Iata o reteta rapida si extrem de simpla, potrivita pentru zilele de vara calduroase cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie.

“Gambas al ajillo” inseamna “creveti cu usturoi”, iar reteta propusa de mine este o adaptare, atat ca ingrediente cat si ca prezentare, a unei celebre “tapa”, foarte populara in bistrourile si barurile spaniole. Cei care doresc sa afle cateva amanunte despre tapas, inclusiv o scurta istorie a lor, o pot gasi aici.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti cruzi (circa 16 bucati), decorticati
3 catei de usturoi, tocati marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita fulgi de ardei iute
3 linguri de coniac (brandy, sherry)
2 linguri de ulei de masline extra virgin
cateva frunze de busuioc, pentru servit
1 lingura de suc de lamaie
3-4 felii de paine

Instructiuni:
Se prajeste painea pana se rumeneste putin, apoi se taie patratele cu latura de 3 cm.
Se sareaza si se pipereaza crevetii.

Se incinge uleiul la foc mic. Se adauga usturoiul si fulgii de ardei iute si se gatesc 1 minut, pana ce usturoiul incepe sa se faca auriu. Atentie, nu trebuie sa se arda.

Se aduce flacara la mediu si se adauga creveti, suc de lamaie, coniac si boia. Se amesteca bine si se gatesc crevetii 3 minute, pana ce se fac roz-portocalii.

Se asaza crevetii cate unul pe fiecare patratel de paine prajita, pe o farfurie, se fixeaza cu cate o scobitoare si se stropesc cu uleiul aromat din tava. Se presara cu busuioc si se servesc.

Sfaturi:
Acesti creveti cu usturoi se pot servi ca gustare (4 portii), sau ca pranz usor, ori cina, mai ales in acest ultim caz stropiti cu un pahar de vin alb, sec si rece (2 portii).

Atentie, nu gatiti crevetii mai mult de 3-4 minute, caci au tendinta sa se intareasca.