Bere | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Primátor Exkluziv 16%

Va voi prezenta astazi o noua bere interesanta, cu un bun raport pret-calitate, provenita de la una dintre cele mai interesante berarii din Republica Ceha. Bucurestenii o vor putea degusta la Bistro GUXT, singura sau alaturi de o gama destul de larga de preparate.
Primátor Exkluziv 16%
(more…)

Citeste tot

Chimay Rouge

Inca de la inceput, mi-am propus sa prezint doar beri care imi plac. Daca tot recomand ceva, vreau sa o fac impacat cu mine insumi, adica sa va propun sa incercati beri care imi sunt dragi si care imi ofera satisfactie.
Chimay Rouge
Chimay Rouge este una dintre berile care imi plac mult. Este nu doar gustoasa si parfumata, dar este insotita, ca o “umbra”, de o intreaga simbolistica si filozofie de viata, caci radacinile sale se trag din berile care se produceau in manastirile Evului Mediu, atunci cand berea era esentiala ca bautura si hrana, si cand prepararea ei inca avea conotatii mistice si misterioase.
(more…)

Citeste tot

Westmalle Dubbel

Dupa umila mea parere, de incepator intr-ale berii, Westmalle Dubbel este o capodopera. Eleganta si robusta in acelasi timp, complexa si rafinata, berificata la mare arta, aceasta bere atinge perfectiunea.
Bere trapista Westmalle Dubbel
Este una dintre berile mele preferate, motiv pentru care am si ales-o sa figureze in meniul de bauturi de la Bistro GUXT unde 18 beri din Belgia, Germania si Cehia fac perechi inspirate cu cele 23 de preparate culinare.
(more…)

Citeste tot

Berile stil Stout şi Imperial Stout

Negre şi misterioase, cu un cap de spuma fina de culoare bej, berile stout sunt impresionante. Ele sunt descendente directe ale berii stil porter. Berarii producători de porter au început să producă şi o versiune mai tare, mai „prăjită” şi mai „afumată”, pe care au numit-o „stout porter”.

Berile stil Stout şi Imperial Stout - sursa foto:  retail.libbey.com

Berile stil Stout şi Imperial Stout – sursa foto: retail.libbey.com


Termenul „stout” înseamnă în limba engleză „robust”, ceea ce indica o versiune de porter mai corpolentă şi mai pregnantă ca gust şi aromă. În timp, cuvântul „porter” a început să fie din ce în ce mai puţin utilizat în raport cu acest stil de bere, iar în final a fost eliminat complet. Berea a început să fie cunoscută doar sub denumirea „stout”.
(more…)

Citeste tot

Primator Double 24%

Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci cand iti este sete si vrei sa bei ceva cu putin alcool, adica nu apa chioara.
Primator Double 24%
(more…)

Citeste tot

Berile stil porter şi Baltic porter

Voi povesti la început despre un stil de bere tipic britanic, sau, mai corect, tipic englezesc. Dacă aş dori să fiu şi mai precis de atât, aş spune tipic londonez. Porter este astăzi un stil de bere tradiţional, clasic, care are deja o poveste seculară.

Beri porter - sursa foto: imgarcade.com

Beri porter – sursa foto: imgarcade.com


(more…)

Citeste tot

Duvel

Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.
Duvel
(more…)

Citeste tot

Berile stil lambic și gueuze

Vreau să vă prezint astăzi un stil de bere foarte aparte, aș zice chiar ciudat, care are o îndelungată tradiție și o poveste foarte interesantă. După unii pasionați ai berii, lambic și gueuze sunt două stiluri diferite de bere, dar cei mai mulți susțin că este vorba doar despre două variante ale aceluiași stil. Printre aceștia din urmă mă număr și eu.
Lambic și gueuze nu formează stilul meu preferat de bere: nu mă împac prea bine cu gustul acrișor, cu corpolența “subțire” și nici cu carbonatarea slabă oferite de aceste beri.

Beri lambic cu fructe - sursa foto: www.beerlens.com

Beri lambic cu fructe – sursa foto: www.beerlens.com


Le beau destul de rar, mai ales vara, atunci când este foarte cald, sau asociate cu unele preparate culinare; cum există multe alte beri mai răcoritoare și mai bine potrivite pentru zilele calde, cred, de fapt, că acestui stil de bere îi stă cel mai bine alături de mâncare.
(more…)

Citeste tot

Weihenstephaner Korbinian

Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.
Weihenstephaner Korbinian
(more…)

Citeste tot