Retete Suedeze | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara

Gravlax este un preparat scandinav care propune fileuri de somon marinate cu sare grunjoasa, zahar si marar. Este servit, de obicei, ca gustare, alaturi de paine sau cartofi fierti, cel mai adesea insotit de un sos pe baza de mustar, numit “gravlaxsås” sau “hovmästarsås”.
Gravlax cu sos de mustar, unt si paine de secara
Gravlaxul este nu doar un preparat culinar, ci si o metoda de conservare a somonului, aparuta inca de acum circa 700 de ani. Pescarii scandinavi sarau somonii si ii lasau sa fermenteze usor, ingropati in nisip, chiar langa apa oceanului. De fapt, cuvantul “grav” inseamna “mormant” in limbile scandinave, iar “lax” inseamna somon.
(mai mult…)

Citeste tot

Cartofi Hasselback cu sos de branza si cascaval

Preparatul isi trage denumirea de la numele restaurantului suedez (Hasselbackens) unde, in Stockholm, in secolul al XVIII/lea au fost gatiti pentru prima data. Acesti „cartofi acordeon” sunt spectaculosi, gustosi si foarte versatili, putand fi asociati cu o sumedenie de alte ingrediente.

Se fac mult mai usor decat s-ar putea crede la prima vedere, secretul fiind sa aveti un cutit ascutit si o mana sigura.
(mai mult…)

Citeste tot

Salata de castraveti cu smantana

Salata de castraveti cu smantana
Exista nenumarate feluri de salate de castraveti cu iaurt, sau smantana, si diverse condimente. Aceasta este o varianta scandinava, foarte populara, in special in Suedia. Desi provine dintr-un climat rece, reteta este racoroasa, buna pe timp de vara. Cei care isi pazesc silueta cu grija, pot inlocui smantana cu un iaurt, mai sarac in grasimi.
(mai mult…)

Citeste tot