Bere | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Prepararea berii, stiluri traditionale de bere, modul in care se asociaza berea cu mancarea.

Cum se promovează berea la noi

Despre bere si promovarea ei in Romania

Când mi-am deschis restaurantul am fost fericit să am în meniu berile de la Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan. Nu numai fiindcă toate erau de calitate foarte bună, iar vreo două-trei dintre ele de-a dreptul excepționale, dar și fiindcă erau ușor de prezentat: proveneau, doar, din cea mai veche berărie din lume aflată încă în funcțiune.
Pliant de prezentare pentru berea Hefe Weissbier de la beraria Weihenstephan (mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Saison și Grisette

Berile stil Saison

Berile stil Saison sunt beri tradiționale, rustice, preparate de către fermierii și berăriile mici din provincia valonă Hainaut. Erau beri de zi cu zi, băute de sete și ca să acompanieze mâncarea de toate familiile din zonă. Erau ușoare, răcoritoare și hrănitoare și în acele timpuri ajunseseră la fel de importante ca laptele, brânza și pâinea. Nu puteau lipsi din casă și erau prezente la fiecare masă, de la micul dejun la cină.

Bere Saison Voisin - sursa foto: www.plaisirsdu604.be

Bere Saison Voisin – sursa foto: www.plaisirsdu604.be

(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil British Brown Ale şi Mild Ale

British Brown Ale şi Mild Ale – Istoric

Până spre 1700, aproape toate berile erau brune. Pur şi simplu pentru că o bere blondă era, pe atunci, aproape o imposibilitate tehnică. Malţurile erau uscate pe foc de lemne deschis, ceva aproape imposibil de controlat, şi sfârşeau prin a fi închise la culoare şi mirosind puternic a fum.

Această stare de lucruri a început să se schimbe pe la 1700, odată cu apariţia cuptoarelor alimentate cu cocs, mai uşor controlabile, care puteau produce malţuri deschise la culoare.

Newkie Brown Ale - sursa foto: www.flickr.com

Newkie Brown Ale – sursa foto: www.flickr.com

(mai mult…)

Citeste tot

Cornet Oaked

Am mentionat de foarte multe ori, atat pe blog cat si verbal, ca berea este o bautura extrem de versatila. Se pare ca exista in lume peste 70.000 de feluri de bere; diferentierea se face datorita prezentei in bere a peste 1000 de compusi care dau gust, aroma, culoare, carbonatare si corpolenta.

Exista o categorie foarte interesanta, formata de berile invechite in butoaie de stejar. Aceste butoaie pot fi refolosite, dupa ce au servit la maturarea coniacului sau brandy-ului, whisky-ului sau bourbponului, a vinurilor fortifiate cu brandy (Porto, Xerex, Madeira etc.), sau pot fi noi. Rezultatele unor astfel de maturari duc la obtinerea unor beri subtile si complexe, rafinate si, de obicei, cu o concentratie alcoolica peste medie.
Cornet Oaked
Cornat Oaked este o astfel de bere. Am gustat-o prima data acum circa un an si jumatate si mi-a produs o impresie excelenta, care nu a facut decat sa se confirme cu ocazia degustarilor ulterioare.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Kellerbier, Zoiglbier, Zwickelbier

În traducere, “kellerbier” înseamnă “bere de pivniţă”, cu referire la perioada de maturare la rece, numita “lagering”, şi denumeşte un stil de bere nefiltrată, bineînţeles de tip lager; este de obicei o bere puternic aromatizată cu hamei.

Kellerbier - sursa foto: www.germanbeerinstitute.com

Kellerbier – sursa foto: www.germanbeerinstitute.com


O kellerbier se poate prepara la diverse concentraţii alcoolice, dar cele mai multe au o tărie de tip Oktoberfestbier- Märzenbier, de 5-5,3%. Cel mai adesea kellerbier are culoarea ambrei, eventual cu reflexii roşiatice, ca rezultat al conţinutului de malţuri uşor caramelizate (malţuri Munchen).
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil “malt wine” şi ”old ale”

Berile stil “malt wine”
„Malt wine” s-ar putea traduce ca „vin de malţ”, deşi acest stil de bere nu are mai nimic de-a face cu vinul. Shakespeare afirma că „un quart de ale este o masă demnă de un rege”, afirmaţie contrazisă însă de faptul că începând cu anul 1066, cel al cuceririi normande, regii Angliei erau nu doar vorbitori de franceză medievală, dar şi educaţi în spiritul culturii franceze din epocă. Printre altele, acest lucru însemna că erau băutori de vin, nu de bere.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil „Belgian Pale Ale”

Cel mai vândut stil de bere în întreaga lume este pilsner. Este accesibil ca preţ şi, cel mai adesea, uşor de înţeles. După mine, aparent nu are o profunzime şi o complexitate care să pună în dificultate consumatorul mediu. Pare o bere uşoară, care se bea rapid, rece, răcoritoare şi plăcută atunci când vremea este călduroasă, dar uneori poate fi delicată, proaspătă şi rafinată, un adevărat regal.

Popularitatea berilor pilsner a fost atât de mare şi s-a răspândit atât de rapid, încât acestea pot fi comparate cu o armată invadatoare care pârjoleşte totul înaintea sa. Pe unde au trecut pilsnerele, berile locale s-au cufundat în uitare, sau măcar au regresat puternic.
(mai mult…)

Citeste tot

Weihenstephaner Pils

Am mai spus-o de cateva ori si, cel putin pana acum, gustul meu nu s-a schimbat. Nu ma dau in vant dupa berile stil Pilsner, posibil si fiindca piata este invadata de atatea beri pilsner de calitate proasta. Nu cred ca cineva se poate indragosti, de pilda, de bericioaicele de pe piata noastra, cele lipsite de gust si aroma, apoase, fara corpolenta, fara… fara nimic, de fapt. Sunt lucrate prost si in graba, ca sa iasa rapid pe piata. Sunt ieftine, ca sa tenteze publicul larg care, din pacate, inca nu are o cultura a berii.
Weihenstephaner Pilsner
Se spune ca celui care bea aceste beri, comerciale si apoase, nu ii place berea, ci ii place sa faca mult pipi. Cred ca aceasta butada are un sambure de adevar. Se aplica multor beri, dar nu tuturor.
Weihenstephaner Pils poate fi o surpriza imensa, placuta, pentru oricine. Incercati-o.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Berliner Weisse

Se spune – şi zău că mi-ar plăcea ca ceea ce se spune să fie adevărat, căci îmi plac poveştile frumoase – că, la intrarea în Berlin, în timpul războiului napoleonian franco-prusian, trupele franceze au fost plăcut surprinse să găsească un înlocuitor, chiar dacă mai slab alcoolizat, al iubitei lor şampanii. Probabil această poveste se referă doar la ofiţeri, căci nu cred că trupeţii lui Napoleon gustaseră prea des şampanie în viaţa lor.

Berliner Weisse - sursa foto: amuseastray.wordpress.com

Berliner Weisse – sursa foto: amuseastray.wordpress.com


(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil „altbier”

Altbier – Beri tradiţionale germane

Altbier este una dintre berile tradiţionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, răcoritoare, cu aromă preponderentă de hamei, cu un cap de spumă cremos şi ferm, corpolenţă medie, carbonatare moderată şi postgust sec.
Această bere este originară din Rheinland, în nord-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Olanda. Cele mai cunoscute altbier provin din Düsseldorf.

altbier - sursa foto: allesgerman.com

altbier – sursa foto: allesgerman.com

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 5
1 2 3 4 5