Gala BLOGourmet 2012

Nu agreez deloc concursurile al caror castigator este stabilit de voturile publicului. Prefer sa vad concursurile culinare ca pe o proba de maiestrie si creativitate, nu ca pe un concurs de popularitate. Sunt o persoana prietenoasa si deschisa, dar îmi doresc ca un concurs culinar sa fie castigat de cel mai inspirat bucatar al momentului respectiv, nu de cel cu cei mai multi prieteni. Actiunea de a-ti contacta familia, prietenii, cunostintele si multi necunoscuti pentru a-i convinge sa-ti voteze retetele, mi se pare un fel de „milogeala” nedemna de un concurs… si nedemna de mine, pana la urma.

Mai mult, cunosc cazuri cand rezultatele unor astfel de concursuri au fost, sau s-a încercat sa fie, trucate; exista persoane care îsi fac sute de conturi pe yahoo, hotmail, gmail etc. de pe care voteaza de sute de ori; exista chiar si aplicatii care simuleaza existenta votantilor si aduc voturi suplimentare cui trebuie. Eu unul prefer subiectivismul unui juriu.
La un moment dat chiar am vrut sa trimit la un concurs o reteta total aiurea, iar fotografia preparatului sa prezinte o farfurie goala (adica fara mancare pe ea), si sa-i rog pe toti cei cu care sunt în contact sa o voteze, eventual chiar sa castig concursul, tocmai pentru a demonstra superficialitatea si gaunosenia unui astfel de concurs.
Ce ne facem însa ca mai toti cei care organizeaza concursuri si fac rost de premii doresc sa-si atraga public si trafic? Atragerea publicului pe motiv de vot pare sa fie cea mai simpla cale de a obtine trafic. Doar pare, caci maxim 1% dintre cei care vin pe acel site doar ca sa voteze un prieten, se mai întorc vreodata pe acolo. Cei interesati de un content culinar de calitate, vin oricum pe acel site, sau se lasa atrasi prin alte metode. Concluzia mea este ca acest gen de concursuri nu sunt nici corecte, si nici folositoare. Chiar nu folosesc nimanui: nici organizatorilor, nici participantilor, nici chiar castigatorilor.
Poate nu sunteti de acord cu mine, dar lucrul acesta nu ma deranjeaza. Este doar parerea mea si, conform acestei pareri si a catorva experiente neplacute, mi-am jurat ca eu, Radu, sa nu mai particip niciodata la un concurs la care castigatorul este votat de public. Mi se pare un mod gresit de a stimula creativitatea culinara.
Cu atat mai mult ma bucura cand vad ca mentalitatea începe sa se schimbe si oamenii încep sa gandeasca si sa pretuiasca notiuni învechite ca respect, creativitate, corectitudine.
Restaurantul „The Harbour” (Piata Amzei, Bucuresti), care m-a obisnuit în ultimul timp cu initiative originale, organizeaza acum o gala a blogurilor culinare. Este primul caz al unui restaurant care face asta în Romania… sau cel putin primul despre care am auzit eu. Îmi place ca organizatorilor nu le pasa ca stimuleaza gatitul pe bloguri, adica acasa… ca sa fiu mai clar, nu la restaurant. Şi sunt convins ca „The Harbour” nu se faulteaza singur cu acest concept: lumea careia îi place mîncarea oricum gateste acasa, dar atunci cand iese în oras este mai probabil sa mearga la un restaurant care le-a starnit curiozitatea si le-a castigat respectul. Iar acest concept de concurs starneste, în mod clar, curiozitatea. Iar mie modul de alegere a castigatorilor mi-a „starnit” respectul.
Un alt lucru deosebit la gala organizata de „The Harbour” este acela ca publicul are voie sa voteze si sa-si încurajeze favoritii, dar castigatorii sunt stabiliti de un juriu, iar votul publicului este doar un criteriu dintre cele multe dupa care se judeca prestatia concurentilor. Se elimina, deci, din lunctul de vedere al participantilor, psihoza de a aduna voturi de la cunoscuti si necunoscuti, cu orice pret. Voturile vor fi, în mai mare masura, chiar date din suflet si din apreciere pentru retete.
Ma bucura mult aceasta atitudine noua. Sunt convins si de faptul ca ea foloseste restaurantului organizator. Un restaurant nu are nevoie de trafic pe site (mai ales de unul creat artificial, printr-un concurs care atrage publicul sa voteze), ci de mese pline, lucru care se realizeaza prin atragere de clienti, nu de voturi.
Gala BLOGourmet are mult mai multe sanse, dupa mine, sa ofere clienti noi restaurantului organizator. Mesele pline nu depind de ratingul trecator adus de sistemul de votare exclusiv cu public, ci de imagine si servicii de calitate. Dar, cel mai important pentru participanti, Gala BLOGourmet are sanse mult mai multe sa desemneze castigatori cu adevarat merituosi… adica cei reali.

18 comentarii pe “Gala BLOGourmet 2012

  1. cristi-j spune:

    total de acord cu tot ce spui .
    in ceea ce priveste acest caz concret si un anumit comentariu eu sunt ramas mult in urma adica prefer blogul in intelesul initial (weB LOG) de jurnal online facut din pasiune in primul rand pentru cel care-l face si nu in scop comercial sau de marketing . iar daca e facut din pasiune inseamna ca in primul rand e placerea celui care il creeaza , nu prea inteleg de ce ar avea nevoie de recunoasterea oficiala sau prin premii a acestei pasiuni , recunoasterea si multumirea vin pe alte cai . iar in ceea ce priveste creatia , si blogurile sunt in primul rand creatie , nu prea inteleg concursurile si ierarhizarile (la fel ca in cazul filmelor sau romanelor) pana la urma e tot vorba de popularitate chiar daca e vorba de jurii dar asa cum spune marcel nu din partea “afonilor” ci a cunoscatorilor .
    stiu ca in practica lucrurile sunt mult diferite dar prefer variantele necomerciale , fara vanzari , fara concursuri , fara premii , doar cu pasiune … macar la suprafata … cat or mai exista
    si o chestie practica care ar fi ajutat sa pastreze claritatea (ma refer la pagina de concurs a restaurantului), era bine sa fie trecute si criteriile dupa care juriul va judeca blogurile la fiecare categorie si cum o va face , ce se ia in considerare . doar o sugestie .

    • Radu Popovici spune:

      @cristi-j: Stiu la ce te referi cand vorbesti despre bloguri facute doar din pasiune, insa sunt extrem de rare. Aproape fara exceptie blogurile bune au intrat in atentia companiilor din domeniu si au fost atrase spre sfera comerciala. Eu incerc sa tin un echilibru si sa ma implic doar in proiecte in care cred cu adevarat si sa promovez produse sau aparatura pe care o consider de calitate. M-as aventura sa zic ca am reusit, cel putin partial.
      In ce priveste concursurile, ma lasa total indiferent. Nu cred in ele si nu dau doi bani pe verdictele lor. Am participat la inceputuri, la doua dintre ele; pe unul l-am si castigat, spre surprinderea mea. Am mai fost inscris, fara voia mea, in alte 2-3 si nici nu m-am obosit sa protestez sau sa le popularizez. Pur si simplu le exclud din realitatea mea.
      In acest caz este vorba despre un concurs organizat de o entitate cu care colaborez in mod frecvent (restaurantul The Harbour). Am refuzat sa particip la concurs si sa fac parte din juriu, dar faptul ca este un pic diferit de conceptul clasic de „vot al publicului”, m-a facut sa-l semnalez. Articolul meu este o stire, nu un indemn la participare.

  2. Cristian Borod spune:

    Radu, sunt de acord cu tine in ce ai spus in prima parte a articolului. Cat despre aceasta gala, poate tu stii mai mult decat scrie in regulament. Mie fraza „ Trimite-ti favoritii pe podiumul Galei ce avea loc pe 24 februarie!“ nu-mi spune 10-15 la suta.

    Pe de alta parte, initiativa unei Gale a blogurilor culinare este clar, de laudat.

  3. Viviana spune:

    Cred ca motivele tale sunt valabile in cazul unui conurs ca si cel din discutia noastra, organizat de un restaurant, care se bazeaza pe oameni in forma lor fizica, pe offline….. insa cele care se petrec strict in online, organizate de diverse site-uri, vor miza mereu pe acest aspect, al popularitatii si pe atragerea de trafic, chiar daca e doar temporar.

    • Radu Popovici spune:

      @Viviana: Depinde. Eu, de pilda, daca as organiza un concurs de retete ale blogerilor sau ale cititorilor, as ruga 100 de bloggeri sa popularizeze concursul. Pariez ca cel putin 70 dintre ei ar face-o. Popularizarea lor mi-ar aduce trafic si concurenti, fara ca sa ma pretez la porcaria asta numita „votul publicului”. Cei care apeleaza la ea doresc doar sa capete trafic, dupa opinia mea, fara sa le pese de nivelul concursului si de modul in care se dau premiile sponsorilor.

  4. Edith spune:

    „Cei interesati de un content culinar de calitate, vin oricum pe acel site, sau se lasa atrasi prin alte metode. ”
    Perfect de acord cu tine.
    In ceea ce priveste gala blogurilor culinare, eu am citit la ei in regulament ca se bazeaza (chiar daca poate partial) pe voturile publicului..

    • Radu Popovici spune:

      @Edith: Da, exista si un vot al publicului, dar conteaza doar 10-15%. Nu este exact ceea ce imi doresc eu, dar este un pas in pl, si inca unul important.

  5. Viviana spune:

    Sunt foarte de acord cu tine si mai mult de atat ma bucur sa constat ca nu sunt singura incapabila de asemenea strategii de adunare de voturi, dar, din pacate cred ca viitorul e in directia asta… prima data am paricipat acu’vreun an la un asemenea concurs, nu prea stiam cu ce se mananca si cand am aflat nu am fost capabila sa rog pe nimeni sa voteze si m-am simtit din alta generatie si am promis sa nu mai repet experienta… totusi, nu am nimic cu cei ce fac asta, e o abilitate ca oricare alta, iar daca ceva imi place cu adevarat, sunt de acord sa arat asta cu un like chiar daca e mai mult cerut, cum s-a si intamplat zilele astea cu cei ce participa la concursul despre care vorbea Marcel
    ….in ceea ce priveste Gala blogourmet, am primit pe mail o invitatie de a participa si desi nu excelez la nici una din categoriile din concurs si nici nu detin capacitatea de a aduna sute sau mii de voturi de la persoane necunoscute, am acceptat!…pur si simplu!
    O zi buna!

    • Radu Popovici spune:

      @Viviana: Eu cred ca acest gen de concursuri, cu vot de public, vor avea o pondere din ce in ce mai mica. Din motivele expuse de mine in articol.

  6. Gabriela {What Liberty Ate} spune:

    Radu, si eu sunt total de acord cu tine. Ma bucur ca ai adus acest acest in actualitate.

    Toate mizeriile care se fac cu aceste concursuri bazate pe voturi false ma dezgusta si ma uimeste cum lumea inca se inghesuie la ele. Eu ma feresc insa de ele „ca dracu’ de tamaie”.

    N-am prieteni o mie si nici modalitati de a falsifica voturile, asa ca Gala Blogourmet sper sa fie intr-adevar obiectiva si fara prea multe nelegiuri la mijloc.

    Astept la fel ca inca altii cativa (nu prea multi probabil), sa se intample ceva corect cu blogurile si sa se recunoasca sincer acea/acele persoana/e cu adevarat pasionata/e de ceva, si nu pe baza unor voturi false. Sper ca organizatorii concursului sa inteleaga importanta acestui fapt si sa nu se lase purtati de viciile unuia sau altora denaturand la final concursul.

    • Radu Popovici spune:

      @Gabriela: Eu cunosc cateva persoane din juriu, si pe organizatori, si am siguranta ca rezultatele vor fi corecte, atat cat pot fi atunci cand intervine factorul uman, adica subiectivitatea.

  7. Marcel Iorga spune:

    Radule,
    Sincer, chiar daca nu va fi eliminata aceasta modalitate de „apreciere” (indiferent la ce concursuri – vezi chiar Vocea Romaniei sau Romanii au talent – concursuri de nivel national televizat!!!), eu tot nu o sa ma mai bag la nici un fel de concursuri de acest gen, pentru ca nu vreau sa „cersesc” nimanui, niciodata, nemeritat, ceva care poate fi apreciat doar de cunoscatori, iubitori sau fani a anumitelor domenii, nu de afoni…!
    E parerea mea! Punct!
    🙂

    • Radu Popovici spune:

      @Marcel: Te inteleg. Nici eu nu am de gand sa mai particip la vreun concurs pe Internet. Pur si simplu nu ma intereseaza. Dar le promovez si le incurajez pe care care au sanse sa fie corecte.

  8. Marcel Iorga spune:

    Radule, poate pentru prima data spun ca sunt de acord cu tine 1.000% (mie la suta)!!! (nu suta la mie, cum aud peste tot – pt ca asta inseamna 10%!).
    Pentru ca nici eu nu suport concursuri cu like-uri pe FB sau mailuri!
    Si dupa cate sti, n-am participat niciodata la orice concurs, initiat de orice blog sau sponsor, tocmai pe acest motiv (eu nu prea imi fac prieteni pe oricine, fata de altii care au ajuns deja la 5.000!!! Deci am un mare dezavantaj la o adica!!!).

    Ultima data, m-am retras practic (ca nu citisem pana la capat ce prevedea regulamentul) de la o confruntare pentru o excursie la Milano!
    Tocmai pt ca se cereau voturi si like-uri pe FB!
    Dar asta e!
    Eu in continuare, o sa-mi aleg cu mare grija prietenii FB, nu de alta, dar vreau de la ei sa am un dialog mai vast si interesant sau chiar si o bascalie!
    De cateva zile (adica din 11 ian) au inceput cererile de votare!

    🙂

    • Radu Popovici spune:

      @marcel: Stiam ca nu esti de acord cu acest sistem de votare si cred ca stii si despre ce experiente neplacute vorbesc in text.. Sa speram ca modalitatea aceasta de votare va fi eliminata treptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.