi putut fi folosita. Arata bine si este gustoasa. 🙂

  2. monica spune:

    semintele de rodie se mananca cu totul? eu ma chinui de obicei sa manac doar pulpa si arunc samburele, dar nu ma aleg cu prea mare lucru…

  3. memphis spune:

    Imi place mult intreaga combinatie. Aceasta garnitura de orez cu porumb si rodie arata exceptional si daca este asezonata cu un baghaar va avea si un gust nemaipomenit.
    Imi plac foarte mult sosurile/dipurile/salatele, ca nici nu sunt sigur cum sa le spun facute din iaurt cu mirodenii si ierburi. Delicioase mai ales vara.

    • Radu Popovici spune:

      @memphis: Si eu le consider geniale. Le prepar cat pot de des, vorba ta, mai ales vara, dar nici iarna nu ma feresc de ele. 🙂

  4. cristi-j spune:

    Nu imi aduc aminte sa fi mancat creveti fripti sau prajiti cu sos-dip de iaurt (am mancat peste). Am mancat creveti gatiti in sosuri de diferite consistente la care s-a adaugat iaurt dar e altceva. Marinada aceasta nu stiu daca mi-ar place singura pentru creveti dar impreuna cu iaurtul cred ca se potriveste bine. Tocmai asta e ideea, nu ? hahaha

    Daca uneori mi se pare ca portiile sunt cam mici (pentru mine) de data asta mi se pare ca sunt prea mari… hahaha
    15 creveti de persoana ? Plus ciuperci. Adica vreo 250 de grame plus vreo 200 de grame orez, porumb, rodii, iaurt.

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Vezi, nici cand iti dau portii mai mari nu este bine. Greu te multumeste omul. 🙂 Dupa ce decortichezi 450 g creveti cruzi, ramai cu maxim 370 g, dupa care mai scad vreo 40 g la gatit, asa ca te alegi, per portie, cu doar circa 165 g creveti. Deci nu sunt portii chiar atat de mari. Depinde si de cat esti de flamand. Si apoi, parca trebuie sa mananci tot din farfurie? 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.