Retete Spaniole | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Sobrassada

“Sobrassada” este un termen ce denumeste carnatii cruzi-uscati originari din Insulele Baleare. Ei sunt preparati din carne de porc si slanina tocate, asezonata cu sare, piper, boia si, uneori, cu alte mirodenii sau ierburi aromate.
Sobrassada
Sobrassada rezista foarte bine datorita deshidratarii carnii in anumite conditii climaterice, cu umiditate ridicata si temperatura rece moderata, tipice toamnelor din Insulele Baleare.
(mai mult…)

Citeste tot

Hojaldres de ciruela y bacon

Aceste rulouri de aluat umplute cu prune uscate si bacon sunt o tapa (gustare spaniola care se serveste alaturi de vin sau bere) foarte populara in Catalonia. Eu le-am gustat prima data la Barcelona, acum cativa ani, si de atunci le-am oferit deja la cateva evenimente. Reteta este extrem de usoara, iar preparatul este surprinzator.
Hojaldres de ciruela y bacon
Aceste rulouri au fost gatite, servite si prezentate ultima data la GUXT, saptamana trecuta. Nici in trecut, nici acum, nimeni dintre cei care le-au gustat nu a stiut ce contin; au placut, insa, tuturor. Gustul este, intr-adevar, delicios si deosebit, iar reteta este de o simplitate dezarmanta.
(mai mult…)

Citeste tot

Masline umplute

Acum cateva zile va prezentasem o reteta despre care spuneam ca este una dintre cele mai simple posibile. Cea de fata este aproape la fel de simpla si de rapida, surprinzatoare si interesanta. Este un exemplu de cum poti obtine ceva gustos si incitant cu un minim de efort si cu doar cateva ingrediente. Maslinele umplute sunt o tapa (gustare servita langa bere sau vin) foarte populara in Spania.
masline umplute
Aceasta reteta a fost si ea gatita si prezentata la GUXT si s-a bucurat de mare succes: gustul bun, contrastul de texturi si ingeniozitatea ei au fost punctele sale forte.
(mai mult…)

Citeste tot

Sandviciuri patatera

Morcilla patatera este denumirea unui carnat din Extremadura. Denumirea nu este tocmai corecta, caci termenul “morcilla” este dat carnatilor care contin si sange, deci celor de tipul sangeretelui de la noi. Morcilla patatera nu contin, insa, nicio picatuta de sange. Au o compozitie formata din grasime de porc, carne slaba de porc, multa boia de toate felurile si mult… piure de cartofi. Acesta din urma explica, de altfel, termenul “patatera”. Nu este, de fapt, un piure facut cu lapte si unt, ci doar o pasta foarte omogena din cartofi fierti.
Senviciuri-patatera
(mai mult…)

Citeste tot

Banderillas

Aceste tapas isi trag denumirea de la sagetile colorate, infipte de toreadori, matadori sau alti dori (nu am reusit niciodata sa retin denumirile corecte) in spinarea taurului, pentru a-l enerva si atata.
Spre deosebire de banderillas din arena, acestea servesc unui scop mult mai pasnic: sunt o gustare interesanta, aspectuoasa si delicioasa.
Banderillas
Exista multe tipuri de banderillas, caracteristica generala fiind dimensiunile mici ale ingredientelor, sau bucatilor de ingrediente, folosite – doar ce incape pe o scobitoare. De asemenea, se cauta combinatii de alimente care ofera contraste de culoare, forna si gust.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre picada

Îmi doresc să scriu despre picada încă de acum câţiva ani, când am petrecut o săptămână la Barcelona. Din punct de vedere culinar acea călătorie a fost, într-un fel, o revelaţie. Am descoperit multe lucruri noi pentru mine la acel moment, preparate, ustensile şi termeni culinari pe care ulterior i-am folosit de multe ori. Paella, sofrito (sofregit), paellera, soccarat, fideua, picada… cuvinte exotice şi misterioase la început, familiare acum. Despre unele dintre ele am scris deja, altele vor urma. Astăzi a venit rândul picadei.

(mai mult…)

Citeste tot

Pollo al chilindrón

Pollo al chilindrón este un preparat traditional provenit din provinciile Aragon si Navarra. Chilindrón denumeste un joc de carti dar, dupa unele surse, si vasul in care se gateste preparatul.
Exista mai multe variante, dar aproape toate folosesc pimentón, aromata boia dulce afumata spaniola, si jamon serrano.

(mai mult…)

Citeste tot

Carnati in stil chorizo

Aceasta reteta are si varianta video.
“Chorizo” sau “chouriço” este un termen provenit din Peninsula Iberica, ce denumeste cateva tipuri de carnati din carne de porc. Exista carnati chorizo proaspeti, caz in care trebuie gatiti pentru a fi mancati, sau, mai frecvent, carnati uscati si/sau afumati, care se pot consuma ca atare.
Carnatii chorizo spaniolesti sau portughezi isi datoreaza savoarea distincta, afumata, adausului de boia afumata numita pimentón.

In reteta pe care am ales s-o prepar, veti vedea ca am folosit din plin atat boia afumata, cat si boia dulce si fulgi de ardei iute.
(mai mult…)

Citeste tot

Patatas alioli

Cartofii cu sos alioli sunt o gustare foarte populara in Spania, o „tapa” extrem de gustoasa si simplu de preparat. Mi se cer uneori retete de post si cu acest preparat pot sa satisfac si astfel de cereri, asa ca, mai ales in aceasta perioada, vi-l recomand cu caldura.

(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 3
1 2 3