Vinuri | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Din secretele vinului (8)

Vin bun, vin prost

Toată lumea ştie că vinurile sunt de calităţi variabile. Unele sunt excepţionale, altele groaznice; unele sunt decente, mergând bine cu mâncarea, altele sunt mai mult de atât, meritând să fie degustate separat, pe îndelete. Probabil că niciun alt produs alimentar (cel puţin nu îmi vine mie în minte vreunul) nu este atât de mult pus sub „lupa” consumatorului, iar termeni ca „vin prost” sau „vin bun” sunt extrem de des întâlniţi în discuţii.

Sursa foto: secondopinion-tv.org

Sursa foto: secondopinion-tv.org


(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (7)

Despre taninuri

Taninurile sunt un component esenţial al vinului, în special al celui roşu. Ele sunt responsabile pentru acea senzaţie astringentă, de gură uscată, întâlnită în cazul vinurilor roşii, care pune probleme atunci când acestea sunt băute alături de anumite tipuri de preparate culinare.

Sursa foto: www.thedrinkfactory.com

Sursa foto: www.thedrinkfactory.com


(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (6) – Despre corpolenţă

Corpolenţa vinului este una dintre cele mai importante caracteristici de care trebuie să ţinem seamă atunci când suntem implicaţi într-o degustare, sau într-o împerechere de vinuri cu mâncarea potrivită. Corpolenţa joacă, de asemenea, un important rol în definirea preferinţelor personale legate de vinuri.

Sursa foto: www.dreamstime.com

Sursa foto: www.dreamstime.com


(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (5) – Din nou despre aciditate

Aciditatea este o trăsătură definitorie a vinului. Acizii din vin dau acestuia un gust acrişor, care oferă o senzaţie gustativă asemănătoare celor date de merele Granny Smith sau de grapefruituri.
Aciditatea are o importanţă vitală pentru vin, permiţându-i să îmbătrânească cu graţie şi oferindu-i posibilitatea de a se împerechea minunat cu mâncarea.

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com

Sursa foto: www.foodnavigator-asia.com


(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (4) – Aciditatea

Acizii sunt un component important al vinului, alături de dulceaţă, tanini şi alcool. Dacă un vin are o aciditate scăzută, va avea un gust „plat” şi neinteresant. Dacă aciditatea este, însă, prea mare, va avea un gust prea acrişor si astringent. Oenologul este cel care trebuie să manipuleze aciditatea naturală a strugurelui astfel încât să obţină vinuri echilibrate, interesante, gustoase.
(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (2) – Culoarea

Există mii de tipuri de vinuri, care pot fi categorisite şi ierarhizate în multiple feluri: după preţ, după tipul de struguri, după tehnologia de fabricare, după dulceaţă, după culoare etc.
Pentru mine, cea mai buna categorisire este urmatoarea: vinurile sunt de doua feluri, cele care îmi plac şi cele care nu îmi plac.
Din secretele vinului - Culoarea. Sursa foto: dreamstime.com
Cea mai populară categorisire este, însă, cea care împarte vinurile după culoare: avem, adicătelea, vinuri albe, vinuri rosé şi vinuri roşii.
(mai mult…)

Citeste tot

Din secretele vinului (1) – Dulceaţa

Vinul se produce pe teritoriul ţării noastre de mai bine de 2000 de ani; cu toate acestea, a rămas o mare necunoscută pentru foarte mulţi dintre noi.
Din secretele vinului - sursa foto: dreamstime.com
Vinul este ceva special, capabil să ofere plăcere, sănătate şi relaxare. Este, de asemenea, şi ceva care te intimidează, te complexează şi, adesea, te face să te simţi frustrat atunci când aşteptările îţi sunt înşelate dintr-un motiv sau altul.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (3)

Metode de producere a vinurilor spumante
Spre deosebire de vinurile liniştite, vinurile spumante nu au nevoie de struguri cu conţinut mare de zahăr natural, iar cei care sunt folosiţi sunt astfel îngrijiţi încât să poată da recolte mai mari. Se cere o mare grijă pentru a evita ca taninurile şi alţi compuşi fenolici să ajungă în vin, astfel că producătorii premium încă recoltează manual strugurii, decât să rişte ca o recoltare mecanică să lovească sau să strivească boabele şi să provoace o macerare pe coajă.

Vin spumant - sursa foto: www.theartfulgourmet.com

Vin spumant – sursa foto: www.theartfulgourmet.com


(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (2)

“Inventatorul” şampaniei
Pentru ca şampania să fie “inventată” a trebuit să intervină soarta, cu ironia sa caracteristică. Deşi producătorii din Champagne ar fi dat orice ca să scape de carbonatarea nedorită, iar clienţii lor francezi ar fi dorit un vin liniştit, britanicii aveau cu totul altă părere: pentru ei acest vin neaşteptat şi surprinzător, carbogazos, a fost o surpriză foarte plăcută.

Dopuri de pluta pentru sampanie - sursa foto: www.tofurious.com

Dopuri de pluta pentru sampanie – sursa foto: www.tofurious.com


(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre vinurile spumante (1)

Un vin spumant este unul cu un conţinut semnificativ de bioxid de carbon, care îi conferă carbonatarea caracteristică. Bioxidul de carbon poate rezulta în urma unei fermentaţii naturale, desfăşurată în sticlă ori în vase mari, concepute astfel ca să reziste presiunilor care se dezvoltă, sau ca urmare a injectării.

Vinuri spumante - sursa foto: www.coastalvirginiamag.com

Vinuri spumante – sursa foto: www.coastalvirginiamag.com


(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2