Gastronomie cu Radu Popovici - Sectiunea: Culinaria

Retete culinare

Udang bumbu kacang – Creveti cu sos de arahide

V-am prezentat de curand reteta de bumbu kacang, un fabulos sos de arahide, delicios si...

8 Comentarii

Bumbu kacang – Sos de arahide pentru satay

Bumbu Kacang – sosul indonezian care cucerește prin arome exotice Bumbu kacang este un superb...

2 Comentarii

Sufleuri cu branzeturi si cepsoara

Sufleurile sunt preparate pretentioase si fine. Sunt, de asemenea, delicioase. Exista o mare varietate de...

Serunding daging – Puf de carne

Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva...

17 Comentarii

Suan yong chor

Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe...

9 Comentarii

Curry de vita cu sambal terasi

Acest tip de curry este gatit in Indonezia, in mod traditional, cu carne de oaie...

14 Comentarii

Sambal terasi

Numit si “sambal trassi” sau “sambal trassie”, acest condiment este deosebit de important in bucataria...

10 Comentarii

Cà ri gà – Curry vietnamez de pui cu cartofi dulci

Va propun o varianta, cosmetizata putin dupa propriile mele preferinte, de curry vietnamez. Este unul...

10 Comentarii

Sambal petis

Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal....

2 Comentarii

Sambal tumis (Pasta de ardei iuti prajita)

Sambal este un sos/pasta specific bucatarilor indoneziana si malaeziana, care are ca ingredient principal ardeii...

19 Comentarii

Creveti cu usturoi, gatiti in aburi

Chinezii, sau macar majoritatea lor, iubesc usturoiul. Sa nu va mirati de cantitateade usturoi mare,...

4 Comentarii

Curry thailandez de jungla cu pui (Gaeng pa gai)

Acest preparat este, intr-un fel, ruda thailandeza a mancarurilor europene denumite “alla cacciatore” si “chasseur”....

2 Comentarii

Pasta de curry thailandez de jungla (gaeng pa)

Curry-urile de jungla sunt preparate rustice, provenite mai ales din nordul Thailandei. Veti gasi maine,...

10 Comentarii

Salata birmaneza de gogonele

In fosta Birmanie, actualul Myanmar (nu stiu de ce, dar mi se pare ciudat sa...

10 Comentarii

Roti jala – Clatite malaeziene dantelate

Clatite malaeziene dantelate – Roti jala Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui...

5 Comentarii

Sambal Udang – Creveti cu sos de ardei iuti

De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele...

4 Comentarii

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut,...

8 Comentarii

Sambal kecap

Sosurile “sambal” sunt, practic, sosurile mama ale bucatariei indoneziene. Ele mai sunt folosite, dar pe...

12 Comentarii

Creveti cu taitei de orez, usturoi si sos de soia

Nu mi-am ascuns niciodata preferinta pentru creveti. Imi plac mai mult decat pestele si decat...

2 Comentarii

Vita cu sos de stridii si legume

Combinatiile de sos de stridii cu carne de vita sunt clasice pentru bucataria chinezeasca. Cea...

6 Comentarii

Pui cu taitei de orez, ciuperci shiitake si alune

Una dintre surprizele extrem de placute pentru mine, a fost descoperirea, facuta acum vreo 9...

4 Comentarii

Salata picanta de castraveti cu susan

Desi nu as zice ca bucataria chinezeasca exceleaza in domeniul salatelor, reteta de fata, simpla...

7 Comentarii

Pui chow mein in stil Hong Kong

Aminteam, cu ocazia publicarii unei alte variante de pui chow mein, de faptul ca nenumaratele...

8 Comentarii

Pui chow mein

Chow mein denumeste taiteii prajiti, termenul acesta fiind o corupere britanica a expresiei chāu-mèing, folosita...

6 Comentarii

Somon la cuptor, cu legume si capere

Somon la cuptor – reteta cu o savoare deosebita Somon cu legume si capere este...

2 Comentarii

Tort de ciocolata in trei culori

Tortul de fata nu este cu adevarat complicat, dar este relativ laborios; din pacate, nimic...

10 Comentarii

Pe scurt despre za’atar

Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generica pentru o...

2 Comentarii

Biber salçası

Biber salçası – condiment turcesc Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere...

Piept de rata cu doua piureuri si sos de visine

Sosul de visine este un insotitor de nadejde al pieptului de rata; bucataria franceza ofera...

Paupiettes de peste cu sos hollandaise si sparanghel

Paupiettes de peste – un preparat clasic francez (reteta adaptata) Paupiette este un cuvant francez...

Prepelite umplute, servite cu sos brun si cartofi Duchesse

Acest preparat provine din bucataria clasica franceza. Reteta nu este complicata in sine, dar necesita...

4 Comentarii

Mousse-mozaic din ficat de gasca, servit cu dulceata de ceapa si piper roz

Ficatul de gasca cu trufe a fost dintotdeauna un preparat rafinat si delicios. Este unul...

Supa cu coltunasi wonton

Wonton este denumirea purtata de un tip de coltunasi chinezesti. Termenul se mai translitereaza si...

2 Comentarii

Rosii caramelizate, servite cu branzeturi

Am publicat cu ceva timp in urma o reteta cu rosii uscate si caramelizate in...

5 Comentarii

Pui catifelat cu legume si piper de Szechuan

Am avut ceva timp zilele trecute si am incropit o reteta in stil chinezesc, cu...

8 Comentarii

Supa de somon si creveti cu sofran

Aceasta reteta provine din arsenalul prietenului Costel Clipescu si a fost gatita la GUXT, cu...

13 Comentarii

Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara

Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar...

Pulpe de iepure cu sos de masline

Aceasta reteta a fost gatita la GUXT, cu ocazia unui eveniment corporate. Este o reteta...

1 Comentariu

Goong pad khing – Creveti cu ghimbir

Acum cateva zile am avut ocazia sa revad filmuletele pe care le-am facut in Bangkok,...

4 Comentarii

Dal samosa

Samosa este un fel de coltunas prajit sau copt, continand o umplutura, de obicei sarata,...

5 Comentarii

Moo pan kon thot – Chiftele thailandeze din carne de porc

Exista mai multe variante ale acestei retete. Unele folosesc o carne de porc foarte slaba,...

5 Comentarii

Gaeng som goong – Curry thailandez acrisor de creveti

Cum povesteam intr-un material anterior, “gaeng” denumeste o gama variata de preparate culinare thailandeze, cu...

4 Comentarii

Pollo all’arancia alla catanese

Aceasta reteta reflecta influenta araba asupra bucatariei siciliene. Carnea este marinata cu mirodenii si ierburi,...

4 Comentarii

Caponata di melanzane alla siciliana

Caponata este un fel de ghiveci sicilian, pe baza de vinete, telina si rosii, asezonata...

6 Comentarii

Pesce alla ghiotta

Ghiotta este un sos folosit ca baza pentru multe preparate siciliene. Ingredientele de baza care...

8 Comentarii

Kachumber – salata indiana

Kachumber – salata indiana traditionala Kachumber este o salata indiana, servita mai ales ca insotitor...

18 Comentarii

Besan Paare – Crackeri crocanti din faina de naut

Acesti crackeri au un gust deosebit, datorat fainii de naut si mirodeniilor. Sunt o gustare...

6 Comentarii

Pyaz ke pakore

Pokora, pakoda sau bhajia sunt diversele denumiri sub care sunt cunoscute aceste gustari. La origine...

6 Comentarii

Curry panang de creveti

Acest tip de curry (in thailandeza “gaeng panaeng goong”), numit si “penang” sau “panaeng”, este...

2 Comentarii

Creveti in stil Szechuan

In primul rand vreau sa va avertizez ca aceasta reteta nu este pentru oricine. Daca...

5 Comentarii

Salata picanta de cuscus cu fructe

Aceasta salata combina cuscusul cu citrice, fructe uscate si mirodenii, oferind un preparat sanatos, plin...

2 Comentarii

Curry massaman de pui

Massaman (scris si mussaman, sau matsaman) este un curry thailandez influentat puternic de curry-urile malaeziene,...

4 Comentarii

Salata de castraveti cu arahide

Aceasta salata acrisoara, cu accente picante, sarate si dulcege, se poate servi ca atare, singura,...

6 Comentarii

Curry thailandez galben de creveti

Aceasta reteta are sosul preparat pe baza de iaurt, un ingredient mai putin obisnuit pentru...

10 Comentarii

Pasta de ardei iute

Sosurile si pastele de ardei iute sunt condimente superbe. Se pot folosi si ca marinade,...

11 Comentarii

Yaki-gyoza

Gyoza denumeste in japoneza un tip de coltunasi, umpluti cu diferite variante de amestecuri de...

9 Comentarii

Strudel cu mere si stafide

Strudel cu mere si stafide – o reteta in stil austriac Strudelul, la origine austriac,...

2 Comentarii

Supa de prepelita cu taitei de casa

Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment...

Vol-au-vent cu prepelita si galbiori

Incepusem sa va povestesc acum cateva zile ca am avut de gatit, la un eveniment...

6 Comentarii

Supa de linte cu chimion cu lamaie

Aceasta reteta este de inspiratie indiana si poate fi o varianta interesanta pentru vegetarieni, daca...

5 Comentarii

Supa de usturoi cu masline

Nu ca acum ar fi cazul… am vrut doar sa clarific relatia mea cu usturoiul....

13 Comentarii

Supa crema de cartofi cu praz, chimen si bacon crocant

O alta reteta gustoasa prezentata la GUXT. Tineti-o minte, caci este delicioasa, rapida si usor...

8 Comentarii

Knackwurst cu varza

Stiu ca aceasta este mai curand o reteta potrivita pentru luna noiembrie decat pentru iulie,...