Frigaruile sunt foarte aromate si gustoase. Arata destul de bine ca sa poate fi servite ca gustare calda la o masa de duminica, cu familia sau prietenii, sau chiar la o masa festiva.
Bucatarie: Retetele lui Radu
Dificultate: usor
Cantitate: 4 portii
Timp de preparare: 15 minute, plus marinare
Timp de gatit: 15 minute
Ingrediente:
1 piept de pui dezosat, fara piele, taiat fasii lungi de 1,5 – 2 cm grosime
8 rosii cherry
4 cepe verzi, taiata bucatele
12 creveti mari, decorticati (se lasa doar codita intacta, daca se doreste)
1 lingura de ulei de alune (sau de floarea-soarelui)
2 linguri de sos de soia
1 lingurita de pasta de ardei iute
1 lingura de suc de limeta
2 catei de usturoi, dati prin razatoare
2 lingurite de miere
2 lingurite de ulei brun de susan
2 lingurite de seminte de susan
coriandru proaspat (sau patrunjel), pentru ornat
foi de salata verde, pentru servit
8 frigari de lemn
orez cu bob lung fiert, pentru servit
feliute de limeta (sau de lamaie), pentru ornat
Instructiuni:
Se prepara o marinada amestecand intr-un castron uleiul cu sos de soia, pasta de ardei iute, suc de limeta, usturoi si miere. Se imparte marinada in doua si se amesteca, in case separate, cu fasiile de pui si cu crevetii. Se lasa la marinat 30 de minute. Intre timp se pun frigarile de lemn in apa fierbinte si se lasa la inmuiat.
Se incinge grill-ul cuptorului. Se infig in 4 frigari cate 3 creveti, alternandu-i cu bucati de ceapa verde. Fasiile de pui se infig serpuite, in forma de S, intepate in cate 3 locuri. In fiecare curba a fasiei de carne se infige in frigare cate o rosie cherry.
Se tapeteaza cu folie metalica o forma de copt; peste aceasta se asaza un gratar. Pe gratar se asaza frigarile. Se ung cu marinada si se frig sub grill, la 15 cm distanta de acesta, circa 2 minute pe fiecare parte. La fiecare intoarcere se ung cu marinada ramasa in castron. Se scot frigaruile cu creveti si se pastreaza la cald. Se continua frigerea frigaruilor cu pui, alte 3-4 minute pe fiecare parte.
Inainte de a le servi, se stropesc frigaruile cu ulei de susan si se presara cu seminte de susan si frunze de coriandru. Se servesc alaturi de orez fiert.
M-a pus necuratul sa intru iar aici. Yami yami
@Spiritul timpului: Te putem exorciza cu ceva bun? 🙂
Buna ideea cu aranjarea rosiilor cherry. Am retinut-o.
@memphis: Nu este a mea, am vazut-o si eu pe undeva, dar nu mai stiu unde.
Frigaruia de pui/rosii arata inedit, excelent. Am vrut sa zic ca parca mergea sa aiba un mic sos ceva, asa, pe alaturi, dar m-a pacalit poza, care cred ca a fost facuta inainte de pasul „Inainte de a le servi, se stropesc frigaruile cu ulei de susan si se presara cu seminte de susan si frunze de coriandru. Se servesc alaturi de orez fiert”.
@Cristi: Asa este, pozele finale au fost sterse din greseala, am mai ramas doar cu cele anterioare. 🙁
Interesant montajul frigaruilor de pui. Nu stiu cum sunt rosiile cherry gatite astfel, dar sunt convins ca marinada a dat gust bun puiului si crevetilor.
@toni: Rosiile cherry facute pe gratar sunt acrisoare si zemoase. Ele sunt decorative, dar in opinia mea nu se compara la gust cu rosiile de gradina, nici crude si nici gatite. Le-am folosit aici mai mult din cauza dimensiunilor ai a formei.