Licori | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Berile afumate

Cu ceva vreme în urmă, toate berile erau, de fapt, afumate. Metodele vechi de uscare a malţurilor foloseau focurile deschise, aşa că fiecare bob de cereala prindea o aromă afumată. Astăzi, malţurile “curate” predomină în măcinişurile destinate preparării mustului de bere, iar berile afumate au rămas doar o mică nişă pe piaţa berii.
Schlenkerla Rauchbier - beri afumate
Le putem socoti beri speciale, o raritate, un atavism, o întoarcere în timp. Oricum le-am numi, este bine de reţinut că sunt beri absolut remarcabile, interesante, neobişnuite, surprinzătoare şi deosebit de gustoase. Reprezintă, de asemenea, fără nicio îndoială, un “acquired taste”; le-am caracterizat ca fiind gustoase, şi chiar sunt, doar că nu chiar pentru toată lumea.
(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (4) – Aciditatea

Acizii sunt un component important al vinului, alături de dulceaţă, tanini şi alcool. Dacă un vin are o aciditate scăzută, va avea un gust „plat” şi neinteresant. Dacă aciditatea este, însă, prea mare, va avea un gust prea acrişor si astringent. Oenologul este cel care trebuie să manipuleze aciditatea naturală a strugurelui astfel încât să obţină vinuri echilibrate, interesante, gustoase.
(more…)

Citeste tot

Primátor Stout

Astazi a venit randul unei beri decente, de buna calitate, preparata in Cehia, in orasul Náchod, berificata in stilul stout englezesc. Berarii de la Primátor s-au remarcat in ultimii ani producand beri de buna calitate, la preturi foarte accesibile.
Primator Stout
(more…)

Citeste tot

To beer or not to beer

Habar nu am câte beri există în lume. Unii le-au numărat, cumva, şi au ajuns la cifra de 56.000. Posibil, căci există peste 15.000 de fabrici de bere, mari, medii, mici şi foarte mici. Pe de altă parte, dacă altcineva ne-ar servi alte cifre, de pildă 42.000 sau 77.000, nu am avea cum să-l contrazicem. De dragul argumentaţiei voi păstra cifra de 56.000, fără însă a avea o prea mare încredere în ea.
beriMulte
Cum pasiunea pentru bere m-a apucat cam târziu, nu am nicio speranţă să pot gusta măcar a zecea parte dintre ele. 5600 de beri este un număr imens. Poate a suta parte… 560 de beri da, aici aş avea şanse, căci am trecut deja de 150.
(more…)

Citeste tot

Westmalle Tripel

Astazi va voi prezenta din nou o bere clasica, de top mondial. Este socotita de multi una dintre cele mai bune beri trapiste si este cunoscuta in lumea intreaga.
Westmalle-Tripel
Este una dintre berile traditionale care imi plac foarte mult. Unii socotesc berile de acest gen ca fiind demodate, lipsite de indrazneala si oarecum neinteresanta; posibil ca Westmalle Tripel sa fie un pic „incremenita” in trecut, dar era deja de acum multe zeci de ani o bere perfecta, la care nu mai aveai ce schimba. A fost extrem de indrazneata la vremea sa si, dupa parerea mea, a ramas foarte interesanta si astazi, mai ales pentru cei care fac primii pasi timizi in acest imens univers al berilor.
(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (2) – Culoarea

Există mii de tipuri de vinuri, care pot fi categorisite şi ierarhizate în multiple feluri: după preţ, după tipul de struguri, după tehnologia de fabricare, după dulceaţă, după culoare etc.
Pentru mine, cea mai buna categorisire este urmatoarea: vinurile sunt de doua feluri, cele care îmi plac şi cele care nu îmi plac.
Din secretele vinului - Culoarea. Sursa foto: dreamstime.com
Cea mai populară categorisire este, însă, cea care împarte vinurile după culoare: avem, adicătelea, vinuri albe, vinuri rosé şi vinuri roşii.
(more…)

Citeste tot

Primátor Exkluziv 16%

Va voi prezenta astazi o noua bere interesanta, cu un bun raport pret-calitate, provenita de la una dintre cele mai interesante berarii din Republica Ceha. Bucurestenii o vor putea degusta la Bistro GUXT, singura sau alaturi de o gama destul de larga de preparate.
Primátor Exkluziv 16%
(more…)

Citeste tot

Din secretele vinului (1) – Dulceaţa

Vinul se produce pe teritoriul ţării noastre de mai bine de 2000 de ani; cu toate acestea, a rămas o mare necunoscută pentru foarte mulţi dintre noi.
Din secretele vinului - sursa foto: dreamstime.com
Vinul este ceva special, capabil să ofere plăcere, sănătate şi relaxare. Este, de asemenea, şi ceva care te intimidează, te complexează şi, adesea, te face să te simţi frustrat atunci când aşteptările îţi sunt înşelate dintr-un motiv sau altul.
(more…)

Citeste tot

Pe scurt despre rom (3)

Regiunile romului
Caraibele sunt, ca să zic aşa, “epicentrul” producţiei de rom mondiale. Fiecare insula mare, sau grup de insule, produce stilul său de rom, diferit de cel al vecinilor. Voi da câteva exemple, dar indicaţiile de mai jos sunt doar generale, fiindcă în cadrul fiecărei categorii există diferite variaţii, de la producător la producător.

Romuri Zacapa, din Guatemala - sursa foto: www.rumratings.com

Romuri Zacapa, din Guatemala – sursa foto: www.rumratings.com


(more…)

Citeste tot