Culinaria | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Retete culinare concepute sau adaptate, gatite, fotografiate si filmate de Radu Popovici.

Ceviche de sepie in stil asiatic

Ceviche de sepie – preparat in stil asiatic

Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain etc.
Ceviche de sepie in stil asiatic - reteteleluiradu.ro
De retinut ca pestele si fructele de mare trebuie sa fie foarte proaspete, caci prepararea ceviche-ului nu implica tratament termic. Lipsa de prospetime implica un mare risc de toxiinfectie alimentara.
(mai mult…)

Citeste tot

Korma de berbecut cu migdale

Korma de berbecut cu migdale

La Bistro GUXT ne-a fost mare dor de o korma. Necazul cu un meniu a la carte este ca, la un moment dat, incep sa-ti lipseasca anumite gusturi sau preparate. Pur si simplu aveam pofta de ceva aromat si picant, la care sa folosim eficient si niste bucati de muschiulet de berbecut care nu se pretau sa fie gatite intregi.
Korma de berbecut cu migdale
Am oferit aceasta korma ca specialitate a zilei celor care ne-au trecut pragul in ultimele zile.
(mai mult…)

Citeste tot

Tartar de ton cu avocado

Tartar de ton cu avocado

Iata o reteta foarte simpla de tartar de ton, gandita sa pastreze cat mai bine gustul natural al pestelui, gatita si servita la Bistro GUXT. Alegeti cu grija tonul, caci trebuie sa fie foarte proaspat. Bazati-va in special pe mirosul fileului (trebuie sa miroasa mai mult a apa de mare decat a peste) si pe culoarea sa, care trebuie sa fie vibranta si rosie, fara pete, decolorari sau nuante neplacute albiciopase, gri sau verzui.
Tartar de ton cu avocado
Marturisesc ca nu ma omor deloc dupa avocado; imi displace profund textura sa, pe care o gasesc sapunoasa si nici gustul nu mi se pare mai mult decat tolerabil. Cu toate acestea, in reteta de fata joaca un rol secundar, dar important: leaga bine amestecul datorita texturii si preia frumos aromele celorlalte ingrediente.
(mai mult…)

Citeste tot

Bak kwa

Unele dintre cele mai gustoase, surprinzatoare si interesante alimente pe care le cunoastem au luat nastere din dorinta de a conserva, fie pe vreme de iarna fie in perioade de lipsuri, resursele comestibile animale si vegetale. Gama lor este foarte larga, de la unt si branza la pastrama si de la gemuri si compoturi la… sushi. Imaginatia de care au dat dovada stramosii nostri, lipsiti de binefacerile refrigerarii, mi se pare uneori incredibila.
Produsul descris astazi este gustos, surprinzator, interesant si exotic. Stiu, pastrama, jambonul afumat, carnatii, slanina ai altele asemenea modalitati de a conserva carnea sunt delicioase si familiare, dar, poate doar ca variatie, merita incercata si bak kwa. Macar o data…
Bak kwa
“Bak kwa”, sau “rougan”, cum mai este numit uneori, este rezultatul unei metode vechi de sute de ani de a conserva carnea de porc, oaie sau vita. Un fel de ruda asiatica a carnii uscate numite “jerky”: totusi, diferita de acesta si, dupa parerea mea, mult mai gustoasa si beneficiind de o textura mai agreabila.
(mai mult…)

Citeste tot

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa ramana pagani si o mie de ani mai tarziu au trecut la islamismul de tip sunnit.
Cerkez Tavugu - Pui cerchez cu nuci
Uneori domnii cerchezi mai sunt numiti si circazieni, iar doamnele circaziene, iar in Evul Mediu erau vestite pentru frumusetea lor. Nu stiu cum sunt circazienele de astazi, eu am fost atras de reteta puiului cerchez, sau circazian, daca preferati, din care se obtine un preparat care este nu doar interesant, ci si gustos. Acest preparat a fost adoptat si in cultura culinara turceasca, de unde l-am preluat.
(mai mult…)

Citeste tot

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija.
Chec de iaurt
Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca bucataria turceasca poate oferi si deserturi care sunt nu doar simple de facut, ci si mult mai putin dulci. Checul de fata este usor de facut si parfumat, asa ca, zic eu, l-ati putea incerca macar o data.
Reteta care urmeaza a fost una gatita la Bistro GUXT, cu ocazia unui eveniment desfasurat recent, dedicat bucatariei turcesti, una careia cultura noastra culinara ii datoreaza enorm.
(mai mult…)

Citeste tot

Mercimek köftesi – Crochete de linte si bulgur

Bucataria turceasca a avut o influenta imensa asupra culturii culinare romanesti. Timp de cateva sute de ani, ingrediente, tehnici culinare, retete au imbogatit bucataria noastra, fiind aduse pe filiera turceasca. Am adaptat retetele conform resurselor locale si gustului nostru, am adoptat unele ingrediente, ca si multe cuvinte care mai persista si astazi in limba noastra. Printre acestea, si cuvantul “chiftele”.
Mercimek köftesi  - Crochete de linte si bulgur
Aceste crochete se prepara usor si sunt destul de gustoase. Le-am incercat anul trecut, la Istanbul, le-am prezentat si servit si la Bistro GUXT, in urma cu o saptamana, la evenimentul cu tema “Seara turceasca”.
(mai mult…)

Citeste tot

Caracatita cu cartofi rumeniti

Caracatita este, dupa multi, cea mai gustoasa “fructa de mare” dupa homar. Putini se incumeta, insa, sa o gateasca, fiindca are o carne densa si tare, care trebuie gatita ca la carte. Cum acasa nu prea ai posibilitatea sa fezandezi carnea prin lovire, ea trebuie fiarta la foc molcom, indelung.
Caracatita cu cartofi rumeniti
Preparatul prezentat in aceasta reteta miroase innebunitor si este delicios. Este satios si foarte potrivit ca fel principal la o masa de pranz, sau ca piesa unica si importanta a unei cine delicioase.
(mai mult…)

Citeste tot

Sobrassada

“Sobrassada” este un termen ce denumeste carnatii cruzi-uscati originari din Insulele Baleare. Ei sunt preparati din carne de porc si slanina tocate, asezonata cu sare, piper, boia si, uneori, cu alte mirodenii sau ierburi aromate.
Sobrassada
Sobrassada rezista foarte bine datorita deshidratarii carnii in anumite conditii climaterice, cu umiditate ridicata si temperatura rece moderata, tipice toamnelor din Insulele Baleare.
(mai mult…)

Citeste tot