Bere | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Berile stil doppelbock

Doppelbock (adică “dublu bock”, stil de bere numit nu rareori şi “fastenbier”, adică bere de post, sau “starkbier”, ceea ce înseamnă “bere tare”) denumeşte beri mai tari şi, de obicei, mai închise la culoare decât berile bavareze de tip bock.

Doppelbock Salvator - sursa foto: www.bruguru.com

Doppelbock Salvator – sursa foto: www.bruguru.com


Gustul de malţ este predominant, iar cel amărui, dat de hamei, abia perceptibil. O bere doppelbock standard are circa 7% alcool, dar există şi versiuni mai tari, cu 10-13% alcool.
(more…)

Citeste tot

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Un amic, mare pasionat de bere, britanic (adica provenind dintr-o zona in care berea este un element definitoriu si o mandrie civica) mi-a spus, la un moment dat, despre Vitus: „It is as good as a beer can be”. Adicatelea, este o bere cum nu se poate mai buna.
Weihenstephaner Vitus Weizenbock
Si, zau, a avut mare dreptate. Dupa mine, la putina experianta pe care o am, Weihenstephaner Vitus Weizenbock este o bere de top mondial, una dintre cele mai bune din din lume la acest stil. Este o bere exceptionala, perfecta in toate sensurile cuvantului, extraordinar de satisfacatoare; am baut-o de zeci de ori si voi continua s-o „abordez” ori de cate ori am ocazia. Ma face sa simt ca viata este frumoasa, imi da energie, ma motiveaza, asa cum o face orice lucru la care nu ai schimba nimic.
Va spun asta din timp, ca sa nu va mire punctajul pe care i l-am dat.
(more…)

Citeste tot

Berile stil bock

Acestui stil de bere i se mai spune „Starkbier” (bere tare), „Winterbier”, „Weihnachtsbock” sau „Weihnachtsbier” („bere de iarnă” sau „bere de Crăciun”), dar cel mai adesea este numit “Bockbier”.

Bockbier - sursa foto: commons.wikimedia.org

Bockbier – sursa foto: commons.wikimedia.org


În Bavaria, intervalul dintre decembrie şi mai este sezonul pentru berile tari, acele băuturi de mare calitate, tipic bavareze, care hrănesc trupul şi sufletul. Berarii din sudul Germaniei ştiu că vântul rece, care te seacă la oase, nu este un tovarăş bun pentru berile slabe, servite reci. Aşa că îşi îndreaptă atenţia spre licorile robuste, cu tării între 6 şi 12%. Prepararea acestora nu este potrivită pentru berarii neexperimentaţi şi nerăbdători, căci o bockbier are nevoie de o perioadă de maturare (lagering) de câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, ca să ajungă la calitatea care a consacrat-o.
Acest lucru înseamnă că odată de Oktoberfest a luat sfârşit, noile malţuri şi noul hamei, din noile recolte, trebuie să intre în procesul de berificare.
(more…)

Citeste tot

Chimay Bleue

Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca gust si aroma in dauna celor mai apoase si mai simple. Ca sa ma fac bine inteles, foarte des as alege un doppelbock, stout sau tripel in locul unei Pilsner sau Helles. Au si acestea din urma momentele lor de glorie, dar nu au reusit sa mi se lipeasca de suflet asa de bine ca altele.
Chimay Bleue
Astazi am ocazia sa va prezint o bere pe care o consider exceptionala, una dintre cele mai populare beri trapiste. Desigur, tot ceea ce urmeaza mai jos este in buna masura strict subiectiv, asa ca nu ma voi supara daca aveti alte pareri sau preferinte.
(more…)

Citeste tot

Beri Trappist si Abbaye

Peste tot în Europa, berăriile au fost construite întotdeauna lângă mânăstiri sau biserici; în fiecare duminică, la prânz, după slujbă, mulţimea purcedea, uneori cu preotul în frunte, din biserică în berărie.
Vechiul Testament abundă în menţiuni despre vin, aşa că nu este de mirare că mânăstirile din sudul Europei, sau o bună parte dintre ele, se ocupau cu vinăritul, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare. Pe măsură ce creştinismul şi mânăstirile s-au răspândit spre ţările consumatoare de bere, unde viţa-de-vie avea mari probleme în a se acomoda, călugării s-au îndreptat în mod natural spre producerea de bere.
Beri Trapiste
(more…)

Citeste tot