Fusilli lungi cu sos de rosii si bacon

In italiana acest preparat s-ar numi “Fusilli lunghi con sugo di pomodoro”. Imi place mult cum suna, caci gura ti se umple de silabe cu multe vocale, facand ca totul sa para ceva foarte savuros.
Si chiar asa si este, in final.

Bucataria traditionala italiana se bazeaza mult pe ingrediente de buna calitate si pe moduri simple de a gati si prezenta preparatele, asa ca aceste fusilli servite cu un sos de rosii simplu, se incadreaza bine in tabloul culinar italian.
Fusilli lunghi con sugo di pomodoro

Fusilli lunghi di Napoli sunt o specialitate traditionala, a caror preparare mamele o transmiteau fiicelor din generatie in generatie. Metoda folosita din antichitate pana aproape de zilele noastre consta in rasucirea firelor de aluat in jurul unui cilindru din fier sau lemn, dupa care erau lasate sa se usuce la soare.

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 4-5 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 35-40 minute

Ingrediente:
1 kg rosii proaspete, bine coapte
500 g fusilli lunghi di Napoli
3 linguri de ulei de masline extra virgin
1/2 lingurita de zahar
2-3 frunze de dafin
sare
piper negru, proaspat macinat
1 ceapa mare, tocata marunt
4 catei mari de usturoi, feliati subtire
1 mana de busuioc tocat chiffonade
1/4 lingurita de boia iute fulgi
20 de masline negre, curatate de samburi si tocate grosier
4 felii de bacon
Parmesan ras, pentru servit (optional)

Instructiuni:
Rosiile se spala bine si se sterg. Se trec prin masina electrica de tocat, unde pulpa si sucul se separa de pielite si seminte.

Se incinge o tigaie, la foc mediu. Se adauga feliile de bacon si se prajesc 2 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos si se fac crocante. Se scot pe o farfurie si se lasa sa s eraceasca putin. Se taie apoi fasiute, sau bucatele.

Citeste si articolul →   Risotto cu caise si nuci

Se pune uleiul intr-o tigaie, la foc mic. Se adauga ceapa si se sareaza. Se amesteca si se gateste 6-7 minute, sau pana ce se face translucida si foarte frageda. Se adauga usturoiul si se continua 1-2 minute.

Se adauga sucul de rosii si se amesteca bine. Se adauga frunzele de dafin, fulgii de ardei iute, maslinele si baconul si se mijoteaza sosul 20-25 de minute, sau pana ce a scazut cam la juumatate si s-a ingrosat. Se gusta si se asezoneaza cu zahar, sare si piper. Se adauga busuiocul si se amesteca bine. Se acopera sosul si se lasa cateva minute, ca sa se amestece aromele.

Intre timp se fierb pastele in apa cu multa sare (1 lingurita de sare la 1 litru de apa) cu 2 minute mai putin decat timpul trecut pe ambalaj (in cazul meu 10-11 minute).

Se irg pastele si se adauga in tigaia cu sos. Se continua gatitul 1-2 minute, amestecand ocazional. Se servesc pastele ornate cu frunze de busuioc si cu Parmesan ras, daca folositi.

Nota:
Eu am preparat o cantitate mai mare de sos, de unde si folosirea unei masini specializate.
Pentru cantitati mici: opariti rosiile, curatati-le de coji si, sada soriti, de seminte. Tocati-le cu un cutit, sau cu un blender si preparati din ele sosul.
Puteti, de asemenea, folosi rosii din cutie, daca rosiile proaspete nu va sunt la indemana. Puteti trece rosiile prin blender, ca sa obtineti o textura mai omogena si mai fina a sosului. Mai adaugati la rosii, daca vreti, si 1-2 linguri de passata, pentru un plus de gust.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.