Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Culinaria
Retete culinare
Udang bumbu kacang – Creveti cu sos de arahide
V-am prezentat de curand reteta de bumbu kacang, un fabulos sos de arahide, delicios si...
8 Comentarii
Bumbu kacang – Sos de arahide pentru satay
Bumbu Kacang – sosul indonezian care cucerește prin arome exotice Bumbu kacang este un superb...
2 Comentarii
Sufleuri cu branzeturi si cepsoara
Sufleurile sunt preparate pretentioase si fine. Sunt, de asemenea, delicioase. Exista o mare varietate de...
Serunding daging – Puf de carne
Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva...
17 Comentarii
Suan yong chor
Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe...
9 Comentarii
Curry de vita cu sambal terasi
Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie...
14 Comentarii
Sambal terasi
Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria...
10 Comentarii
Cà ri gà – Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci
Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul...
10 Comentarii
Sambal petis
Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal....
2 Comentarii
Sambal tumis (Pasta de ardei iuti prajita)
Sambal este un sos/pasta specific bucatarilor indoneziana si malaeziana, care are ca ingredient principal ardeii...
19 Comentarii
Creveti cu usturoi, gatiti in aburi
Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare,...
4 Comentarii
Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)
Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”....
2 Comentarii
Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)
Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine,...
10 Comentarii
Salata birmaneza de gogonele
In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa...
10 Comentarii
Roti jala – Clatite malaeziene dantelate
Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui...
5 Comentarii
Sambal Udang – Creveti cu sos de ardei iuti
De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele...
4 Comentarii
Cucur udang – “Prajele” de creveti
Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut,...
8 Comentarii
Sambal kecap
Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe...
12 Comentarii
Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia
Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat...
2 Comentarii
Vita cu sos de stridii si legume
Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea...
6 Comentarii
Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune
Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9...
4 Comentarii
Salata picanta de castraveti cu susan
Desi nu as zice ca bucataria chinezeasca exceleaza in domeniul salatelor, reteta de fata, simpla...
7 Comentarii
Pui chow mein in stil Hong Kong
Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele...
8 Comentarii
Pui chow mein
Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita...
6 Comentarii
Somon la cuptor, cu legume si capere
Somon la cuptor – reteta cu o savoare deosebita Somon cu legume si capere este...
2 Comentarii
Tort de ciocolata in trei culori
Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic...
10 Comentarii
Pe scurt despre za’atar
Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generica pentru o...
2 Comentarii
Biber salçası
Biber salçası – condiment turcesc Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere...
Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine
Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera...
Paupiettes de peste cu sos hollandaise si sparanghel
Paupiettes de peste – un preparat clasic francez (reteta adaptata) Paupiette este un cuvant francez...
Prepelite umplute, servite cu sos brun si cartofi Duchesse
Acest preparat provine din bucataria clasica franceza. Reteta nu este complicata in sine, dar necesita...
4 Comentarii
Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz
Ficatul de gasca cu trufe a fost dintotdeauna un preparat rafinat si delicios. Este unul...
Supa cu coltunasi wonton
Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si...
2 Comentarii
Rosii caramelizate, servite cu branzeturi
Am publicat cu ceva timp in urma o reteta cu rosii uscate si caramelizate in...
5 Comentarii
Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan
Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu...
8 Comentarii
Supa de somon si creveti cu sofran
Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu...
13 Comentarii
Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara
Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar...
Pulpe de iepure cu sos de masline
Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta...
1 Comentariu
Goong pad khing – Creveti cu ghimbir
Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok,...
4 Comentarii
Dal samosa
Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata,...
5 Comentarii
Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc
Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba,...
5 Comentarii
Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti
Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu...
4 Comentarii
Pollo all’arancia alla catanese
Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi,...
4 Comentarii
Caponata di melanzane alla siciliana
Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata...
6 Comentarii
Pesce alla ghiotta
Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care...
8 Comentarii
Kachumber – salata indiana
Kachumber – salata indiana traditionala Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor...
18 Comentarii
Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut
Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare...
6 Comentarii
Pyaz ke pakore
Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine...
6 Comentarii
Curry panang de creveti
Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este...
2 Comentarii
Creveti in stil Szechuan
In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca...
5 Comentarii
Salata picanta de cuscus cu fructe
Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin...
2 Comentarii
Curry massaman de pui
Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene,...
4 Comentarii
Salata de castraveti cu arahide
Aceasta salata acrisoara, cu accente picante, sarate si dulcege, se poate servi ca atare, singura,...
6 Comentarii
Curry thailandez galben de creveti
Aceasta reteta are sosul preparat pe baza de iaurt, un ingredient mai putin obisnuit pentru...
10 Comentarii
Pasta de ardei iute
Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade,...
11 Comentarii
Yaki-gyoza
Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de...
9 Comentarii
Strudel cu mere si stafide
Strudel cu mere si stafide – o reteta in stil austriac Strudelul, la origine austriac,...
2 Comentarii
Supa de prepelita cu taitei de casa
Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment...
Vol-au-vent cu prepelita si galbiori
Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment...
6 Comentarii
Supa de linte cu chimion cu lamaie
Aceasta reteta este de inspiratie indiana si poate fi o varianta interesanta pentru vegetarieni, daca...
5 Comentarii
Supa de usturoi cu masline
Nu ca acum ar fi cazul… am vrut doar sa clarific relatia mea cu usturoiul....
13 Comentarii
Supa crema de cartofi cu praz, chimen si bacon crocant
O alta reteta gustoasa prezentata la GUXT. Tineti-o minte, caci este delicioasa, rapida si usor...
8 Comentarii
Knackwurst cu varza
Stiu ca aceasta este mai curand o reteta potrivita pentru luna noiembrie decat pentru iulie,...