Gamberi fritti in padella

Aceasta reteta are si varianta video
Pe limba noastra: creveti prajiti in tigaie. Ce poate fi mai simplu, mai rapid si mai delicios de atat? Cred ca nu foarte multe lucruri. Mai ales in modul in care este conceputa aceasta reteta robusta si deosebit de gustoasa: crevetii sunt aromati cu usturoi si vermut, iar pasta de rosii este baza sosului care ii acopera cu o patura delicioasa de arome.
gamberiFrittiInPadella - Gamberi fritti in padella 1 - Retetele lui Radu

Bucatarie: italiana
Dificultate: usor
Cantitate: 2 portii
Timp de preparare: 10 minute
Timp de gatit: 5 minute

Ingrediente:
12 creveti (circa 250 g in total), decorticati sau nu, la alegere
2 linguri de ulei de masline extra virgin
2 catei de usturoi, tocati marunt
60 ml vermut alb
1 1/2 lingura de pasta de rosii
sare
piper negru, proaspat macinat
patrunjel tocat, pentru ornat (optional)
paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:
Se incinge uleiul intr-o tigaie mare. Se adauga crevetii si se amesteca la foc mediu, pana ce incep sa se faca roz-portocalii la culoare.

Se presara cu usturoi si se amesteca, apoi se adauga vermut si se da in clocot, amestecand constant, astfel ca aromele de usturoi si vermut sa fie absorbite de creveti.

Dupa 2 minute se adauga pasta de rosii, sare si piper si se amesteca pana ce crevetii sunt uniform acoperiti de sos. Se servesc presarati cu patrunjel, alaturi de paine proaspata si vin alb, sec si rece.

Sfaturi:
Italienii spun ca reteta poate folosi atat creveti decorticati, cat si din cei cu cochilie, intregi sau doar cozi de creveti. In general crevetii de dimensiuni mari sunt preparati intregi, caci arata mai spectaculos. Cei care vor sa evite curatarea crevetilor inainte de a fi gatiti se vor lupta insa cu cochiliile pline de sos, atunci cand vor manca preparatul. Sfatul meu este sa folositi creveti decorticati, caci se mananca mai usor.

Citeste si articolul →   Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

  1. Katze spune:

    Hallo,
    Reteta este foarte sanatoasa deoarece uleiul nu se incinge pana incepe sa fumege. Cam 180°. Uleiul extra vergine nu se foloseste la prajit( snitel, cartofi pai etc.).

    • Radu Popovici spune:

      @Katze: Ca sa elimin orice confuzie, completez raspunsul dvs.: uleiul de masline extra virgin nu se foloseste la prajeli “grele”, ca stir-fry, sotare, prajire in baie-de-ulei.

  2. tinkerbelle spune:

    Din cate stiu uleiul de masline extravirgin nu este recomandat decat pentru prepararea la rece a alimentelor, fiind f.nociv la prajit. Asa ca reteta nu cred ca e deloc sanatoasa.

    • Radu Popovici spune:

      @tinkerbelle: Uleiul extra virgin, din cate stiu eu (si stiu cu certitudine), este folosit si la prajeli cu conditia ca acestea sa nu atinga temperaturi mai mari de 190°C si nici sa nu dureze mai mult de 15-20 de minute. Este de altfel folosit in aceasta maniera in toate cartile de bucate pe care le-am citit (cateva sute) si in cele pe care le-am tradus (cateva zeci), unele fiind chiar retete destinate in mod special diabeticilor, cardiacilor si altor persoane ale caror diete impun prudenta. Reteta este sanatoasa deci, si asta nu o spun doar eu. Daca doriti amanunte despre temperaturile la care se pot folosi uleiurile fara sa se arda si sa elibereze compusi chimici, aveti aici cateva indicatii.
      Este adevarat ca, in afara de cazurile expuse mai sus (temperaturi relativ scazute si timpi de gatit scurti) si eu folosesc uleiul extra virgin doar la preparate crude. Uleiul de masline extra light (amestec de extra virgin cu rafinat) poate fi folosit la prajelile “grele”, caci fumega la o temperatura de 240°C.

  3. mihai2206 spune:

    @Radu: Nu stiu ce sa zic, dar sigur nu e faptul ca nu imi plac. Am mancat gatiti prin diverse carciumi si mi-au placut. Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca mi-au iesit mai bine decat unii pe care i-am mai mancat in anume restaurante 🙂 De oprit, m-am oprit exact cand culoarea a virat spre portocaliu. Cred totusi ca nu am avut creveti de buna calitate. Erau cumparati de maica-mea, o punga uriasa, congelati, pareau destul de mari si la gatit si-au injumatatit volumul ceea ce nu prea mi-a parut in regula. Si i-am mai si decongelat rapid, la temperatura camerei o jumatate de zi. Oricum, am sa perseverez. Este exact genul meu de mancare – “very fast food” 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mihai: Este posibil ca vina sa apartina crevetilor. Incearca-i pe cei de la Mega Image, cozi de creveti congelate, 25 lei/500 g. Sunt speciali pentru lenesi: capul este indepartat, sunt despicati, caci li s-a scos, se pare, si vinisoara. Mai au doar putin cochilie care este usor de indepartat. Garantez pentru ei, daca ii decongelezi lent. 🙂

  4. mihai2206 spune:

    @Radu: I-am facut si eu, dar ca de obicei, probabil i-am gatit prea mult si au capatat o consistenta cauciucoasa. E clar ca nu sunt crevetii punctul meu forte 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @mihai2206: Imi pare rau, dar chiar mi se par foarte usor de gatit, din moment ce ai semne clare (aparitia culorii roz-portocalie) cand trebuie oprit tratamentul termic. Poate, de fapt, ti-au iesit, dar nu-ti place textura lor?

  5. virgil spune:

    ha ha…buna asta
    nu…i-am decongelat frumos…uscat cu prosoape de bucatarie, etc.

    ma pricep cat de cat la “bucatareala”, dar nu facusem creveti pina acum

    • Radu Popovici spune:

      @virgil: Imi cer scuze, nu stiam, am intrebat doar cu intentia de a va fi de folos. 🙂 Atunci chiar ca nu inteleg de ce nu s-au facut roz-portocalii in cateva minute.

  6. virgil spune:

    ok…multumesc frumos
    nu capatasera culoarea portocalie si am zis sa-i mai las
    au fost creveti decorticati congelati…poate de asta 🙂

  7. virgil spune:

    am gatit pt prima data creveti, conform retetei dvs.
    sunt un pic confuz, poate ma ajutati
    crevetii au avut o consistenta gumata
    cum ar trebui sa fie, eu i-am gatit cate 3-4 min pe fiecare parte
    i-am tinut prea mult sau asa au ei consistenta ?

    • Radu Popovici spune:

      @virgil: I-ati gatit prea mult timp. Trebuie gatiti cam 2 minute pe fiecare parte, pana se fac portocalii. Daca depasiti acest timp, de 4-5 minute in total, se intaresc si se fac gumosi ca textura. In mod normal, gatiti corect, crevetii sunt suculenti (zemosi) si au o textura elastica-frageda-crocanta. Poate suna putin confuz, dar nu stiu cum s-o descriu altfel.

  8. RamonaA spune:

    Si eu pregãtesc asemãnãtor, dar nu am incercat cu vermut si nici cu sos de rosii…sunã tentant 🙂 la cei mici le iau coaja, sã am spor!

  9. simina spune:

    Una dintre cele mai simple retete pe care le-am vazut! Si cred ca este foarte gustoasa, caci am mai incercat combinatii de usturoi cu vin. Apropo de vin pot folosi vin alb in loc de vermut alb? Sper ca reteta nu pierde prea mult la aroma.

    • Radu Popovici spune:

      @simina: Poti folosi si vin alb, dar alege unul aromat, sau chiar si brandy. Sigur ca aroma se va schimba, dar nu cred ca vei pierde. Vei avea doar ceva aromat intr-un mod putin diferit. Aroma principala ramane cea de usturoi.

  10. toni spune:

    Excelenta reteta! Am mancat ceva asemanator la un restaurant italienesc si a fost delicios. Cred ca eu voi curata crevetii inainte de a-i gati, nu-mi plac chestiile care ma umplu de sos pe maini. 🙂

    • Radu Popovici spune:

      @toni: Nici mie. Am incercat reteta si cu creverti decorticati, si cu cei in cochilie. Ultimii se mananca mai dificil, te cam umpli de sos pe maini si consumi o gramada de servetele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.