Profit de ocazia ca sa va prezint o reteta apartinand unei bucatarii foarte putin cunoscuta la noi, cea cambodgiana. Sosul picant-acrisor care o insoteste, numit in Cambodgia „tik marij„, este unul dintre sosurile  de baza ale bucatariei khmere. Aceste frigarui sunt pline de gust si de aroma si usor de preparat.

 
Bucatarie: cambodgiana
Dificultate: usor
Timp de preparare: 1 ora 30 minute
Timp de gatit: 12 minute
Cantitate: 4 portii

Ingrediente
1 lingurita de piper negru, macinat grosier
3 limete, coaja rasa si sucul stors
4 catei de usturoi, tocati marunt
1 ceapa rosie, tocata marunt
4 linguri de sos de soia
2 linguri de zahar de palmier (sau zahar brun, sau miere)
1 piept de pui, dezosat, fara piele, taiat cubulete (circa 400 g in total)
1 lingurita de piper negru, fin macinat
1/2 lingurita de sare
frigari de bambus 

Instructiuni:
Se pun frigarile in apa rece si se lasa la inmuiat cat timp se marineaza carnea.
Se prepara marinada pisand intr-o piua (sau procesandu-le cu un blender) piperul macinat grosier, coaja rasa de la 1 limeta, usturoiul si ceapa, pana se obtine o pasta omogena. Se transfera pasta intr-un castron, se adauga sucul de la 1 limeta, sosul de soia si jumatate din zahar si se amesteca bine cu o lingurita, pana se dizolva zaharul. Se adauga cubuletele de carne, se amesteca si se acopera castronul cu film alimentar. Se lasa carnea la marinat minim 1 ora. 

Se incinge grill-ul cuptorului. Se captuseste o tava cu folie de aluminiu si se infig bucatile de carne in frigari. Se asaza frigaruile pe tava. Se frige carnea sub grill-ul cuptorului timp de 10-12 minute, intorcand-o de cateva ori si ungand-o de fiecare data cu marinada ramasa in castron. 

Intre timp, se prepara sosul tik marij amestecand intr-un castronel restul de suc de limeta si de zahar cu piperul fin macinat. Se presara deasupra sosului restul de coaja rasa de limeta. Se servesc frigaruile cu orez (sau cu bagheta frantuzeasca), alaturi de sosul tik marij.