Licori | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Chimay Rouge

Inca de la inceput, mi-am propus sa prezint doar beri care imi plac. Daca tot recomand ceva, vreau sa o fac impacat cu mine insumi, adica sa va propun sa incercati beri care imi sunt dragi si care imi ofera satisfactie.
Chimay Rouge
Chimay Rouge este una dintre berile care imi plac mult. Este nu doar gustoasa si parfumata, dar este insotita, ca o „umbra”, de o intreaga simbolistica si filozofie de viata, caci radacinile sale se trag din berile care se produceau in manastirile Evului Mediu, atunci cand berea era esentiala ca bautura si hrana, si cand prepararea ei inca avea conotatii mistice si misterioase.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre rom (2)

Romul și pirateria
Cred ca sunt foarte puțini cei care nu asociază romul cu pirateria. Această asociere, care adesea îmbină istoria reală cu legenda, a început odată cu comerțul cu rom făcut de englezi. Erau vremuri tulburi, în care linia de demarcație între comerț și piraterie era una extrem de difuză. Mulți dintre comercianți acționau concomitent și ca pirați, sau bucanieri.

Rom si piraterie - Sursa foto: imgarcade.com

Rom si piraterie – Sursa foto: imgarcade.com


Echipajele vaselor erau formate din oameni aspri și violenți, mulți dintre ei „binecuvântați” cu darul beției. Romul era ieftin și foarte la îndemână. Desigur, pirații beau și alte băuturi, nu doar rom, dar acesta a fost popularizat mai mult, chiar în unele opere literare, dintre care cea mai cunoscută este, probabil, „Comoara din insulă” a lui Robert Louis Stevenson.
(mai mult…)

Citeste tot

Westmalle Dubbel

Dupa umila mea parere, de incepator intr-ale berii, Westmalle Dubbel este o capodopera. Eleganta si robusta in acelasi timp, complexa si rafinata, berificata la mare arta, aceasta bere atinge perfectiunea.
Bere trapista Westmalle Dubbel
Este una dintre berile mele preferate, motiv pentru care am si ales-o sa figureze in meniul de bauturi de la Bistro GUXT unde 18 beri din Belgia, Germania si Cehia fac perechi inspirate cu cele 23 de preparate culinare.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil Stout şi Imperial Stout

Negre şi misterioase, cu un cap de spuma fina de culoare bej, berile stout sunt impresionante. Ele sunt descendente directe ale berii stil porter. Berarii producători de porter au început să producă şi o versiune mai tare, mai „prăjită” şi mai „afumată”, pe care au numit-o „stout porter”.

Berile stil Stout şi Imperial Stout - sursa foto:  retail.libbey.com

Berile stil Stout şi Imperial Stout – sursa foto: retail.libbey.com


Termenul „stout” înseamnă în limba engleză „robust”, ceea ce indica o versiune de porter mai corpolentă şi mai pregnantă ca gust şi aromă. În timp, cuvântul „porter” a început să fie din ce în ce mai puţin utilizat în raport cu acest stil de bere, iar în final a fost eliminat complet. Berea a început să fie cunoscută doar sub denumirea „stout”.
(mai mult…)

Citeste tot

Primator Double 24%

Daca mi-ar fi spus cineva, in urma cu doar cateva luni, ca exista beri de desert, as fi crezut ca ma ia la misto. Ma rog, daca este sa fiu complet onest, in urma cu cateva luni eu stiam despre bere doar ca este o chestie apoasa, amaruie, care se bea rece, si numai atunci cand iti este sete si vrei sa bei ceva cu putin alcool, adica nu apa chioara.
Primator Double 24%
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre rom (1)

Romul este pentru mulţi o mare necunoscută. Băutură misterioasă şi exotică, înconjurată de legende în care abundă piraţi şi insule ale comorilor, romul suscită în ultimii ani un interes din ce în ce mai mare.

Degustare de rom la Bistro GUXT

Degustare de rom la Bistro GUXT


Am căzut şi eu pradă acestui trend, silit, ca să spun aşa, de nevoia de a organiza la Bistro GUXT evenimente cât mai interesante. La sfatul unui prieten am organizat câteva degustări de rom şi, în lipsa unui specialist, am fost nevoit să mă documentez, atât cât să pot susţine prezentarea băuturilor. Am făcut aceasta cât am putut de temeinic şi, de la un moment dat încolo, cu mare plăcere, romurile conturând un univers mai mult decât captivant.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil porter şi Baltic porter

Voi povesti la început despre un stil de bere tipic britanic, sau, mai corect, tipic englezesc. Dacă aş dori să fiu şi mai precis de atât, aş spune tipic londonez. Porter este astăzi un stil de bere tradiţional, clasic, care are deja o poveste seculară.

Beri porter - sursa foto: imgarcade.com

Beri porter – sursa foto: imgarcade.com


(mai mult…)

Citeste tot

Duvel

Vreau sa va spun astazi cateva cuvinte despre una dintre berile pe care eu le consider exceptii de la regula. Ca sa fiu mai clar, este vorba despre o bere produsa de un consortiu puternic, in cantitati industriale, dar, contrar multor alte exemple, la o calitate de exceptie.
Duvel
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil lambic și gueuze

Vreau să vă prezint astăzi un stil de bere foarte aparte, aș zice chiar ciudat, care are o îndelungată tradiție și o poveste foarte interesantă. După unii pasionați ai berii, lambic și gueuze sunt două stiluri diferite de bere, dar cei mai mulți susțin că este vorba doar despre două variante ale aceluiași stil. Printre aceștia din urmă mă număr și eu.
Lambic și gueuze nu formează stilul meu preferat de bere: nu mă împac prea bine cu gustul acrișor, cu corpolența “subțire” și nici cu carbonatarea slabă oferite de aceste beri.

Beri lambic cu fructe - sursa foto: www.beerlens.com

Beri lambic cu fructe – sursa foto: www.beerlens.com


Le beau destul de rar, mai ales vara, atunci când este foarte cald, sau asociate cu unele preparate culinare; cum există multe alte beri mai răcoritoare și mai bine potrivite pentru zilele calde, cred, de fapt, că acestui stil de bere îi stă cel mai bine alături de mâncare.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (3)

Metode de producere a vinurilor spumante
Spre deosebire de vinurile liniştite, vinurile spumante nu au nevoie de struguri cu conţinut mare de zahăr natural, iar cei care sunt folosiţi sunt astfel îngrijiţi încât să poată da recolte mai mari. Se cere o mare grijă pentru a evita ca taninurile şi alţi compuşi fenolici să ajungă în vin, astfel că producătorii premium încă recoltează manual strugurii, decât să rişte ca o recoltare mecanică să lovească sau să strivească boabele şi să provoace o macerare pe coajă.

Vin spumant - sursa foto: www.theartfulgourmet.com

Vin spumant – sursa foto: www.theartfulgourmet.com


(mai mult…)

Citeste tot
Page 4 of 7
1 2 3 4 5 6 7