Retete GUXT | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Ceviche de sepie in stil asiatic

Ceviche de sepie – preparat in stil asiatic

Ceviche este preparat din peste sau fructe de mare crude, marinate in sucuri de citrice si asezonate in principal cu ardei iuti, la care se pot adauga ceapa verde, sare, coriandru. Ceviche se poate servi alaturi de paine, cartofi dulci, salata verde, porumb, avocado, orez, banane plantain etc.
Ceviche de sepie in stil asiatic - reteteleluiradu.ro
De retinut ca pestele si fructele de mare trebuie sa fie foarte proaspete, caci prepararea ceviche-ului nu implica tratament termic. Lipsa de prospetime implica un mare risc de toxiinfectie alimentara.
(mai mult…)

Citeste tot

Tartar de ton cu avocado

Tartar de ton cu avocado

Iata o reteta foarte simpla de tartar de ton, gandita sa pastreze cat mai bine gustul natural al pestelui, gatita si servita la Bistro GUXT. Alegeti cu grija tonul, caci trebuie sa fie foarte proaspat. Bazati-va in special pe mirosul fileului (trebuie sa miroasa mai mult a apa de mare decat a peste) si pe culoarea sa, care trebuie sa fie vibranta si rosie, fara pete, decolorari sau nuante neplacute albiciopase, gri sau verzui.
Tartar de ton cu avocado
Marturisesc ca nu ma omor deloc dupa avocado; imi displace profund textura sa, pe care o gasesc sapunoasa si nici gustul nu mi se pare mai mult decat tolerabil. Cu toate acestea, in reteta de fata joaca un rol secundar, dar important: leaga bine amestecul datorita texturii si preia frumos aromele celorlalte ingrediente.
(mai mult…)

Citeste tot

Muschi de vita cu unt aromatizat

O reteta simpla, destul de usor de executat, foarte gustoasa. Muschiul de vita este fript pe gratar, servit pe un pat de legume gatite si ele tot pe gratar si asezonat cu un amestec de unt, coaja de lamaie, usturoi, sare, piper si patrunjel. Puteti degusta acest preparat, in fiecare seara, cu exceptia duminicii, la Bistro GUXT, in str. Dimitrie Racovita nr. 37, Bucuresti.
Muschi de vita cu unt aromatizat
(mai mult…)

Citeste tot

Piept de pui cu sos de tarhon

Este unul dintre acele preparate culinare care te incanta prin delicatetea sosului si prin finetea aromelor, prin lejeritatea lor, dar care se dovedesc a fi in final satioase si hranitoare.
Pieptul de pui este gatit delicat si alaturat unui sos de smantana cu tarhon si unui piure fin si matasos, preparat cu unt de buna calitate.
Radu Popovici - Piept de pui cu sos de tarhon
(mai mult…)

Citeste tot

Truccioli cu trufe si Parmesan

Daca doriti ceva delicios, chiar memorabil, hranitor, usor de gatit, de mancat si de digerat, puteti apela cu incredere la acest preparat. Foarte potrivite pentru o cina lejera, sau ca parte a mesei de pranz, pastele proaspete cu sos de smantana, trufe si Parmesan sunt la indemana dumneavoastra.
Truccioli cu trufe si Parmesan
(mai mult…)

Citeste tot

Pulpe de iepure cu sos de vin si masline

Iepure la cuptor – reteta de pulpe cu sos de vin si masline

Acest preparat, prezent in meniul de la Bistro GUXT, este dedicat iubitorilor de carne gatita in sosuri bogate, corpolente, pline de gust si de aroma.

Desi este un preparat satios, nu este si unul greu. Este gatit echilibrat, fara prajeli si grasimi inutile, astfel ca sa arate bine si sa fie delicios.
Iepure la cuptor - reteta de pulpe cu sos de vin si masline

  • Bucatarie: GUXT
  • Dificultate: medie
  • Cantitate: 4 portii
  • Timp de preparare: 15 minute
  • Timp de gatit: 1 ora

Ingrediente:

  • 4 pulpe de iepure, circa 1 kg
  • sare
  • piper negru, proaspat macinat
  • 2 lingurite de amidon
  • 2 cubulete de unt rece
  • 4 linguri de ulei de masline
  • 800 g cartofi noi, fierti in coaja
  • 100 g masline fara samburi, taiate bucati
  • 8 catei de usturoi, curatati, lasati intregi si usor striviti
  • 4 catei de usturoi, tocati marunt
  • 250g pasta de tomate
  • 2 frunze de dafin
  • 1 lingurita de zahar
  • cateva fire de cimbru proaspat
  • patrunjel proaspat, pentru ornat
  • paine proaspata, pentru servit

Instructiuni:

Se incinge cuptorul la 180 °C. Se dezoseaza pulpele de iepure; se sareaza si se pipereaza bine. Se ung cu ulei de masline patru bucati duble de folie de aluminiu.

Se asaza pe fiecare bucata cate o pulpa de iepure si se ruleaza. Se rasucesc colturile in directii opuse, astfel ca sa se obtine in final 4 cilindri uniformi ca dimensiuni.

Se asaza cei 4 cilindri pe o tava de cuptor. Se asaza in tava cateii de usturoi intregi si jumatate din firele de cimbru. Se transfera tava in cuptor si se gateste carnea circa 30 de minute, sau pana ce este frageda.

Se scoate tava din cuptor si se lasa cilindrii sa se raceasca pana ce pot fi manuiti. Se indeparteaza folia de aluminiu si se strecoara sosul lasat in tava; se arunca usturoiul si cimbrul.

Se incinge intr-o tigaie putin ulei si se rumenesc cilindrii de carne, la foc iute, cat mai uniform. Se scot pe o farfurie calda si se acopera lejer cu folie metalica.

Se adauga in tigaie ceapa, se sareaza si se pipereaza si se gateste la foc mic de tot cateva minute, pana ce se face frageda si devine translucida.

Se adauga usturoiul tocat, se amesteca si se continua un minut. Se adauga pasta de tomate, vinul rosu, sosul lasat de carne in tava de cuptor, frunzele de dafin, maslinele si restul firelor de cimbru.

Se da in clocot mixtura, la foc iute, apoi se face flacara mica de tot si se mijoteaza sosul 15-20 de minute, pana ce se ingroasa si are o consistenta usor siropoasa.

Din cand in cand, se amesteca si se racaie tigaia cu o spatula, pentru a desprinde reziduurile caramelizate lasate de carne.

Dupa ce sosul s-a redua cam la jumatate, se gusta si se potriveste asezonarea cu sare, piper si zahar.

Se tavalesc prin amidon cubuletele de unt, apoi se incorporeaza in sos cu miscari circulare. Dupa ce s-au dizolvat, se mai gateste sosul alte doua minute, la foc mic. Untul va da gust, un pic de consistenta si luciu sosului, iar amidonul il va ingrosa ca sa atinga o consistenta optima.

Intre timp se incinge o tigaie separata si se adauga restul de ulei de masline. Se taie felii groase cartofii fierti si se adauga in uleiul incins. Se sareaza si se pipereaza. Se gatesc la foc iute pana ce se rumenesc la muchii. Se scot din tigaie si se pun deoparte.

Se readuc pulpele de iepure in tigaie si se intorc de cateva ori, ca sa fie imbracate in sos si sa se incinga. Se servesc pulpele taiate oblic si asezate astfel ca sa se obtina cat mai mult volum pe verticala, pe un pat de felii de cartofi, stropite din belsug cu sos, ornate cu patrunjel proaspat.

Acestui preparat i se poate alatura un vin rosu corpolent, de pilda Corcova Cabernet Sauvignon & Merlot Reserva, sau o bere Chimay Dubbel.

Citeste tot

Supa de pui cu taitei de orez

Aceasta supa din meniul de la Bistro GUXT este o adaptare a celebrei Pho Bo, o supa cu carne vita si taitei de orez, considerata a fi unul dintre preparatele culinare nationale vietnameze.
Supa de pui cu taitei de orez
Varianta de mai jos a simplificat putin reteta si a inlocuit vita cu pui, din motive de pret si simplitate. Munca in bucatarie se face sub o mare presiune, contra-cronometru, iar organizarea si simplitatea operatiilor sunt cruciale.
(mai mult…)

Citeste tot

Orecchiette cu pesto rosu si Parmesan

Pastele sunt hranitoare, usor de gatit, foarte versatile, relativ ieftine, satioase si lejere in acelasi timp. La Bistro GUXT avem in meniu cateva preparate culinare pe baza de paste proaspete cu sosuri gatite cu ingrediente de buna calitate.
Orecchiette cu pesto rosu si Parmesan
Astazi va voi prezenta o reteta foarte simpla, in care orecchiette proaspete (mici paste cu forma de urechiuse) sunt fierte rapid si servite intr-un sos de pesto rosu, preparat pe loc, din ingrediente proaspete.
(mai mult…)

Citeste tot

Piept de rata cu sos de visine

Rata este, dupa parerea mea, pasarea cea mai gustoasa. Pieptul este una dintre bucatile cele mai interesante. Un piept de rata este socotit, in acelasi timp, robust si rafinat. Are un gust specific, intens si placut, completat de pielea crocanta si caramelizata.
Servit alaturi de un sos acrisor-sulceag, care sa mai “taie” din grasimea inerenta, pieptul de rata devine o delicatesa.
Piept de rata cu sos de visine
Acest preparat culinar poate fi gasit in meniul de la Bistro GUXT. Nu uitati, Bistro GUXT se va deschide luni, 25 mai 2015, la orele 17:00.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu usturoi, in stil mediteranean

Din nou un preparat culinar pe care il veti putea gusta, incepand de luni 25 mai 2015, la Bistro GUXT. Este gatit in stil mediteranean, aromatizat cu usturoi, chimen, vin alb si ierburi aromate; totul se petrece foarte rapid, iar rezultatul final este delicios si decorativ.
Creveti cu usturoi, in stil mediteranean
Cheia retetei este sa alegeti niste creveti de buna calitate si sa-i gatiti intregi. Asa cum un copan de pui este mai bun atunci cand este gatit cu os cu tot, crevetii Black Tiger sunt mult mai apetisanti gatiti intregi. Inarmati-va cu cateva servetele, caci veti avea nevoie.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 4
1 2 3 4