Gambas al ajillo

Iata o reteta rapida si extrem de simpla, potrivita pentru zilele de vara calduroase cand nu vrei sa petreci mult timp in bucatarie.
gambas al ajillo1 - Gambas al ajillo 1 - Retetele lui Radu
“Gambas al ajillo” inseamna “creveti cu usturoi”, iar reteta propusa de mine este o adaptare, atat ca ingrediente cat si ca prezentare, a unei celebre “tapa”, foarte populara in bistrourile si barurile spaniole. Cei care doresc sa afle cateva amanunte despre tapas, inclusiv o scurta istorie a lor, o pot gasi aici.

Bucatarie: spaniola
Dificultate: usor
Cantitate: 2-4 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
250 g creveti cruzi (circa 16 bucati), decorticati
3 catei de usturoi, tocati marunt
sare
piper negru, proaspat macinat
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita fulgi de ardei iute
3 linguri de coniac (brandy, sherry)
2 linguri de ulei de masline extra virgin
cateva frunze de busuioc, pentru servit
1 lingura de suc de lamaie
3-4 felii de paine

Instructiuni:
Se prajeste painea pana se rumeneste putin, apoi se taie patratele cu latura de 3 cm.
Se sareaza si se pipereaza crevetii.

Se incinge uleiul la foc mic. Se adauga usturoiul si fulgii de ardei iute si se gatesc 1 minut, pana ce usturoiul incepe sa se faca auriu. Atentie, nu trebuie sa se arda.

Se aduce flacara la mediu si se adauga creveti, suc de lamaie, coniac si boia. Se amesteca bine si se gatesc crevetii 3 minute, pana ce se fac roz-portocalii.

Se asaza crevetii cate unul pe fiecare patratel de paine prajita, pe o farfurie, se fixeaza cu cate o scobitoare si se stropesc cu uleiul aromat din tava. Se presara cu busuioc si se servesc.

Citeste si articolul →   Ficatei de pui cu cartofi si sos de vin

Sfaturi:
Acesti creveti cu usturoi se pot servi ca gustare (4 portii), sau ca pranz usor, ori cina, mai ales in acest ultim caz stropiti cu un pahar de vin alb, sec si rece (2 portii).

Atentie, nu gatiti crevetii mai mult de 3-4 minute, caci au tendinta sa se intareasca.

Un comentariu pe “Gambas al ajillo

  1. Claudia spune:

    Astazi incerc si eu reteta cu creveti, usturoi si coniac dar alte retete nu mai vad, ajutati-ma cum sa mai gasesc altele ca eu nu ma prea pricep, am gasit site-ul intamplator, multumesc.

  2. betrix spune:

    Acum m-am intors de la Cluj+Sibiu! Orase in care se mananca excelent, nu ca in Bucuresti unde este o adevarata intrecere in bataia de joc la adresa clientilor infometati!

    Toate retetele lui Radu P sunt extraordinare. Tot le incerc sa gasesc una sa nu-mi placa. Nici o sansa!
    Bravo!
    Scrie o carte de bucate! Nu-ti pierde timpul si nici banii!
    Noapte buna!

    • Radu Popovici spune:

      @betrix: Interesant ce spui despre Cluj si Sibiu. Nu am mai fost demult pe acolo. In Bucuresti, cei drept, se mananca destul de prost la multe dintre restaurante. Ce pot sa spun insa este faptul ca m-am “captusit” cu o infectie alimentara mancand la un restaurant din Slanic Prahova, nu din Bucuresti. In fine, Slanic Prahova nu este in Ardeal, asa ca nu te contrazic.
      Ma bucur ca-ti plac retetele, le gatesc doar pe cele care imi plac si mie cu adevarat. In ce priveste cartea, nu ar fi o pierdere de timp, dar in mod sigur ar fi o pierdere de bani… cel putin in momentul acesta.

  3. balauru spune:

    @Radu

    Sunt de acord cu tine, crevetii aia de la Mega sunt cei mai buni, raportat la calitate/pret. Cred ca mai am vreo 2 pungi prin congelator 🙂 Dar avand in vedere faptul ca la Mega se gasesc mai multe tipuri de creveti, la raionul de congelate, cred ca ar fi bine sa mentionam ca, crevetii despre care vorbim sunt congelati proaspeti (adica au o culoare gri inchis/maronie), si nu roz, asa cum tinde multa lume sa creada.

    • Radu Popovici spune:

      @balauru: Este corect ce spui. Totusi, trebuie mentionata si acea varietate de ceveti mediteraneeni a carei culoare este roz si atunci cand sunt cruzi. Dupa ce sunt gatiti se fac putin mai alburii. Nu stiu daca se gasesc si la Mega, dar i-am vazut pe piata.

  4. Sylvia spune:

    Am vazut si chiar folosit ceva amestec de trei feluri de orez, un orez alb, orez mov si orez salbatic. Foarte buna sugestia, multumesc o sa testez combinatia si cu crevetii.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Nu am vazut amestec tri-color pe la noi si, la ce-mi pot eu imagina, cred ca cel bicolor arata mai bine, Are probabil ceva mai mult orez alb si asta este bine pentru contrastul de culori. Oricum, am retinut ideea cu orezul tricolor. Este de studiat. 🙂

  5. aurora spune:

    Arata delicos si sunt si usor de pregatit ,dar mie provocarea cea mare mi se pare sa gasesti niste creveti de calitate ?
    Cum ii alegem Radu ? Got any tips ?

    • Radu Popovici spune:

      @aurora: Sure. 🙂 Eu cumpar intotdeauna cozi (sunt deja curatati de capete si de aparatul digestiv) de creveti congelate, din Mega Image. 25 lei punga de 500 g, unde intra cam 24-28 de cozi de creveti. Este cel mai bun raport pret-calitate pe care l-am putut gasi. I-am folosit de zeci de ori si sunt excelenti. Se dezgheata lent, peste noapte, in frigider. Se curata foarte usor si rapid. Se gatesc doar 3-4 minute, pana se fac rozalii, altfel se intaresc.

  6. RamonaA spune:

    Aceastã retetã este originarã de la vecini spanioli, deja portughezi au modificat-o…asa cã prãjim creveti condimentati cu piper alb in ulei de mãsline cu cativa cãtei de usturoi intregi, usturoi feliat , foi de dafin si vin.Am retinut ideea cu putinã boia, ei oricum lasã culoare…

    • Radu Popovici spune:

      @Ramona: Boiaua da si aroma, nu doar culoare. In plus, brandy-ul este mai aromat decat vinul, iar servirea pe “soldatei” de paine prajita faciliteaza mancatul lor, cand ii servesti ca gustarica langa un vin rece.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Nu este vorba despre incumetat. Incumetare am eu destula. Este vorba despre criza, saracie, difuzare si despre “caderea” extraordinara a pietei de carte. Inca nu sunt indeajuns de cunoscut. Si nici notorietatea nu mai este o garantie. Stiu bucatari care apar des pe la TV si care au scos carti care s-au vandut prost de tot. Publicului ii place sa aiba totul gratis. Cand vine vorba sa scoata banii se gandeste de 10 ori inainte. Viata este grea si va fi si mai grea in lunile, poate chiar anii, care urmeaza.

  7. memphis spune:

    Buni rau crevetii astia. Am gatit si eu variante asemanatoare. Imi place prezentarea, pe “soldatei” de paine prajita, cu putin sos, doar atat cat sa dea gust si sa nu inmoaie painea. Delicios!

  8. Sylvia spune:

    Excelent arata ! Iti fura ochii intr-o clipa:) Imi place foarte mult si reteta si prezentarea. O sa testez reteta cu prima ocazie si revin cu impresii. Din ce retete am preparat eu, cel mai bine mi s-a parut ca arata impreuna cu orezul negru, e combinatia de roz/negru care te cucereste si aromele binenteles ….In we acesta chiar testez si reteta aceasta si revin cu impresii.

    • Radu Popovici spune:

      @Sylvia: Cred ca arata chiar mai bine cu un amestec de Basmati si orez salbatic. AI roz-alb-negru si mai poti orna cu cave afunze de verdeata, ca sa completezi “paleta”. Sper sa va placa reteta.

    • Radu Popovici spune:

      @RamonaA: Ce alcool ai folosit? Incearca sa le servesti cu paine prajita, contrastul de texturi este excelent. Ai grija sa nu o inmoi prea tare cu sos, ca altfel pierzi contrastul. 🙂

  9. Mirela Stanescu spune:

    O reteta simpla si delicioasa ! Imi plac la nebunie usturoiul si crevetii ! Noroc ca nu sunt inconstienta sa mananc creveti dupa cat de mult imi plac ! Abia astept sa termin serviciul ca sa ajung acasa si sa pregatesc si eu; in afara fulgilor de ardei iute am restul ingredientelor. Cred ca voi taia ardei iute uscat.

    • Radu Popovici spune:

      @Mirela: Ardeiul iute uscat este foarte bun. Ai grija sa nu-l faci prea picant, caci isi cam pierde din farmec, usturoiul trebuie sa fie condimentul pregnant.

  10. mircea spune:

    Aoleu ce buni sunt crevetii astia! Am mancat si eu in Spania, la Valencia. Ma bucur mult ca ai postat reteta, abia astept sa-i fac si eu. La mai multe retete cu creveti, mie imi convine caci ne plac foarte mult.

  11. simina spune:

    Foarte buna reteta si foarte frumos prezentata. iar poza arata excelent. Am mancat gambas al ajillo la Barcelona, dar nu ni i-a adus asezati pe crutoane. Ai tai sunt mai comod de mancat.
    Am numarat la repezeala 36 de retete cu creveti pe blogul tau. Inca putin si ai putea sa scoti o carte. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.