Licori | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Berile stil Berliner Weisse

Se spune – şi zău că mi-ar plăcea ca ceea ce se spune să fie adevărat, căci îmi plac poveştile frumoase – că, la intrarea în Berlin, în timpul războiului napoleonian franco-prusian, trupele franceze au fost plăcut surprinse să găsească un înlocuitor, chiar dacă mai slab alcoolizat, al iubitei lor şampanii. Probabil această poveste se referă doar la ofiţeri, căci nu cred că trupeţii lui Napoleon gustaseră prea des şampanie în viaţa lor.

Berliner Weisse - sursa foto: amuseastray.wordpress.com

Berliner Weisse – sursa foto: amuseastray.wordpress.com


(more…)

Citeste tot

Berile stil “altbier”

Altbier – Beri tradiţionale germane

Altbier este una dintre berile tradiţionale germane; are culoarea cuprului, este o bere de tip ale, răcoritoare, cu aromă preponderentă de hamei, cu un cap de spumă cremos şi ferm, corpolenţă medie, carbonatare moderată şi postgust sec.
Această bere este originară din Rheinland, în nord-vestul Germaniei, lângă graniţa cu Olanda. Cele mai cunoscute altbier provin din Düsseldorf.

altbier - sursa foto: allesgerman.com

altbier – sursa foto: allesgerman.com

(more…)

Citeste tot

Beri imperiale

Probabil că aţi întâlnit pe etichetele unor sticle de bere adjectivul “imperial”, adăugat denumirii unui stil tradiţional de bere. Personal am văzut nenumărate beri etichetate “Imperial IPA”, “Imperial Stout”, “Imperial Pilsner”, “Imperial Pale Ale”, “Imperial Bock” etc.

Beri imperiale - sursa foto: www.seriouseats.com

Beri imperiale – sursa foto: www.seriouseats.com


Pe unele dintre ele le cunosc bine, căci le-am adunat cu mare plăcere şi în meniul de băuturi de la Bistro GUXT. După cum se vede, eticheta “imperial” este alipită nu doar berilor de tip ale, ci şi celor de tip lager, fără discriminare.
(more…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (2)

Unul dintre maeştrii berari cei mai cunoscuţi din ume, Gareth Oliver, remarcă plin de umor: ”Pilsner, cel mai popular stil de bere din lume, a fost inventat în Cehia, perfecţionat în Germania şi transformat într-o băutură slabă, gazoasă şi lipsită de gust în America”.

Weihenstephaner Pilsner - sursa foto: http://lukasliquorstl.com/

Weihenstephaner Pilsner – sursa foto: http://lukasliquorstl.com


Se pare că mai toată lumea este de acord că cele mai proaste beri se găsesc în SUA, dar aş completa citatul din Gareth Oliver: berile stil Pilsner nu sunt apoase şi lipsite de gust doar în America, ci mai peste tot în lume, atunci când sunt fabricate de marile companii şi transformate în bere ieftină, de larg consum.
(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenţă

Corpolenţa vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să ţinem seamă atunci când suntem implicaţi într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mâncarea potrivită. Corpolenţa joacă, de asemenea, un important rol în definirea preferinţelor personale legate de vinuri.

Sursa foto: www.dreamstime.com

Sursa foto: www.dreamstime.com


(more…)

Citeste tot

Berile stil Pilsner (1)

De când am deschis micul meu restaurant, mi-am dat seama că publicul larg este mai mult sau mai puţin confuz în ce priveşte unii termeni legaţi de bere. Mulţi cred că „ale” este o altă băutură decât „bere” şi că termenul „lager” denumeşte exclusiv un stil de bere. Este adevărat că au apărut pe piaţă beri etichetate ca „premium lager” sau „pale lager”, dar aceştia sunt doar termeni de marketing, şi nu denumesc nici stiluri şi nici tipuri de bere.
Beri stil Pilsner
(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (5) – Din nou despre aciditate

Aciditatea este o trăsătură definitorie a vinului. Acizii din vin dau acestuia un gust acrişor, care oferă o senzaţie gustativă asemănătoare celor date de merele Granny Smith sau de grapefruituri.
Aciditatea are o importanţă vitală pentru vin, permiţându-i să îmbătrânească cu graţie şi oferindu-i posibilitatea de a se împerechea minunat cu mâncarea.

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com


(more…)

Citeste tot

Berile stil British Bitter

Berea în stil bitter este, după mulţi, berea naţională a englezilor. Fiecare berărie din Anglia produce cel puţin o bere bitter şi, foarte adesea, chiar mai multe. Adevărata bitter este cask-conditioned; când este filtrată şi îmbuteliată devine “pale ale” şi capătă un caracter diferit.

Beri stil British Bitter - Sursa foto: drinks.seriouseats.com

Beri stil British Bitter – Sursa foto: drinks.seriouseats.com


(more…)

Citeste tot

Kasteel Donker

Am placerea de a va prezenta astazi una dintre noile beri intrate in meniul de bauturi de la Bistro GUXT. Este vorba despre o bere care face parte din categoria asa-numita a berilor „de abatie”, sau „de manastire”, cele care produc beri in stilul manastirilor trapiste.
Este vorba despre o bere stil quadrupel, produsa de beraria Van Honsebrouck, care detine castelul Ingelmunster, in orasul flamand cu acelasi nume. Prezenta castelului a sugerat si numele berii brune de atunci a berariei, Kasteelbier, iar mai recent numele seriei de beri Kasteel, din care mai fac parte, pe langa Donker, berile Tripel, Rouge, Blond si Hoppy.

Kasteel DoKasteel Donkernker este, cum veti vedea mai jos, o bere foarte tare, corpolenta, foarte aromata si delicioasa, o bere robusta, dar cu fineturi ascunse, bine echilibrata.
(more…)

Citeste tot

Fuller’s Vintage Ale 2004

Vreau sa va prezint astazi o bere deosebita. Acum cateva luni, cand am descoperit Fuller’s Vintage Ale 2004, nici macar nu-mi trecea prin minte faptul ca o bere se poate invechi in sticla ani de zile si ca poate fi prezentata in ambalaje sofisticate, pe care le asociam mult mai curand cu coniacul, romul sau whisky-ul.
Fuller’s Vintage Ale 2004
(more…)

Citeste tot