Combinatia de frigarui, alune si condimente este tipica bucatariilor din Asia de Sud-Est. Aceste frigarui, de carne sau legume, sunt denumite de asiatici „satay” si folosesc, ca frigari, betisoare de bambus sau fabricate din nervura principala, centrala, a frunzelor palmierului cocotier. Termenul „satay” provine, se pare, din insula Java (Indonezia), dar s-a raspandit in toata Asia si chiar in Occident, mai ales in Olanda, tara care a imprumutat mult din bucataria indoneziana.
Bucatarie: vietnameza
Cantitate: 2 portii
Dificultate: usor
Timp de preparare: 40 minute
Timp de gatit: 10 minute
Ingrediente:
500 g piept de pui dezosat, fara piele, taiat cubulete
7 linguri de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
100 g frunze tinere de spanac
5 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 ardei iuti uscati, curatati de seminte si pisati
1 lingura de pudra de curry
50 de alune caju prajite, pisate
2 lingurite de ulei brun de susan
2 lingurite de zahar brun
1 lingura de otet de orez
4 linguri de sos de soia
1/2 ardei iute verde, curatat de seminte si tocat marunt
Instructiuni:
Se incing 4 linguri de ulei intr-un wok, sau tigaie mare, si se adauga usturoiul. Se prajeste pana ce incepe sa se rumeneasca. Se adauga ardeii iuti, pudra de curry si alunele macinate si se amesteca la foc mic, pana ce mixtura formeaza o pasta. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se pun cubuletele de carne intr-un castron mare. Se amesteca mixtura de alune cu 1 lingura de ulei de alune si se amesteca cu carnea. Se acopera castronul si se lasa carnea la marinat 30 de minute.
Intre timp, se pun frigarile de lemn la inmuiat, in apa, si se incinge grill-ul cuptorului, sau un gratar de fonta, ori unul pe carbuni. Se amesteca sosul de soia cu ardeiul iute tocat si se acopera.
Se amesteca intr-un castronel, uleiul de susan cu otet de orez, zahar brun si restul de ulei de alune. Se pun frunzele de spanac intr-un castron si se adauga sosul. Se amesteca bine, se acopera si se lasa 15 minute, ca aromele sa aiba timp sa se dezvolte.
Se infig bucatile de carne in frigari si se frig 4-5 minute pe fiecare parte, pana ce sunt facute si rumenite. Se imparte salata intre 4 farfurii individuale, peste ea se asaza cate 2-3 frigari. Se serveste carnea alaturi de sos de soia, pentru inmuiat.
Nu..nu este..stiam ca sosul este foarte sarat, numai ca in momentul in care am gustat putin din pui..cat era pe gratar, mi-am zis ..nu este sarat..daca as fi fost la prima experienta si adaugam sare..cu siguranta mancam frigaruile cu salata si renuntam la sos, sfatul era chiar pentru cei care sunt la prima incercare, recunosc insa ca la prima mea expeienta cu sosul soia a ajuns mancarea la gunoi.
Ma feresc sa-l folosesc pe cel sarat, in general cumpar pe cel less salt, dar cum la noi la magazine azi este, maine nu…si nu am avut timp sa caut mai mult..am luat unul sarat >:p
@lorymachedon: Daca sosul de soia light ti se pare foarte sarat, foloseste-l alaturi de zahar brun, sau sos caramel.
Le-am facut si eu azi..dar niciodata nu m-am impacat cu uleiul de susan (am folosit sesame oil de la blue dragon) , am sperat ca in combinatia asta o sa-mi placa, oricum pe viitor cred ca pot renunta la el in salata de spanac , azi am folosit un mixt de salata cu spanac(nu am gasit spanac simplu).
Insa frigaruile intradevar foarte bune si un aspect deosebit.
Mai vroiam sa adaug pentru cei care vor sa le pregateasca , sa nu faca ce era eu cat pe aici sa fac..am avut un moment in care am vrut sa pun sare pe frigarui…abia cand le-am mancat am realizat de ce reteta nu contine sare…sosul de soia este foarte sarat.
@lorymachedon: Sa inteleg ca este prima ta experienta cu sosul de soia? 🙂
atunci ar trebui sa ai mai multe restaurante pentru ca sunt prea multe feluri excelente care ar fi lasate deoparte ! si sa deschizi unul si in brasov ! hahaha
ah , satay ! atit de multe feluri si atit de apreciate peste tot in asia de sud-est , unul dintre felurile de „street food” cele mai intilnite . pacat ca nu pot sa le fac in bucatarie la bloc (nu am nici macar grill la cuptor) sau cel putin asa cred si e prea mare deranjul pentru mine dar la o iesire la gratar (pregatite de acasa) sunt grozave. sosul cu alune mi s-a parut cam ciudat prima oara dar se potriveste foarte bine.
@cristi: Sunt minunate, le-as gati toata ziua, daca as putea. Daca voi avea vreodata un restaurant, as oferi doar preparate gatite in aburi si pe gratar.