Vreau sa va prezint astazi o bere deosebita. Acum cateva luni, cand am descoperit Fuller’s Vintage Ale 2004, nici macar nu-mi trecea prin minte faptul ca o bere se poate invechi in sticla ani de zile si ca poate fi prezentata in ambalaje sofisticate, pe care le asociam mult mai curand cu coniacul, romul sau whisky-ul.
Denumire: Fuller’s Vintage Ale 2004
Tip: ale
Stil: Barley wine
Producator: Fuller Simth & Turner PLC, Griffin Brewery, London
Ambalaj
Sticla de 500 ml, de culoare bruna, foarte eleganta ca forma, inscriptionata in relief cu textul “Established 1845”, cu sigla Fuller’s, si cu mentiunea “Independent Family Brewers”.
Eticheta este ovala, de culoare alb/galbuie, cu rama groasa de culoare oliv inchisa, cu un chenar auriu. Pe ea sunt prezente sigla Fuller’s, cea reprezentand celebrulgrifon, si textul “2004 Bottle conditioned Vintage Ale, No. 18337, Alc 8,5% VOL”.
Eticheta de peste capac este inscriptionata cu “2006 Limited Edition”.
Capacul este de tip coroana, de culoare neagra, cu inscriptii aurii “Griffin Brewery” si sigla cu grifon
Sticla este ambalata intr-o cutie de carton, de culoare grena, cu eticheta alb-galbui cu rama aurie, eleganta, tiparita cu emblema berariei si cu textul “2006 bottle conditioned Vintage Ale, Limited Edition, Alc 8,5% VOL, 500 ml”.
Alcool: 8,5%
Temperatura de servire: 14-16 °C
Pahar: tip snifter / tip pint / tip lalea / tip pocal
Malturi: malt de orz Maris Otter
Drojdii: drojdie proprie
Hamei: Goldings
Observatii diverse:
Acum circa 20 de ani, berarul sef de la Fuller’s, pe nume Reg Drury, a inceput sa s egandeasca la pensie. Lucrase deja pentru venerabila companie cateva zeci de ani si nu isi dorea o simpla iesire de pe scane, discreta si tacuta, ci una care sa se petreaca sub lumina reflectoarelor si in aplauzele publicului. fuller’s producea deja o bere stil „barley wine”, numita Golden Pride, disponibila doar in sticle mici. Era o bere tare si fina, dar Drury credea ca se poate mai bine, asa ca a conceput o bere, o alta barley wine, dar care sa se imbunatateasca in timp.
Astfel a aparut serie Fuller’s Vintage Ale, superb ambalata, cu fiecare sticla numerotata individual. Berile din aceasta serie sunt produse doar din cele mai recente si mai bune recolte de orz si hamei, conditionate in sticla inainte de a parasi berarie. Adica, produse cu un adaus de must de bere incomplet fermentat si de drojdie.
Sub eticheta Fuller’s Vintage Ale 2004 au fost produse doar 95.000 de sticle.
Varianta la butoi este disponibila doar in Londra si zona adiacenta.
Aspect
Culoarea este una de ambra inchisa, cu reflexe galbui-rosiatice atunci cand este pusa in lumina.
Berea a fost destul de limpede pana ce am turnat si ultimul sfert de sticla. A devenit apoi tulbure si mata, pacloasa, capatand o nuanta un pic tulbure.
Capun de spuma fina, de culoare bej, nu este prea imbelsugat si are o retentie slaba; cand scade, lasa o dantela fina pe peretii paharului.
Aroma
Superba, de intensitate medie, foarte complexa. Caramel, miere, brandy, ciocolata, stafide si marmelada de fructe negre, coaja de portocala, cu note fine amarui si de mirodenii (tonka, lemn dulce, vanilie). Alcoolul se simte, dar este foarte bine integrat si mascat de celalalte arome; reuseste sa se faca simtit doar atat cat sa „rotunjeasca” aroma.
Gust
Replica bineinteles aroma. Este la fel de complex si de adanc. Se simt note de miere, caramel, ciocolata, stafide, prune, brandy, tonka, vanilie, lemn dulce, un pic de piper. Alcoolul continua sa fie bine mascat, simtindu-se doar in postgust.
Senzatie gustativa
Fuller’s Vintage Ale 2004 este o bere robusta, cu o carbonatare sprprinzator de slaba. Ma asteptam la mai mult, data fiind conditionarea in sticla, dar probabil drojdiile si-au incetat de mult activitatea, iar carbonatarea s-a micsorat in timp.
Berea lasa in cavitatea bucala o senzatie catifelata si calda, poate si un pic lipicioasa, foarte placuta.
Postgustul este lung si intens. Incepe dulce-amarui, cu note de coniac si fructe negre, iar finisul este sec si alcoolizat, dar pastreaza si ceva din aromele de fructe si mirodenii.
Apreciere personala
O bere foarte complexa, corpolenta, pe care mi-as fi dorit-o insa un pic mai carbonatata. Este foarte fructata si foarte parfumata. Trebuie bauta lent, cu inghitituri mici, ca un digestiv de mare calitate, asa cum ai bea un bun vin de Porto sau un brandy vechi.
Alcoolul se simte, mai ales in postgust, dar nu este deloc suparator. Ba dimpotriva. Este o bere foarte-foarte buna, si robusta si rafinata in acelasi timp, o adevarata surpriza.
Nu am experienta necesara ca sa-mi dau seama daca varsta a inceput, in cazul acestei beri, sa-si spuna cuvantul, sau daca totul este cum ar trebui sa fie; nu stiu, cu alte cuvinte, cand si daca a fost atinsa varsta optima a acestei beri. Indiferent de acest lucru, credeti-ma ca m-am bucurat de ea cu o placere aproape senzuala.
Note:
AROMA 10/10 ASPECT 9/10 GUST 10/10 SENZATIE 10/10 GENERAL 9/10
Calificativ: 48/50
Explicatii referitoare la calificative:
Exceptionala: 45-50
Foarte buna: 40-44
Buna: 35-39
Modesta: 30-34
Slaba: 25-29
Foarte slaba: 20-14
Oribila: <19
Imperechere cu mancare
La inceput am fost tentat sa afirm ca singura postura pe care o merita Fuller’s Vintage Ale 2004 este cea de digestiv de excelenta calitate. O vad potrivindu-se foarte bine cu o tigara de foi, bauta lent, dupa o masa gustoasa.
Si acum cred ca postura de digestiv este cea care i se potriveste cel mai bine, dar am realizat ca aceasta barley wine se poate combina perfect cu o serie, nu foarte lunga, dar destul de „stufoasa” de preparate culinare.
Dulceata si notele fructate o fac potrivita cu preparate ca foie gras, chiar daca acesta este rumenit la tigaie, sau preparat ca o terina. Notele amarui si carbonatarea, chiar slaba cum este, au puterea de a „taia” grasimea preparatului si de a curata si improspata papilele gustative.
Vad aceasta bere mergand foarte bine si cu restul ratei, in speta cu un piept de rata frumos rumenit si caramelizat, insotit de un sos de fructe negre, sau un pulpe de rata gatite in propria grasime, sub forma de confit.
Carnea de miel, caprioara, iepure, fazan si mistret se insoteste bine cu Fuller’s Vintage Ale 2004. Dulceata si aromele fructate se potrivesc bine cu aproape orice sos, atat prin contrast cat si prin armonizare.
Carnea de vita poate fi depasita de aromele puternice ale berii, dar daca este insotita de ciuperci, un aliment a carei prietenie cu berea este deja clasica, se poate dovedi un partener foarte bun.
Branza cu gust puternic, cum sunt cele cu mucegai, este un cosmar pentru vinurile obisnuite, dar berile stil barley wine sunt parteneri naturali ai acesteia. Branzeturile Cheddar, mai ales cele maturate, au aciditate si note fructate, care se potrivesc cu o Vintage Ale. Potrivirea ar fi, probabil, mai buna cu o bere mai tanara, dar este placuta si cu variantele mai batrane, ca Fullers’ Vintage Ale 2004.
Variantele maturate de Gruyère, Stilton, Grana Padano, Parmesan etc. s inscriu si ele in seria „prietenilor” acestei beri.
Nu vreau sa ocolesc nici deserturile; cele cu fructe caramelizate, ca celebra Tarta Tatin, cremele de zahar ars, clatitele cu dulce de leche, deserturile care combina fructele cu ciocolata etc., toate se vor potrivi de minune cu aceasta barley wine.