Retete Grecesti | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Keftedakia

Ca sa vedeti cat de mica este lumea si cat de mult este influentata fiecare cultura culinara de cele cu care vine in contact, va voi prezenta astazi o reteta foarte simpla si care va este familiara.
Este vorba despre “keftedakia”, adicatelea chiftelute grecesti traditionale, ruda mai mica a chiftelelor ceva mai maricele ca dimensiune, numite “keftedes”. Sufixul “akia” inseamna, in limba greaca, “mic”.
Keftedakia
Deci keftedakia denumeste niste keftedes mici. Dimensiunea lor este asemanatoare cu cea a unei nuci. Traditional, ele sunt asezonate cu ierburi aromate, precum patrunjel si menta. In rest, reteta vi se va parea foarte cunoscuta.
(mai mult…)

Citeste tot

Psari spetsiotiko

Reteta de fata se refera la un preparat culinar rustic, care se gateste de obicei in satele de pescari. Ea provine din insula Spetses, situata la sud-vest de Atena. Fileurile de peste sunt coapte intr-un sos de rosii asezonat in stil mediteranean si amestecat cu pesmet, ca sa se obtina peste fileuri o crusta delicioasa si crocanta.
Psari spetsiotiko
(mai mult…)

Citeste tot

Tzatziki

Stiu ca internetul este plin de retete de tzatziki, dar trebuia sa aiba si blogul meu una, mai ales ca iaurtul este unul dintre alimentele mele preferate.

Reteta de fata figureaza in meniul restaurantului „Casa cu Tei” din Craiova, conceput de Costel Clipescu si de mine lunile trecute.
(mai mult…)

Citeste tot

Pui de caracatita in vin rosu

Marea placere culinara, cel putin pentru mine, a calatoriilor in zona Mediteranei sunt fructele de mare. Este o placere pe care incerc s-o recreez, ori de cate ori am ocazia, si acasa la mine. Aceasta reteta se incadreaza in categoria preferatelor mele: pui de caracatita rumeniti in ulei de masline extra virgin si apoi brezati lent intr-un sos robust de vin rosu si passata, aromatizat cu ceapa, usturoi si ierburi aromate, servit cu un topping crocant de seminte de pin.

(mai mult…)

Citeste tot

Spetsofai

Aceasta reteta are si varianta video.
Serial realizat in colaborare cu WineRo.

Spetsofai este o specialitate din Pelion, de pe coasta de est a Greciei, dar a devenit popular in toata Grecia continentala si in majoritatea insulelor, mai ales Skiathos, Alonnisos si Skopelos.
Spetsofai
(mai mult…)

Citeste tot

Ulei de masline aromat cu busuioc si usturoi

Ulei aromat cu busuioc si usturoi
Uneori lucrurile incep intr-un fel si merg catre deznodaminte neasteptate. Am preparat acest ulei aromat ca produs secundar al unui cunoscut sos mediteranean. Practic, l-am preparat din cauza enervarii mele pe… sosul pesto. Ceea ce gasesc in comert mi se pare fie prea scump, fie nearomat si de o culoare indoielnica. De multe ori, in locul verdelui stralucitor si apetisant, gasesc in borcane o mixtura de culoare oliv, destul de neatragatoare. M-am hotarat deci ca, de acum incolo, sa mi-l prepar singur.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2