Retete Malaeziene | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Serunding daging – Puf de carne

Am ales aceasta reteta fiindca mi s-a parut interesanta. Nu am mai gatit asa ceva pana acum si, sincer sa fiu, nu stiu cate sanse sunt sa imi repet isprava. Reteta nu este deloc complicata, dar are cere timp si destula manopera.
Serunding daging
Serunding daging, sau “puf de carne”, ori “ate de carne”, este o specialitate din Kelantan, un stat din nord-vestul Malaeziei, situat la granita cu Thailanda. Din cate stiu, “daging” inseamna “carne”; nu am reusit sa ma lamuresc ce inseamna “serunding”, probabil “puf”, “ate”, “firisoare” sau ceva asemanator.
Preparatul mai este numit si “sambal daging” si, daca este corect preparat poate fi pastrat circa 1 an fara refrigerare.
(mai mult…)

Citeste tot

Suan yong chor

Stiti deja, sau daca nu stiti ma repet: sunt fascinat de sosurile si pastele pe baza de ardei iuti. Acesta este unul dintre motivele pentru care bucatariile din Asia de Sud-Est mi se par minunat de interesante.
Scurta incursiune in bucatariile malaeziana si indoneziana facuta in aceste ultime saptamani a inceput sa ma introduca in universul sambalurilor, condimente foarte diverse, toate pe baza de ardei iuti.
Chiar ma intreb ce si cum mancau malaezienii si indonezienii pana sa apara pe la ei ardeii iuti; acum sunt atat de atotprezenti, incat localnicii mai curand par ca ar putea trai fara apa decat fara iubitii lor ardei.
Suan yong chor
Am avut sansa sa dau peste o noua reteta de sos de ardei iuti, descoperita in cartea “Penang Heritage Food”, despre care v-am povestit zilele trecute. Marturisesc ca, in dorinta de a compara mai multe surse, am cautat aceasta reteta si pe Internet, ca si in celelalte carti de bucatarie indoneziana si malaeziana pe care le am; inutil, insa. Nu am mai gasit niciun alt autor mentionand acest sos.
Poate condimentul este folosit exclusiv regional, sau poate a cazut in uitare, “resuscitat” fiind de catre Ong Jin Teong, autorul cartii mai sus mentionate.
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal petis

Va rog sa nu ma injurati. Va ofer iar o reteta asiatica; iar un sambal. Mai rau, o reteta pe care nu o puteti reproduce acasa, decat daca depistati pe undeva niste “petis udang”, adica o pasta de creveti indoneziano-malaeziana. Nu are rost sa incercati sa o inlocuiti cu o alta pasta de creveti, ca belacan, kapi sau terasi, caci aceasta este foarte diferita.
Sambal petis
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal tumis (Pasta de ardei iuţi prăjită)

Sambal este un sos/pastă specific bucătărilor indoneziană şi malaeziană, care are ca ingredient principal ardeii iuţi. Aceştia sunt însoţiţi de alte ingrediente puternic aromate, ca pastă fermentată de creveţi, sos de peşte, usturoi, ghimbir, haşme (şalote), ceapă verde, arahide, zahăr, suc de citrice, oţeturi, în special oţet de orez, mirodenii diverse etc.
Sambal Tumis
Se spune că malaezienii şi indonezienii pot trăi fără apă, dar nu şi fără sambal. Este o exagerare şi nu prea, căci este greu de descris popularitatea de care se bucură aceste sosuri.
După părerea multora, inclusiv a mea, metaforic vorbind, sambalul joacă rolul unui sos-mamă pentru bucătăriile indonezienă şi malaeziană. Există nenumărate variante de sambal, poate nu la fel de numeroase ca sosurile derivate din sosurile-mamă ale gastronomiei franceze, şi nici la fel de diferite ca gust şi aspect, dar care compensează prin exotism, mister, aromă senzaţională şi combinaţii surprinzătoare de gusturi iuţi şi picante, cu gusturi acrişoare, dulci, fructate, citrice şi „nucoase”.
(mai mult…)

Citeste tot

Roti jala – Clatite malaeziene dantelate

Roti jala sunt un preparat malaezian traditional, al carui nume, in traducere, inseamna “clatite-plasa” sau “clatite-dantela”. De ori cate ori le privesc, nu pot sa nu ma gandesc la milieurile crosetate, aflate la mare pret pe vremea bunicilor. Probabil ca cei mai maturi dintre dvs. si le aduc si ei aminte.
Roti jala - Clatite malaeziene dantelate
Aceste clatite nu pot contine, in mod evident, o umplutura, precum clatitele cu care suntem obisnuiti, dar se comporta bine atunci cand vine vorba de sosuri cu o consistenta mai groasa, care se “agata” de structura lor dantelata. In plus, arata interesant.
Sunt folosite ca alternativa la orez sau paine, alaturi de curry-urile malaeziene, sau ca gustare, atunci cand sunt insotite de un sos picant.
(mai mult…)

Citeste tot

Sambal Udang – Creveti cu sos de ardei iuti

De la bun inceput precizez ca exista multe variante ale acestei retete. Diferentele intre ele apar de la ingredientele continute de sambal ca si de la cele care formeaza sosul.
Unele dintre ingredientele folosite de mine sunt, cu adevarat, exotice si, practic, aproape de negasit. Am sugerat insa substituiri, atat cat m-a dus pe mine priceperea, acolo unde s-a putut.
Sambal Udang - Creveti cu sos de ardei iuti
Reteta aceasta este un exemplu de sambal folosit ca baza pentru preparat, si nu ca simplu adaus intr-u sos, sau ca dip.
(mai mult…)

Citeste tot

Cucur udang – “Prajele” de creveti

Desi in malaeziana acest preparat are un nume nu tocmai apetisant, este usor de facut, destul de rapid, aromat si chiar delicios. Merge minunat alaturi de o bere rece, sau insotit de un vin alb, parfumat si dulceag.
Cucur udang
Preparatul consta dintr-un aluat in care s-au amestecat creveti, vegetale, mirodenii si alte arome. Acesta este impartit in portii de diferite dimensiuni, de forme neregulate, care se prajesc apoi in grasime, timp de cateva minute. Este un preparat care se gateste in casa si pe strada, simplu si fara fasoane; poate fi intalnit si in meniurile unora dintre restaurante.
(mai mult…)

Citeste tot

Creveti cu ananas

Creveti cu ananas
Este o reteta foarte simpla, rapida si extrem de interesanta prin combinatia de ingrediente. Gustul ei este dulce-acrisor, cu un usor accent picant. Reteta este malaeziana, iar ingredientele folosite, modul de asezonare si cel de a gati arata influentele indiena si thailandeza.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 2
1 2