Licori | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Weihenstephaner Korbinian

Astazi, 1 mai, este ziua mea si implinesc o gramada de ani, lucru care nu este de natura sa ma binedispuna neaparat. Ma inveselesc insa prezentandu-va una dintre berile cele mai dragi mie. De fiecare data cand o gust ma simt special si am sentimentul ca urmeaza sa mi se intample ceva bun si deosebit.
Weihenstephaner Korbinian
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (2)

“Inventatorul” şampaniei
Pentru ca şampania să fie “inventată” a trebuit să intervină soarta, cu ironia sa caracteristică. Deşi producătorii din Champagne ar fi dat orice ca să scape de carbonatarea nedorită, iar clienţii lor francezi ar fi dorit un vin liniştit, britanicii aveau cu totul altă părere: pentru ei acest vin neaşteptat şi surprinzător, carbogazos, a fost o surpriză foarte plăcută.

Dopuri de pluta pentru sampanie - sursa foto: www.tofurious.com

Dopuri de pluta pentru sampanie – sursa foto: www.tofurious.com


(mai mult…)

Citeste tot

Trappist Achel Blond

Intr-un articol trecut v-am povestit cate ceva despre berile trapiste. Sunt socotite a fi printre cele mai bune beri din lume, iar popularitatea lor creste constant, cu atat mai mult cu cat oferta este limitata.
Trappist Achel Blond
Astazi vreau sa va prezint berea blonda de la Brouwerij der Sint-Benedictusabdij de Achelse Kluis, sau mai pe scurt, Achel. A inceput sa se gaseasca in mod regulat pe piata noastra si este una dintre berile care merita, neaparat, incercate.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (1)

Un vin spumant este unul cu un conţinut semnificativ de bioxid de carbon, care îi conferă carbonatarea caracteristică. Bioxidul de carbon poate rezulta în urma unei fermentaţii naturale, desfăşurată în sticlă ori în vase mari, concepute astfel ca să reziste presiunilor care se dezvoltă, sau ca urmare a injectării.

Vinuri spumante - sursa foto: www.coastalvirginiamag.com

Vinuri spumante – sursa foto: www.coastalvirginiamag.com


(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil eisbock

Eisbock combină doi termeni: „Eis”, care înseamnă „gheaţă”, şi „bock”, care denumeşte o bere tare, robustă, care se bea mai ales pe vreme rece. Cei doi termeni conturează un prezumtiv caracter al berii: robustă, tare, hrănitoare, care încălzeşte organismul.
Beri stil eisbock
(mai mult…)

Citeste tot

Primátor India Pale Ale

V-am povestit intr-un articol trecut despre India Pale Ale ca stil de bere. Desi pot afirma ca, cel putin in acest moment, IPA nu este chiar stilul meu favorit, nu pot sa nu recunosc ca ofera unele dintre cele mai interesante beri pe care le-am baut vreodata.
Primátor India Pale Ale
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil India Pale Ale

India Pale Ale nu este o bere fabricată în India, aşa cum s-ar putea crede. India Pale Ale, sau IPA, este un stil de bere distinct: o bere britanică la origine, dar astăzi produsă în mai toate ţările care au cât de cât o producţie de bere însemnată. Aş putea spune, fără să exagerez, că IPA este o bere „la modă” în aceşti ultimi câţiva ani.

Bere stil IPA - sursa foto

Bere stil IPA – sursa foto http://www.primator.cz


(mai mult…)

Citeste tot

Paulaner Hefe Weissbier

Va spuneam ca prima bere care mi-a placut intr-adevar a fost o bere germana din grau, nefiltrata. Provenea, dintr-o intamplare care mi-a placut, din cea mai veche berariue din lume aflata in stare continua de functionare: Weihenstephaner Hefe Weissbier.
Paulaner Hefe Weissbier
Tot cam din acea perioada am auzit ca mai exista astfel de beri de excelenta calitate, disponibile si la alti producatori. Dintre acesti posibili „rivali” al lui Weihenstephaner Hefe Weissbier cel mai des auzeam numita berea Paulaner.
(mai mult…)

Citeste tot

Berile stil doppelbock

Doppelbock (adică „dublu bock”, stil de bere numit nu rareori şi “fastenbier”, adică bere de post, sau “starkbier”, ceea ce înseamnă “bere tare”) denumeşte beri mai tari şi, de obicei, mai închise la culoare decât berile bavareze de tip bock.

Doppelbock Salvator - sursa foto: www.bruguru.com

Doppelbock Salvator – sursa foto: www.bruguru.com


Gustul de malţ este predominant, iar cel amărui, dat de hamei, abia perceptibil. O bere doppelbock standard are circa 7% alcool, dar există şi versiuni mai tari, cu 10-13% alcool.
(mai mult…)

Citeste tot

Weihenstephaner Vitus Weizenbock

Un amic, mare pasionat de bere, britanic (adica provenind dintr-o zona in care berea este un element definitoriu si o mandrie civica) mi-a spus, la un moment dat, despre Vitus: „It is as good as a beer can be”. Adicatelea, este o bere cum nu se poate mai buna.
Weihenstephaner Vitus Weizenbock
Si, zau, a avut mare dreptate. Dupa mine, la putina experianta pe care o am, Weihenstephaner Vitus Weizenbock este o bere de top mondial, una dintre cele mai bune din din lume la acest stil. Este o bere exceptionala, perfecta in toate sensurile cuvantului, extraordinar de satisfacatoare; am baut-o de zeci de ori si voi continua s-o „abordez” ori de cate ori am ocazia. Ma face sa simt ca viata este frumoasa, imi da energie, ma motiveaza, asa cum o face orice lucru la care nu ai schimba nimic.
Va spun asta din timp, ca sa nu va mire punctajul pe care i l-am dat.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 5 of 7
1 2 3 4 5 6 7