Acest tip de frigarui, insotite de un sos de arahide, sunt originare, se pare, din Indonezia (Java sau Sumatra, unde se numesc satay), dar nu doar au devenit felul de mancare national indonezian, ci s-au si raspandit in intreaga Asie de Sud-Est. Reteta este extrem de gustoasa si de aromata. Sosul de arahide, ca si marinada pe baza de sos de soia, dau frigaruilor savoarea tipica, absolut deosebita.
Alte retete de frigarui cu sos de arahide gasiti aici si aici.


Bucatarie: vietnameza
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute

Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g
2-3 linguri de ulei de orez
1 lamaie, sucul si coaja rasa
1 ceapa mica, tocata marunt
2 cm bucata de ghimbir, tocat marunt
1/2 ardei iute verde, tocat marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de sos de soia + o cantitate pentru sos
2 lingurite de miere
3 linguri de unt de arahide
25 g alune sau arahide
4-5 linguri de apa
sare
piper negru, proaspat macinat
4 frigari subtiri
foi de salata, pentru servit
frunze proaspate de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
orez alb amestecat cu orez salbatic

Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosul de soia cu miere, usturoi, ghimbir, 2 lingurite de ulei si 1 lingura de suc de lamaie. Se sareaza si se pipereaza cubuletele de pui, apoi se combina cu mixtura de sos de soia. Se acopera castronul cu folie transparenta si se lasa carnea la marinat, in frigider, minim 30 de minute.

Intre timp, se amesteca untul de arahide cu alunele macinate si cu 1-2 linguri de apa, ca sa se desfaca putin si sa se obtina o mixtura cat mai omogena si nu foarte groasa.

Se incinge 1 lingura de ulei de orez intr-o tigaie mare si se calesc 1-2 minute ceapa si ardeiul iute, la foc mic, amestecand ocazional.

Se adauga mixtura de unt de arahide in tigaie, urmata de restul de apa si de suc de lamaie si de un pic de sos de soia; se gatesc ingredientele la foc mic, amestecand constant, pana ce untul de arahide s-a inmuiat indeajuns ca amestecul sa atinga consistenta unui dip (se poate adauga apa daca se doreste o consistenta mai subtire). Se condimenteaza cu putin piper negru, proaspat macinat. Se proceseaza alunele cu un blender, ca sa se piseze grosier si se adauga in tigaia cu sosul de arahide. Se amesteca.

Se incinge un gratar si se unge cu putin ulei. Se scurg cubuletele de pui si se infig in frigari, cate 4-6 bucatele in fiecare frigare. Se asaza frigaruile pe gratar si se gatesc 10-12 minute, intorcandu-le de mai multe ori, pana ce sunt facute si rumenite dupa dorinta.

Se adauga la sosul de arahide marinada ramasa de la frigarui. Se amesteca si se gateste 1-2 minute, pe flacara mica, amestecand. Se adauga verdeata tocata si se amesteca rapid.
Intre timp se prepara orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se servesc frigaruile fierbinti, pe un pat de salata, cu sos de alune, alaturi de orez fiert.

Sfaturi:
In comert se gaseste unt de arahide amstecat deja cu bucatele de arahide. Puteti folosi 4-5 linguri din acest produs, in locul untului simplu si arahidelor.

Frigaruile se pot servi si cu alte tipuri de orez, atat cu bob lung cat si cu bob mediu sau scurt.