Acest curry este unul de origine musulmana, popular in sudul Thailandei, in zona de granita dintre Thailanda si Malaezia, acolo unde cultura culinara locala este destul de puternic influentata de cea indiana. Aroma sa, ca si lipsa iutelii pronuntate, il fac unul dintre preparatele preferate de turistii occidentali. Se serveste, cel mai adesea, cu un relish de castraveti si cu un bol de orez.


Ingrediente:
Curry:
500 g piept de pui dezosat si fara piele, taiat cubulete sau fasii
850 ml lapte de cocos gros
sare
8 cartofi mai mici, curatati
1 lingura de zahar de palmier
2 1/2 linguri de sos de peste
4 cm bucata de cassia, prajita
piper alb, dupa gust
fulgi de ardei iute, dupa gust
2 cepe rosii, prajite
4 linguri de pasta de curry massaman
1 lingurita de curcuma, macinata
Relish:
1 castravete
1 morcov mediu
1 ceapa rosie
2 cepe verzi
3 cm bucata de ghimbir
1/2 ardei iute rosu, tocat
4 linguri de otet de orez
1 lingura de zahar de palmier
sare
3 linguri de frunze proaspete de coriandru, tocate

Instructiuni:
Pentru relish se taie castravetele bucati de 10 cm lungime; se feliaza apoi pe lungime, cat mai subtire. Feliile obtinute se taie apoi transversal, sub forma de bari subtiri.
Se procedeaza identic cu morcovul.
Ceapa rosie se curata si se taie in jumatate. Se taie apoi fideluta.
Cepele verzi se curata si se taie bucati de 3-4 cm lungime. Aceste bucati se taie apoi fasii subtiri.
Ghimbirul se curata de coaja si se feliaza subtire; fiecare felie se taie apoi transversal, firisoare subtiri.

Se combina intr-o craticioara otetul cu zahar, 5 linguri de apa si sare. Se da mixtura in clocot si se amesteca. Imediat ce zaharul s-a dizolvat, se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Lichidul trebuie sa aiba gust acrisor-dulce-sarat, nu foarte concentrat.
Intr-un castron se amesteca morcovul cu castravete, ghimbir, ceapa rosie si ceapa verde. Se adauga dressing-ul si frunzele de coriandru si se amesteca bine.

Se spala cartofii bine sub jet de apa rece, ca sa se indeparteze o parte din amidon. Se mijoteaza apoi in apa cu sare, pana ce sunt fragezi, dar inca fermi. Se scurg bine.

Nu agitati cutia de lapte de cocos, caci este nevoie sa se separe stratul de “smantana” aflata deasupra. Lichidul subtire se transfera intr-un wok, sau cratita ori tigaie adanca si se incinge. Se poseaza (la 85-90 °C) carnea de pui timp de 10 minute, sau pana cand este facuta.

Se incinge in alt wok, sau tigaie mare, smantana de cocos. Se adauga curcuma si pasta de curry; se gateste 5 minute, sau pana ce pasta se incorporeaza in smantana si se face aromatica. Se asezoneaza cu zahar si sos de peste. Se dilueaza cu lichidul in care a fiert carnea, putin cate putin, pana ce se atinge consistenta dorita; sosul trebuie sa fie mediu-gros. Se gusta si se asezoneaza cu piper si fulgi de ardei iute; se mai adauga, daca este nevoie, zahar si sos de peste.

Se adauga cassia (daca se poate fierbinte), carnea si cartofii si se amesteca. Se incinge bine mixtura. Se serveste curry-ul imediat, presarat cu ceapa prajita, alaturi de orez fiert si relish de castraveti.