Acest curry este unul de origine musulmana, popular in sudul Thailandei, in zona de granita dintre Thailanda si Malaezia, acolo unde cultura culinara locala este destul de puternic influentata de cea indiana. Aroma sa, ca si lipsa iutelii pronuntate, il fac unul dintre preparatele preferate de turistii occidentali. Se serveste, cel mai adesea, cu un relish de castraveti si cu un bol de orez.
Ingrediente:
Curry:
500 g piept de pui dezosat si fara piele, taiat cubulete sau fasii
850 ml lapte de cocos gros
sare
8 cartofi mai mici, curatati
1 lingura de zahar de palmier
2 1/2 linguri de sos de peste
4 cm bucata de cassia, prajita
piper alb, dupa gust
fulgi de ardei iute, dupa gust
2 cepe rosii, prajite
4 linguri de pasta de curry massaman
1 lingurita de curcuma, macinata
Relish:
1 castravete
1 morcov mediu
1 ceapa rosie
2 cepe verzi
3 cm bucata de ghimbir
1/2 ardei iute rosu, tocat
4 linguri de otet de orez
1 lingura de zahar de palmier
sare
3 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate
Instructiuni:
Pentru relish se taie castravetele bucati de 10 cm lungime; se feliaza apoi pe lungime, cat mai subtire. Feliile obtinute se taie apoi transversal, sub forma de bari subtiri.
Se procedeaza identic cu morcovul.
Ceapa rosie se curata si se taie in jumatate. Se taie apoi fideluta.
Cepele verzi se curata si se taie bucati de 3-4 cm lungime. Aceste bucati se taie apoi fasii subtiri.
Ghimbirul se curata de coaja si se feliaza subtire; fiecare felie se taie apoi transversal, firisoare subtiri.
Se combina intr-o craticioara otetul cu zahar, 5 linguri de apa si sare. Se da mixtura in clocot si se amesteca. Imediat ce zaharul s-a dizolvat, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Lichidul trebuie sa aiba gust acrisor-dulce-sarat, nu foarte concentrat.
Intr-un castron se amesteca morcovul cu castravete, ghimbir, ceapa rosie si ceapa verde. Se adauga dressing-ul si frunzele de coriandru si se amesteca bine.
Se spala cartofii bine sub jet de apa rece, ca sa se indeparteze o parte din amidon. Se mijoteaza apoi in apa cu sare, pana ce sunt fragezi, dar inca fermi. Se scurg bine.
Nu agitati cutia de lapte de cocos, caci este nevoie sa se separe stratul de “smantana” aflata deasupra. Lichidul subtire se transfera intr-un wok, sau cratita ori tigaie adanca si se incinge. Se poseaza (la 85-90 °C) carnea de pui timp de 10 minute, sau pana cand este facuta.
Se incinge in alt wok, sau tigaie mare, smantana de cocos. Se adauga curcuma si pasta de curry; se gateste 5 minute, sau pana ce pasta se incorporeaza in smantana si se face aromatica. Se asezoneaza cu zahar si sos de peste. Se dilueaza cu lichidul in care a fiert carnea, putin cate putin, pana ce se atinge consistenta dorita; sosul trebuie sa fie mediu-gros. Se gusta si se asezoneaza cu piper si fulgi de ardei iute; se mai adauga, daca este nevoie, zahar si sos de peste.
Se adauga cassia (daca se poate fierbinte), carnea si cartofii si se amesteca. Se incinge bine mixtura. Se serveste curry-ul imediat, presarat cu ceapa prajita, alaturi de orez fiert si relish de castraveti.
Daca as vrea sa adaug un pic de rigoare si daca ar mai fi macar o persoana interesata de generalitati si chestii teoretice, as putea spune, foarte pe scurt, cam asa:
Lumea curry-urilor este foarte intinsa, complexa si de multe ori incurcata si confuza.
Cele thai si cele indiene sunt diferite (la modul general) prin cateva caracteristici, una dintre ele fiind consistenta. Un curry thai e in general mai subtire ducand spre supa. De fapt “gaeng” inseamna lichid. Cand influentele sunt recunoscute direct iar curry-ul se apropie de unul indian sau malaezian apare de obicei in denumire si kari sau gari. Acum numele pare ciudat pentru ca si gaeng si gari pot fi traduse drept curry deci suna ceva de genul curry curry de pui.
Gaeng gari (poate aparea si sub alte transcrieri : kaeng, gang, kari, garee) e cunoscut de multe ori drept curry galben (si pus alaturi de celelalte 4 cunoscute curry-uri thai cu lapte de cocos – rosu, verde, massaman si panang). Desi ambele sunt considerate variante de curry galben, desi folosesc multe ingrediente comune si desi ambele au legaturi musulmane, gaeng gari si massaman nu sunt acelasi lucru. Dar luand in considerare diversele variante regionale, locale si personale e destul de greu sa explici diferentele, eu nu le-am inteles.
O varianta mai autentica (in lipsa de alt cuvant) mi s-ar fi parut una care (printre altele) arata mai mult ca o supa, mai putini cartofi (cel putin in fotografie arata prea dominant), folosirea unei paste de curry galben nu massaman. Dar pe de alta parte cine poate spune unde e linia de separatie sau ce e mai important intre traditional/autentic si gust/preferinte ?
De ce se adauga cassia, daca se poate, fierbinte ? Conteaza temperatura sau faptul ca e proaspat prajita ?
@cristi-j: Faptul ca este proaspat prajita, bineinteles; aroma este mai puternica astfel, cum bine stii.
In ce priveste diferentele subtile intre curry-urile galben si massaman, nici eu nu sunt prea lamurit… cel putin deocamdata. Sper ca dupa sarbatori sa aprofundez mai mult acest subiect, prin studiu teoretic si prin experimente practice. Pacat doar ca ingredientele thailandeze nu sunt la indemana a 99% dintre cititori. Pentru ei aceste retete sunt aproape inutile. Lipsa asta de ingrediente culinare asiatice ma exaspereaza si uneori ma simt ca si cum scriu cu un stilou care are rezervorul gol. 🙂