Licori | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Berile stil bock

Acestui stil de bere i se mai spune „Starkbier” (bere tare), „Winterbier”, „Weihnachtsbock” sau „Weihnachtsbier” („bere de iarnă” sau „bere de Crăciun”), dar cel mai adesea este numit “Bockbier”.

Bockbier - sursa foto: commons.wikimedia.org

Bockbier – sursa foto: commons.wikimedia.org


În Bavaria, intervalul dintre decembrie şi mai este sezonul pentru berile tari, acele băuturi de mare calitate, tipic bavareze, care hrănesc trupul şi sufletul. Berarii din sudul Germaniei ştiu că vântul rece, care te seacă la oase, nu este un tovarăş bun pentru berile slabe, servite reci. Aşa că îşi îndreaptă atenţia spre licorile robuste, cu tării între 6 şi 12%. Prepararea acestora nu este potrivită pentru berarii neexperimentaţi şi nerăbdători, căci o bockbier are nevoie de o perioadă de maturare (lagering) de câteva săptămâni, dacă nu chiar luni, ca să ajungă la calitatea care a consacrat-o.
Acest lucru înseamnă că odată de Oktoberfest a luat sfârşit, noile malţuri şi noul hamei, din noile recolte, trebuie să intre în procesul de berificare.
(more…)

Citeste tot

Chimay Bleue

Berile trapiste se numara printre preferatele mele. Prefer berile mai alcoolizate si mai complexe ca gust si aroma in dauna celor mai apoase si mai simple. Ca sa ma fac bine inteles, foarte des as alege un doppelbock, stout sau tripel in locul unei Pilsner sau Helles. Au si acestea din urma momentele lor de glorie, dar nu au reusit sa mi se lipeasca de suflet asa de bine ca altele.
Chimay Bleue
Astazi am ocazia sa va prezint o bere pe care o consider exceptionala, una dintre cele mai populare beri trapiste. Desigur, tot ceea ce urmeaza mai jos este in buna masura strict subiectiv, asa ca nu ma voi supara daca aveti alte pareri sau preferinte.
(more…)

Citeste tot

Beri Trappist si Abbaye

Peste tot în Europa, berăriile au fost construite întotdeauna lângă mânăstiri sau biserici; în fiecare duminică, la prânz, după slujbă, mulţimea purcedea, uneori cu preotul în frunte, din biserică în berărie.
Vechiul Testament abundă în menţiuni despre vin, aşa că nu este de mirare că mânăstirile din sudul Europei, sau o bună parte dintre ele, se ocupau cu vinăritul, atât pentru consum propriu, cât şi pentru comercializare. Pe măsură ce creştinismul şi mânăstirile s-au răspândit spre ţările consumatoare de bere, unde viţa-de-vie avea mari probleme în a se acomoda, călugării s-au îndreptat în mod natural spre producerea de bere.
Beri Trapiste
(more…)

Citeste tot

Weihenstephaner Hefe Weissbier

Astăzi am plăcerea de a vă prezenta una dintre berile mele preferate. Cred că a fost prima bere pe care am degustat-o cu adevărat, privind-o, servind-o la temperatura corectă şi în paharul potrivit, discutând cu ea, încercând s-o înţeleg.
Weihenstephaner Hefe Weissbier
Am avut o adevărată revelaţie cu această bere şi, deşi am avut ocazia să degust şi alte Hefe Weissbier de mare calitate, tot aceasta a rămas preferata mea.
Voi povesti astăzi, deci, despre o bere din malţuri de grâu şi orz, nefiltrată.
(more…)

Citeste tot

Hoegaarden witbier

Este prima marca de bere despre care scriu pe blog, asa ca simt nevoia unei introduceri. Ceea ce va urma seamana destul de mult, ca organizare, cu o fisa de evaluare. Nu asta am vrut sa va ofer, de fapt.
Sunt un incepator in ale berii si nu pot sa ma erijez in judecator. Cele ce urmeaza reprezinta doar modul in care am perceput eu fiecare bere in parte si o incercare de a grupa un pic informatiile, ca sa fie mai bine intelese. Totul este, deci, extrem de subiectiv.
Hoegaarden witbier
Multi dintre dvs. probabil nu vor vedea lucrurile ca mine… de fapt chiar sper sa se intample acest lucru. Abia astept sa discutam despre fiecare bere in parte si despre modul in care simtim aromele si gustul, despre senzatia lasata de aceste licori si despre modul in care le vedem asociate cu mancarea.
(more…)

Citeste tot

Berea de grâu – Weissbier, Berliner Weisse, Witbier (2)

După ce în prima parte a articolului am descris pe scurt berile germane din grâu, cele numite “weizenbier” sau “weissbier”, astăzi voi povesti succint despre o variantă de bere germană din grâu, socotită de unii ca fiind un stil separat de bere, iar de către alţii ca fiind o variantă a aceluiaşi stil, este vorba despre “Berliner Weisse”, şi despre berile belgiene din grâu, numite “Witbier” sau “Bière blanche”.
(more…)

Citeste tot

Berea de grâu – Weissbier, Berliner Weisse, Witbier (1)

Astăzi imensa majoritate a berilor se fabrică din malţ de orz, la care se mai adaugă uneori malţuri din alte cereale, mai ales grâu, ceva mai rar ovăz şi altele.
Bere din grau, Weissbier, Weizenbier
De-a lungul istoriei s-au făcut numeroase experimente cu grâu spelta, emmer, ovăz, secară, mei şi sorg. În cele din urmă, berarii s-au oprit la orz căci este relativ sărac în proteine, care ar putea coagula şi bloca filtrele, iar boabele de orz au înveliş păios tare, folositor berarului, căci afânează masa de măciniş, formând un fel de pat de filtrare natural pentru mustul de orz.
(more…)

Citeste tot

Principii de asociere a berii cu mâncarea

Încă de la bun început doresc să precizez că prin “bere” nu înţeleg deloc lichidul apos care umple rafturile supermarketurilor, fie el îmbuteliat în PET-uri sau doze. Acestea nu mă interesează şi, fără să exagerez, chiar mi-aş dori să uit că există. Vreau să vă vorbesc despre berea adevărată, cea care poate transforma o masă decentă într-una memorabilă.

Sursa foto: www.homemadeholiday101.com

Sursa foto: www.homemadeholiday101.com


(more…)

Citeste tot

Temperaturi de servire a berilor

Aşa cum povesteam anterior în cazul vinurilor, în mod similar, cele mai multe dintre beri au o temperatură ideală de servire. Aceasta variază de la caz la caz, dar datele se pot organiza astfel ca să putem improviza un ghid general.

Sursa foto:  xobniblog.wordpress.com

Sursa foto: xobniblog.wordpress.com


(more…)

Citeste tot

Cum se face berea

Am încercat să găsesc un cuvânt care să traducă termenul englezesc „brewing”, ce denumeşte fabricarea berii. Pentru vinuri există substantivul „vinificare” şi verbul „a vinifica; „berificare” şi „a berifica” nu-mi sună rău deloc, chiar dacă nu există în DEX.

Cum spuneam şi cu alte multe ocazii, nu sunt un profesionist al berii, ci doar un amator pasionat. Nu cred că avem în terminologia de specialitate un „brewing” românesc, aşa că voi folosi „berificare” în loc de „producerea berii”. Este mai scurt şi sună mai nostim. Dacă cineva cunoaşte un alt termen, aflat deja în jargonul de specialitate, voi fi bucuros să renunţ la „berificare”. Până atunci…
(more…)

Citeste tot
Page 6 of 7
1 2 3 4 5 6 7