Bere | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Beri imperiale

Probabil că aţi întâlnit pe etichetele unor sticle de bere adjectivul “imperial”, adăugat denumirii unui stil tradiţional de bere. Personal am văzut nenumărate beri etichetate “Imperial IPA”, “Imperial Stout”, “Imperial Pilsner”, “Imperial Pale Ale”, “Imperial Bock” etc.

Beri imperiale - sursa foto: www.seriouseats.com

Beri imperiale – sursa foto: www.seriouseats.com


Pe unele dintre ele le cunosc bine, căci le-am adunat cu mare plăcere şi în meniul de băuturi de la Bistro GUXT. După cum se vede, eticheta “imperial” este alipită nu doar berilor de tip ale, ci şi celor de tip lager, fără discriminare.
(more…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (2)

Unul dintre maeştrii berari cei mai cunoscuţi din ume, Gareth Oliver, remarcă plin de umor: ”Pilsner, cel mai popular stil de bere din lume, a fost inventat în Cehia, perfecţionat în Germania şi transformat într-o băutură slabă, gazoasă şi lipsită de gust în America”.

Weihenstephaner Pilsner - sursa foto: http://lukasliquorstl.com/

Weihenstephaner Pilsner – sursa foto: http://lukasliquorstl.com


Se pare că mai toată lumea este de acord că cele mai proaste beri se găsesc în SUA, dar aş completa citatul din Gareth Oliver: berile stil Pilsner nu sunt apoase şi lipsite de gust doar în America, ci mai peste tot în lume, atunci când sunt fabricate de marile companii şi transformate în bere ieftină, de larg consum.
(more…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (1)

De când am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama că publicul larg este mai mult sau mai puţin confuz în ce priveşte unii termeni legaţi de bere. Mulţi cred că „ale” este o altă băutură decât „bere” şi că termenul „lager” denumeşte exclusiv un stil de bere. Este adevărat că au apărut pe piaţă beri etichetate ca „premium lager” sau „pale lager”, dar aceştia sunt doar termeni de marketing, şi nu denumesc nici stiluri şi nici tipuri de bere.
Beri stil Pilsner
(more…)

Citeste tot

Berile stil British Bitter

Berea în stil bitter este, după mulţi, berea naţională a englezilor. Fiecare berărie din Anglia produce cel puţin o bere bitter şi, foarte adesea, chiar mai multe. Adevărata bitter este cask-conditioned; când este filtrată şi îmbuteliată devine “pale ale” şi capătă un caracter diferit.

Beri stil British Bitter - Sursa foto: drinks.seriouseats.com

Beri stil British Bitter – Sursa foto: drinks.seriouseats.com


(more…)

Citeste tot

Kasteel Donker

Am placerea de a va prezenta astazi una dintre noile beri intrate in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. Este vorba despre o bere care face parte din categoria asa-numita a berilor „de abatie”, sau „de manastire”, cele care produc beri in stilul manastirilor trapiste.
Este vorba despre o bere stil quadrupel, produsa de beraria Van Honsebrouck, care detine castelul Ingelmunster, in orasul flamand cu acelasi nume. Prezenta castelului a sugerat si numele berii brune de atunci a berariei, Kasteelbier, iar mai recent numele seriei de beri Kasteel, din care mai fac parte, pe langa Donker, berile Tripel, Rouge, Blond si Hoppy.

Kasteel DoKasteel Donkernker este, cum veti vedea mai jos, o bere foarte tare, corpolenta, foarte aromata si delicioasa, o bere robusta, dar cu fineturi ascunse, bine echilibrata.
(more…)

Citeste tot

Fuller’s Vintage Ale 2004

Vreau sa va prezint astazi o bere deosebita. Acum cateva luni, cand am descoperit Fuller’s Vintage Ale 2004, nici macar nu-mi trecea prin minte faptul ca o bere se poate invechi in sticla ani de zile si ca poate fi prezentata in ambalaje sofisticate, pe care le asociam mult mai curand cu coniacul, romul sau whisky-ul.
Fuller’s Vintage Ale 2004
(more…)

Citeste tot

Berile afumate

Cu ceva vreme în urmă, toate berile erau, de fapt, afumate. Metodele vechi de uscare a malţurilor foloseau focurile deschise, aşa că fiecare bob de cereala prindea o aromă afumată. Astăzi, malţurile “curate” predomină în măcinişurile destinate preparării mustului de bere, iar berile afumate au rămas doar o mică nişă pe piaţa berii.
Schlenkerla Rauchbier - beri afumate
Le putem socoti beri speciale, o raritate, un atavism, o întoarcere în timp. Oricum le-am numi, este bine de reţinut că sunt beri absolut remarcabile, interesante, neobişnuite, surprinzătoare şi deosebit de gustoase. Reprezintă, de asemenea, fără nicio îndoială, un “acquired taste”; le-am caracterizat ca fiind gustoase, şi chiar sunt, doar că nu chiar pentru toată lumea.
(more…)

Citeste tot

Primátor Stout

Astazi a venit randul unei beri decente, de buna calitate, preparata in Cehia, in orasul Náchod, berificata in stilul stout englezesc. Berarii de la Primátor s-au remarcat in ultimii ani producand beri de buna calitate, la preturi foarte accesibile.
Primator Stout
(more…)

Citeste tot

To beer or not to beer

Habar nu am câte beri există în lume. Unii le-au numărat, cumva, şi au ajuns la cifra de 56.000. Posibil, căci există peste 15.000 de fabrici de bere, mari, medii, mici şi foarte mici. Pe de altă parte, dacă altcineva ne-ar servi alte cifre, de pildă 42.000 sau 77.000, nu am avea cum să-l contrazicem. De dragul argumentaţiei voi păstra cifra de 56.000, fără însă a avea o prea mare încredere în ea.
beriMulte
Cum pasiunea pentru bere m-a apucat cam târziu, nu am nicio speranţă să pot gusta măcar a zecea parte dintre ele. 5600 de beri este un număr imens. Poate a suta parte… 560 de beri da, aici aş avea şanse, căci am trecut deja de 150.
(more…)

Citeste tot

Westmalle Tripel

Astazi va voi prezenta din nou o bere clasica, de top mondial. Este socotita de multi una dintre cele mai bune beri trapiste si este cunoscuta in lumea intreaga.
Westmalle-Tripel
Este una dintre berile traditionale care imi plac foarte mult. Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta; posibil ca Westmalle Tripel sa fie un pic „incremenita” in trecut, dar era deja de acum multe zeci de ani o bere perfecta, la care nu mai aveai ce schimba. A fost extrem de indrazneata la vremea sa si, dupa parerea mea, a ramas foarte interesanta si astazi, mai ales pentru cei care fac primii pasi timizi in acest imens univers al berilor.
(more…)

Citeste tot