Gala BLOGourmet 2012

Nu agreez deloc concursurile al căror câştigător este stabilit de voturile publicului. Prefer să văd concursurile culinare ca pe o probă de măiestrie şi creativitate, nu ca pe un concurs de popularitate. Sunt o persoană prietenoasă şi deschisă, dar îmi doresc ca un concurs culinar să fie câştigat de cel mai inspirat bucătar al momentului respectiv, nu de cel cu cei mai mulţi prieteni. Acţiunea de a-ţi contacta familia, prietenii, cunoştinţele şi mulţi necunoscuţi pentru a-i convinge să-ţi voteze reţetele, mi se pare un fel de „milogeală” nedemnă de un concurs… şi nedemnă de mine, până la urmă.

Mai mult, cunosc cazuri când rezultatele unor astfel de concursuri au fost, sau s-a încercat să fie, trucate; există persoane care îşi fac sute de conturi pe yahoo, hotmail, gmail etc. de pe care voteaza de sute de ori; există chiar şi aplicaţii care simulează existenţa votanţilor şi aduc voturi suplimentare cui trebuie. Eu unul prefer subiectivismul unui juriu.
La un moment dat chiar am vrut să trimit la un concurs o reţetă total aiurea, iar fotografia preparatului să prezinte o farfurie goală (adica fara mancare pe ea), şi să-i rog pe toţi cei cu care sunt în contact să o voteze, eventual chiar să câştig concursul, tocmai pentru a demonstra superficialitatea şi găunoşenia unui astfel de concurs.
Ce ne facem însă că mai toţi cei care organizează concursuri şi fac rost de premii doresc să-şi atragă public şi trafic? Atragerea publicului pe motiv de vot pare să fie cea mai simplă cale de a obţine trafic. Doar pare, căci maxim 1% dintre cei care vin pe acel site doar ca să voteze un prieten, se mai întorc vreodată pe acolo. Cei interesaţi de un content culinar de calitate, vin oricum pe acel site, sau se lasă atraşi prin alte metode. Concluzia mea este că acest gen de concursuri nu sunt nici corecte, şi nici folositoare. Chiar nu folosesc nimănui: nici organizatorilor, nici participanţilor, nici chiar câştigătorilor.
Poate nu sunteţi de acord cu mine, dar lucrul acesta nu mă deranjează. Este doar părerea mea şi, conform acestei păreri şi a câtorva experienţe neplăcute, mi-am jurat ca eu, Radu, să nu mai particip niciodată la un concurs la care câştigătorul este votat de public. Mi se pare un mod greşit de a stimula creativitatea culinară.
Cu atât mai mult mă bucură când văd că mentalitatea începe să se schimbe şi oamenii încep să gândească şi să preţuiască noţiuni învechite ca respect, creativitate, corectitudine.
Restaurantul „The Harbour” (Piaţa Amzei, Bucureşti), care m-a obişnuit în ultimul timp cu iniţiative originale, organizează acum o gală a blogurilor culinare. Este primul caz al unui restaurant care face asta în România… sau cel puţin primul despre care am auzit eu. Îmi place că organizatorilor nu le pasă că stimulează gătitul pe bloguri, adică acasă… ca să fiu mai clar, nu la restaurant. Şi sunt convins că „The Harbour” nu se faultează singur cu acest concept: lumea căreia îi place mîncarea oricum găteşte acasă, dar atunci când iese în oraş este mai probabil să meargă la un restaurant care le-a stârnit curiozitatea şi le-a câştigat respectul. Iar acest concept de concurs stârneşte, în mod clar, curiozitatea. Iar mie modul de alegere a câştigătorilor mi-a „stârnit” respectul.
Un alt lucru deosebit la gala organizată de „The Harbour” este acela că publicul are voie să voteze şi să-şi încurajeze favoriţii, dar câştigătorii sunt stabiliţi de un juriu, iar votul publicului este doar un criteriu dintre cele multe după care se judecă prestaţia concurenţilor. Se elimină, deci, din lunctul de vedere al participanţilor, psihoza de a aduna voturi de la cunoscuţi şi necunoscuţi, cu orice preţ. Voturile vor fi, în mai mare măsură, chiar date din suflet şi din apreciere pentru reţete.
Mă bucură mult această atitudine nouă. Sunt convins şi de faptul că ea foloseşte restaurantului organizator. Un restaurant nu are nevoie de trafic pe site (mai ales de unul creat artificial, printr-un concurs care atrage publicul să voteze), ci de mese pline, lucru care se realizează prin atragere de clienţi, nu de voturi.
Gala BLOGourmet are mult mai multe şanse, după mine, să ofere clienţi noi restaurantului organizator. Mesele pline nu depind de ratingul trecător adus de sistemul de votare exclusiv cu public, ci de imagine şi servicii de calitate. Dar, cel mai important pentru participanţi, Gala BLOGourmet are şanse mult mai multe să desemneze câştigători cu adevărat merituoşi… adică cei reali.


18 comentarii pe “Gala BLOGourmet 2012

 1. cristi-j spune:

  total de acord cu tot ce spui .
  in ceea ce priveste acest caz concret si un anumit comentariu eu sunt ramas mult in urma adica prefer blogul in intelesul initial (weB LOG) de jurnal online facut din pasiune in primul rand pentru cel care-l face si nu in scop comercial sau de marketing . iar daca e facut din pasiune inseamna ca in primul rand e placerea celui care il creeaza , nu prea inteleg de ce ar avea nevoie de recunoasterea oficiala sau prin premii a acestei pasiuni , recunoasterea si multumirea vin pe alte cai . iar in ceea ce priveste creatia , si blogurile sunt in primul rand creatie , nu prea inteleg concursurile si ierarhizarile (la fel ca in cazul filmelor sau romanelor) pana la urma e tot vorba de popularitate chiar daca e vorba de jurii dar asa cum spune marcel nu din partea “afonilor” ci a cunoscatorilor .
  stiu ca in practica lucrurile sunt mult diferite dar prefer variantele necomerciale , fara vanzari , fara concursuri , fara premii , doar cu pasiune … macar la suprafata … cat or mai exista
  si o chestie practica care ar fi ajutat sa pastreze claritatea (ma refer la pagina de concurs a restaurantului), era bine sa fie trecute si criteriile dupa care juriul va judeca blogurile la fiecare categorie si cum o va face , ce se ia in considerare . doar o sugestie .

  • Radu Popovici spune:

   @cristi-j: Stiu la ce te referi cand vorbesti despre bloguri facute doar din pasiune, insa sunt extrem de rare. Aproape fara exceptie blogurile bune au intrat in atentia companiilor din domeniu si au fost atrase spre sfera comerciala. Eu incerc sa tin un echilibru si sa ma implic doar in proiecte in care cred cu adevarat si sa promovez produse sau aparatura pe care o consider de calitate. M-as aventura sa zic ca am reusit, cel putin partial.
   In ce priveste concursurile, ma lasa total indiferent. Nu cred in ele si nu dau doi bani pe verdictele lor. Am participat la inceputuri, la doua dintre ele; pe unul l-am si castigat, spre surprinderea mea. Am mai fost inscris, fara voia mea, in alte 2-3 si nici nu m-am obosit sa protestez sau sa le popularizez. Pur si simplu le exclud din realitatea mea.
   In acest caz este vorba despre un concurs organizat de o entitate cu care colaborez in mod frecvent (restaurantul The Harbour). Am refuzat sa particip la concurs si sa fac parte din juriu, dar faptul ca este un pic diferit de conceptul clasic de „vot al publicului”, m-a facut sa-l semnalez. Articolul meu este o stire, nu un indemn la participare.

 2. Cristian Borod spune:

  Radu, sunt de acord cu tine in ce ai spus in prima parte a articolului. Cat despre aceasta gala, poate tu stii mai mult decat scrie in regulament. Mie fraza „ Trimite-ţi favoriţii pe podiumul Galei ce avea loc pe 24 februarie!“ nu-mi spune 10-15 la suta.

  Pe de alta parte, initiativa unei Gale a blogurilor culinare este clar, de laudat.

 3. Viviana spune:

  Cred ca motivele tale sunt valabile in cazul unui conurs ca si cel din discutia noastra, organizat de un restaurant, care se bazeaza pe oameni in forma lor fizica, pe offline….. insa cele care se petrec strict in online, organizate de diverse site-uri, vor miza mereu pe acest aspect, al popularitatii si pe atragerea de trafic, chiar daca e doar temporar.

  • Radu Popovici spune:

   @Viviana: Depinde. Eu, de pilda, daca as organiza un concurs de retete ale blogerilor sau ale cititorilor, as ruga 100 de bloggeri sa popularizeze concursul. Pariez ca cel putin 70 dintre ei ar face-o. Popularizarea lor mi-ar aduce trafic si concurenti, fara ca sa ma pretez la porcaria asta numita „votul publicului”. Cei care apeleaza la ea doresc doar sa capete trafic, dupa opinia mea, fara sa le pese de nivelul concursului si de modul in care se dau premiile sponsorilor.

 4. Edith spune:

  „Cei interesaţi de un content culinar de calitate, vin oricum pe acel site, sau se lasă atraşi prin alte metode. ”
  Perfect de acord cu tine.
  In ceea ce priveste gala blogurilor culinare, eu am citit la ei in regulament ca se bazeaza (chiar daca poate partial) pe voturile publicului..

  • Radu Popovici spune:

   @Edith: Da, exista si un vot al publicului, dar conteaza doar 10-15%. Nu este exact ceea ce imi doresc eu, dar este un pas in pl, si inca unul important.

 5. Viviana spune:

  Sunt foarte de acord cu tine si mai mult de atat ma bucur sa constat ca nu sunt singura incapabila de asemenea strategii de adunare de voturi, dar, din pacate cred ca viitorul e in directia asta… prima data am paricipat acu’vreun an la un asemenea concurs, nu prea stiam cu ce se mananca si cand am aflat nu am fost capabila sa rog pe nimeni sa voteze si m-am simtit din alta generatie si am promis sa nu mai repet experienta… totusi, nu am nimic cu cei ce fac asta, e o abilitate ca oricare alta, iar daca ceva imi place cu adevarat, sunt de acord sa arat asta cu un like chiar daca e mai mult cerut, cum s-a si intamplat zilele astea cu cei ce participa la concursul despre care vorbea Marcel
  ….in ceea ce priveste Gala blogourmet, am primit pe mail o invitatie de a participa si desi nu excelez la nici una din categoriile din concurs si nici nu detin capacitatea de a aduna sute sau mii de voturi de la persoane necunoscute, am acceptat!…pur si simplu!
  O zi buna!

  • Radu Popovici spune:

   @Viviana: Eu cred ca acest gen de concursuri, cu vot de public, vor avea o pondere din ce in ce mai mica. Din motivele expuse de mine in articol.

 6. Gabriela {What Liberty Ate} spune:

  Radu, si eu sunt total de acord cu tine. Ma bucur ca ai adus acest acest in actualitate.

  Toate mizeriile care se fac cu aceste concursuri bazate pe voturi false ma dezgusta si ma uimeste cum lumea inca se inghesuie la ele. Eu ma feresc insa de ele „ca dracu’ de tamaie”.

  N-am prieteni o mie si nici modalitati de a falsifica voturile, asa ca Gala Blogourmet sper sa fie intr-adevar obiectiva si fara prea multe nelegiuri la mijloc.

  Astept la fel ca inca altii cativa (nu prea multi probabil), sa se intample ceva corect cu blogurile si sa se recunoasca sincer acea/acele persoana/e cu adevarat pasionata/e de ceva, si nu pe baza unor voturi false. Sper ca organizatorii concursului sa inteleaga importanta acestui fapt si sa nu se lase purtati de viciile unuia sau altora denaturand la final concursul.

  • Radu Popovici spune:

   @Gabriela: Eu cunosc cateva persoane din juriu, si pe organizatori, si am siguranta ca rezultatele vor fi corecte, atat cat pot fi atunci cand intervine factorul uman, adica subiectivitatea.

 7. Marcel Iorga spune:

  Radule,
  Sincer, chiar daca nu va fi eliminata aceasta modalitate de „apreciere” (indiferent la ce concursuri – vezi chiar Vocea Romaniei sau Romanii au talent – concursuri de nivel national televizat!!!), eu tot nu o sa ma mai bag la nici un fel de concursuri de acest gen, pentru ca nu vreau sa „cersesc” nimanui, niciodata, nemeritat, ceva care poate fi apreciat doar de cunoscatori, iubitori sau fani a anumitelor domenii, nu de afoni…!
  E parerea mea! Punct!
  🙂

  • Radu Popovici spune:

   @Marcel: Te inteleg. Nici eu nu am de gand sa mai particip la vreun concurs pe Internet. Pur si simplu nu ma intereseaza. Dar le promovez si le incurajez pe care care au sanse sa fie corecte.

 8. Marcel Iorga spune:

  Radule, poate pentru prima data spun ca sunt de acord cu tine 1.000% (mie la suta)!!! (nu suta la mie, cum aud peste tot – pt ca asta inseamna 10%!).
  Pentru ca nici eu nu suport concursuri cu like-uri pe FB sau mailuri!
  Si dupa cate sti, n-am participat niciodata la orice concurs, initiat de orice blog sau sponsor, tocmai pe acest motiv (eu nu prea imi fac prieteni pe oricine, fata de altii care au ajuns deja la 5.000!!! Deci am un mare dezavantaj la o adica!!!).

  Ultima data, m-am retras practic (ca nu citisem pana la capat ce prevedea regulamentul) de la o confruntare pentru o excursie la Milano!
  Tocmai pt ca se cereau voturi si like-uri pe FB!
  Dar asta e!
  Eu in continuare, o sa-mi aleg cu mare grija prietenii FB, nu de alta, dar vreau de la ei sa am un dialog mai vast si interesant sau chiar si o bascalie!
  De cateva zile (adica din 11 ian) au inceput cererile de votare!

  🙂

  • Radu Popovici spune:

   @marcel: Stiam ca nu esti de acord cu acest sistem de votare si cred ca stii si despre ce experiente neplacute vorbesc in text.. Sa speram ca modalitatea aceasta de votare va fi eliminata treptat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.