Nu mai este un secret deja ca imi plac mult crevetii, si de aceea experimentez cu ei in toate felurile. Adopt atat metodele celor care sustin ca aceste crustacee, avand carnea delicata, trebuie insotite de sosuri usoare si deschise la culoare, cat si ale celor care condimenteaza din belsug crevetii si ii alatura sosurilor robuste.

Reteta de fata, dupa cum va veti da seama, face parte din cea ce-a doua categorie. Am alaturat crevetilor marinati si gatiti la frigare, ingrediente cu gust puternic, cum sunt rosiile uscate la soare si ardeii iuti, felii de cartofi rumenite si un sos de rosii clasic, robust.

Mi-a placut mult ceea ce a iesit: un preparat delicios, plin de gust, aroma si culoare, destul de satios. Merita sa incercati.

Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 20 minute + marinare
Timp de gatit: 30 minute

Ingrediente:
12 creveti decorticati si curatati (se pot lasa coditele intacte, daca doriti)
6 ardei iuti verzi, taiati in jumatate pe lungime si curatati de vinisoare si seminte
6 bucati mari de rosii uscate
sare
piper
2 catei de usturoi, rasi
2 catei de usturoi, tocati marunt
400 g rosii tocate, din cutie, cu suc cu tot
coaja rasa de la 1/2 lamaie
sucul proaspet de la 1/2 lamaie
6 linguri de ulei de masline extra virgin
1 lingurita de zahar
12 cartofi noi, sau cartofi mici, spalati si taiati in jumatate
1 ceapa, tocata marunt
2 linguri de frunze proaspete de busuioc, tocate
frunze proaspete de busuioc, pentru ornat

Instructiuni:
Se incinge cuptorul la 180 °C (gradatia mediu). Se pun la inmuiat, in apa rece, 6 frigari subtiri de bambus.

Se amesteca intr-un platou sucul de lamaie cu 2 linguri de ulei de masline, usturoi ras, sare, piper, zahar si coaja rasa de lamaie. Se adauga crevetii, rosiile uscate si jumatatile de ardei iute si se intorc de cateva ori in marinada, ca sa se “imbrace” cat mai uniform. Se lasa la marinat minim 30 de minute, timp in care se mai intorc de 2-3 ori.

Intre timp se transfera jumatatile de cartofi intr-un platou. Se stropesc cu 2 linguri de ulei de masline, se sareaza si se pipereaza. Se amesteca bine. Se acopera platoul cu folie de aluminiu si se transfera in cuptor unde se coc cartofii 20 de minute.
Se indeparteaza apoi folia, se mareste temperatura cuptorului la 230 °C si se continua 10 minute, sau pana ce cartofii sunt facuti si rumeniti.

Cat timp se gatesc cartofii, se pune pe foc iute o tigaie mare. Cand este incinsa, se face focul mic de tot si se adauga restul de ulei de masline. Imediat se adauga ceapa si se sareaza. Se caleste 3-4 minute, sau pana se inmoaie. Se adauga usturoi si ardei iute si se continua 1 minut. Se adauga rosiile din cutie, zahar si piper. Se gateste sosul 15 minute, amestecand ocazional, pana ce se ingroasa putin. Se potriveste de sare, piper si zahar. Se ia tigaia de pe foc si se adauga busuiocul tocat. Se amesteca si se lasa sa se raceasca putin.

Dupa ce sosul s-a racit putin, se proceseaza cu un blender, ca sa capete o textura mai fina. Aceasta etapa a retetei este optionala, puteti lasi sosul si cu o textura mai “butucanoasa”, daca asa preferati.

Intre timp se scot crevetii din marinada si se infig in frigari (se folosesc cate doua frigari, ca sa poate fi manuite mai usor) alternand un crevete cu o bucata de rosie, din nou un crevete si apoi o jumatate de ardei iute.

Se incinge un gratar de fonta. Se gatesc frigaruile timp de 2-3 minute pe fiecare parte, sau pana ce crevetii sunt facuti, iar rosiile uscate si ardeii sunt rumeniti.

Se toarna sosul de rosii intr-o farfurie adanca. Se asaza cartofii in sos. Se servesc frigaruile cu sos si cartofi, ornate cu frunze proaspete de busuioc.