Acest tip de frigarui, insotite de un sos de arahide, sunt originare, se pare, din Indonezia (Java sau Sumatra, unde se numesc satay), dar nu doar au devenit felul de mancare national indonezian, ci s-au si raspandit in intreaga Asie de Sud-Est. Reteta este extrem de gustoasa si de aromata. Sosul de arahide, ca si marinada pe baza de sos de soia, dau frigaruilor savoarea tipica, absolut deosebita.
Alte retete de frigarui cu sos de arahide gasiti aici si aici.
Bucatarie: vietnameza
Dificultate: medie
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute + marinare
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, circa 350 g
2-3 linguri de ulei de orez
1 lamaie, sucul si coaja rasa
1 ceapa mica, tocata marunt
2 cm bucata de ghimbir, tocat marunt
1/2 ardei iute verde, tocat marunt
2 catei de usturoi, tocati marunt
2 linguri de sos de soia + o cantitate pentru sos
2 lingurite de miere
3 linguri de unt de arahide
25 g alune sau arahide
4-5 linguri de apa
sare
piper negru, proaspat macinat
4 frigari subtiri
foi de salata, pentru servit
frunze proaspate de coriandru (sau patrunjel), tocate marunt
orez alb amestecat cu orez salbatic
Instructiuni:
Se combina intr-un castron sosul de soia cu miere, usturoi, ghimbir, 2 lingurite de ulei si 1 lingura de suc de lamaie. Se sareaza si se pipereaza cubuletele de pui, apoi se combina cu mixtura de sos de soia. Se acopera castronul cu folie transparenta si se lasa carnea la marinat, in frigider, minim 30 de minute.
Intre timp, se amesteca untul de arahide cu alunele macinate si cu 1-2 linguri de apa, ca sa se desfaca putin si sa se obtina o mixtura cat mai omogena si nu foarte groasa.
Se incinge 1 lingura de ulei de orez intr-o tigaie mare si se calesc 1-2 minute ceapa si ardeiul iute, la foc mic, amestecand ocazional.
Se adauga mixtura de unt de arahide in tigaie, urmata de restul de apa si de suc de lamaie si de un pic de sos de soia; se gatesc ingredientele la foc mic, amestecand constant, pana ce untul de arahide s-a inmuiat indeajuns ca amestecul sa atinga consistenta unui dip (se poate adauga apa daca se doreste o consistenta mai subtire). Se condimenteaza cu putin piper negru, proaspat macinat. Se proceseaza alunele cu un blender, ca sa se piseze grosier si se adauga in tigaia cu sosul de arahide. Se amesteca.
Se incinge un gratar si se unge cu putin ulei. Se scurg cubuletele de pui si se infig in frigari, cate 4-6 bucatele in fiecare frigare. Se asaza frigaruile pe gratar si se gatesc 10-12 minute, intorcandu-le de mai multe ori, pana ce sunt facute si rumenite dupa dorinta.
Se adauga la sosul de arahide marinada ramasa de la frigarui. Se amesteca si se gateste 1-2 minute, pe flacara mica, amestecand. Se adauga verdeata tocata si se amesteca rapid.
Intre timp se prepara orezul conform instructiunilor de pe ambalaj.
Se servesc frigaruile fierbinti, pe un pat de salata, cu sos de alune, alaturi de orez fiert.
Sfaturi:
In comert se gaseste unt de arahide amstecat deja cu bucatele de arahide. Puteti folosi 4-5 linguri din acest produs, in locul untului simplu si arahidelor.
Frigaruile se pot servi si cu alte tipuri de orez, atat cu bob lung cat si cu bob mediu sau scurt.
Grozava ideea cu sosul din unt de arahide. Nu m-as fi gandit la asa ceva mai ales ca nu am folosit pana acum acest unt. L-am tot vazut prin supermarket dar nu mi-a venit sa cumpar. Acum am un imbold si o idee de la care sa pornesc. 🙂
@simina: Untul de arahide este bun si uns pe paine… ma rog, mie imi place. AManunte depre untul de arahide aici.
Buna ideea cu sos din unt de arahide…
O intrebare, de unde ai luat suportul ala de capace? Am cautat de-am innebunit si n-am gasit nicaieri.
@Gabriel: Din Ikea, dar a trecut mai mult de un an de atunci. Sper sa se mai gaseasca.
legumele si fructele nu trebuie sa fie neaparat la gratar , pot fi si in abur sau fierte sau sotate in tigaie sau chiar crude sau o combinatie a celor de mai sus , doar legume , doar fructe , legume si fructe sau in combinatie cu alte lucruri prajite (salate de genul gado gado sau rojak) . tofu poate fi si prajit in tigaie sau prajit in baie de ulei (tahu goreng) . in indonezia si malaezia acest sos e des intalnit iar acestea sunt cele mai populare mancaruri din care face parte (satay , gado gado , tahu goreng) . desigur sosul de arahide in retetele originale pentru astfel de preparate e diferit dar merge foarte bine si acesta .
@cristi-j: Bune completarile. Eu luasem in calcul doar gratarul, fiindca ramasesem fixat pe frigarui. Ducand mai departe cele spuse de tine, sosul merge si cu paine, taitei asiatici si orez. Este, de fapt, extrem de versatil.
sosul trebuie sa fie extraordinar! cu ce se mai poate combina?
mi-a placut finalul comic; eu ma inscriu la orez, nu pentru a nu intra in conflict cu bucatarul.
@Claudia: Acest tip de sos merge bine cu frigarui, sau gratar ori friptura de pui, porc, vita, creveti etc. Se potriveste si cu legume si fructe la gratar (vinete, cartofi, ceapa, ardei gras, broccoli, ananas). Chiar si cu tofu tare (nu din cel moale) fript pe gratar.
Am vazut si eu untul de arahide cu bucatele de arahide prin el. Parca la Mega Image. Mai am insa in frigider o jumatate de borcan cu unt de arahide simplu. Reteta este foarte tentanta si pare foarte simpla. Extrem de binevenita pentru mine, caci de maine sunt in concediu si organizez un gratar impreuna cu un prieten. o sa-i uimesc cu sosul asta. 🙂
@toni: Asa este, la Mega Image am vazut si eu acel unt de arahide. Ma bucur ca ti-am fost de folos, spor la gratar si uimeste-i pe toti! 🙂
nu te pot contrazice in nici un fel pentru ca am aceleasi gusturi … hahaha
@cristi-j: 🙂
nici nu e greu de intuit ca exista o multime de variatiuni regionale atat pentru marinada cat si pentru sosul de arahide … la fel ca se poate face la fel de bine cu porc sau vita.
dar un lucru e clar , cu toate ca exista mancaruri asiatice mai elaborate , mai complexe la gust , aroma , prezentare , combinatii , mai spectaculoase , mai bine “cotate”… satay cu sos de arahide e un fel minunat , nu degeaba il intalnesti peste tot , de la mici gratare pe marginea strazii pana la cele mai de lux restaurante .
parca mai aveai o reteta de satay cu sos de arahide , poate ar merge sa pui un link .
@cristi-j: Adevarul este ca mai am chiar doua variante. Oricum, sunt innebunit dupa acest tip de frigarui, imi plac in mod deosebit. Ca si preparatele de tip nasi goreng, ca si bagharul, ca si sosurile de iaurt cu condimente, verdeturi si legume … etc. Mi se par niste inventii nemaipomenite. 🙂