Retete Turcesti | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Cerkez Tavugu – Pui cerchez cu nuci

Cerchezii sunt reprezentantii unui popor caucazian, locuind astazi in Rusia si Turcia. Sunt un popor vechi, unii istorici afirmand chiar ca sunt cea mai veche populatie din Caucaz, influentand dezvoltarea celorlalte culturi ulterioare din zona. Desi s-au facut incercari de a-i crestina pe la inceputul secolului al V-lea, cerchezii au preferat, in mare parte, sa ramana pagani si o mie de ani mai tarziu au trecut la islamismul de tip sunnit.
Cerkez Tavugu - Pui cerchez cu nuci
Uneori domnii cerchezi mai sunt numiti si circazieni, iar doamnele circaziene, iar in Evul Mediu erau vestite pentru frumusetea lor. Nu stiu cum sunt circazienele de astazi, eu am fost atras de reteta puiului cerchez, sau circazian, daca preferati, din care se obtine un preparat care este nu doar interesant, ci si gustos. Acest preparat a fost adoptat si in cultura culinara turceasca, de unde l-am preluat.
(mai mult…)

Citeste tot

Zeytinyagli Yaprak Sarma

Sub aceasta denumire ciudata si, parca, un pic amenintatoare, se “ascunde” de fapt o verianta a banalelor sarmale. Sarmalele turcesti prezentate in aceasta reteta sunt, probabil, stramosul si sursa de inspiratie a sarmalelor noastre.
Zeytinyagli Yaprak Sarma
Acest preparat, prezentat si servit la Bistro GUXT cu ocazia evenimentului dedicat bucatariei turcesti, sunt mai usoare, se gatesc cu ulei de masline, se servesc reci, alaturi de un sos de iaurt si feliute de lamaie, si au o umplutura formata din orez, ceapa, rosii, seminte de pin, stafide si multe ierburi aromate. Sunt gustoase, nimic de zis, mai ales vara, cand este atat de cald incat te simti cel mai bine atunci cand ceea ce ai in farfurie sau pahar trebuie musai sa fie racoros.
(mai mult…)

Citeste tot

Chec de iaurt

Nu ma dau deloc in vant dupa deserturile turcesti. Desi sunt foarte variate, majoritatea are un gust extrem de dulce, atat de dulce incat am senzatia ca mi se dizolva dintii. Cand eram copil le mai suportam, dar de ceva vreme le ocolesc cu mare grija.
Chec de iaurt
Cu toate acestea, majoritatea nu inseamna totalitatea, asa ca bucataria turceasca poate oferi si deserturi care sunt nu doar simple de facut, ci si mult mai putin dulci. Checul de fata este usor de facut si parfumat, asa ca, zic eu, l-ati putea incerca macar o data.
Reteta care urmeaza a fost una gatita la Bistro GUXT, cu ocazia unui eveniment desfasurat recent, dedicat bucatariei turcesti, una careia cultura noastra culinara ii datoreaza enorm.
(mai mult…)

Citeste tot

Mercimek köftesi – Crochete de linte si bulgur

Bucataria turceasca a avut o influenta imensa asupra culturii culinare romanesti. Timp de cateva sute de ani, ingrediente, tehnici culinare, retete au imbogatit bucataria noastra, fiind aduse pe filiera turceasca. Am adaptat retetele conform resurselor locale si gustului nostru, am adoptat unele ingrediente, ca si multe cuvinte care mai persista si astazi in limba noastra. Printre acestea, si cuvantul “chiftele”.
Mercimek köftesi  - Crochete de linte si bulgur
Aceste crochete se prepara usor si sunt destul de gustoase. Le-am incercat anul trecut, la Istanbul, le-am prezentat si servit si la Bistro GUXT, in urma cu o saptamana, la evenimentul cu tema “Seara turceasca”.
(mai mult…)

Citeste tot

Pe scurt despre za’atar

Za’atar, sau za’tar, zaatar, zatar, zatr, zahatar, satar etc. este o denumire generică pentru o familie de ierburi aromate înrudite cu binecunoscutul oregano; se referă în principal, totuşi, la o varietate de oregano sălbatic (Majorana syriaca, sau Origanum syriacum).
Za'atar
Cu toate acestea, cel mai adesea termenul za’atar denumește un amestec de plante aromatice și semințe. Amestecul numit za’atar este o mixtură de oregano sălbatic, calamintha (o plantă aromată care este, ca aromă, o combinație de busuioc cu cimbru), cimbru de grădină, cimbru, cimbrișor etc. cu semințe de susan, sumac uscat, sare și, uneori, câteva mirodenii. Mixtura aceasta este folosită ca asezonator în bucătăriile influenţate de cultura arabă, fiind răspândită și foarte populară mai ales în Orientul Mijlociu.
(mai mult…)

Citeste tot

Biber salçası

Biber salçası – condiment turcesc

Iata un condiment interesant, provenit din bucataria turca. O traducere a denumirii sale ar fi “pasta de ardei” (“biber” insemnand “ardei”, iar “salçası” insemnand… “salsa”, adica un sos gros, de consistenta unei paste). Data fiind culoarea rosie, adesea veti putea intalni si denumirea “kırmızı biber salçası”, adica “pasta rosie de ardei”.

“Biber” denumeste in limba turca si ardeii iuti si cei grasi, iar biber salçası se poate prepara si cu ardei iuti, dar si cu ardei grasi. Exista, de fapt, doua variante ale acestui condiment:

  • acı biber salçası – pasta de ardei iute
  • tatlı biber salçası – pasta de ardei dulce

(mai mult…)

Citeste tot

Kofte kebab de miel cu sos de iaurt

Aceasta reteta delicioasa poate fi gasita in meniul restaurantului craiovean „Casa cu Tei” unde, impreuna cu proetenul Costel Clipescu, am elaborat meniul si retetarul.
Kofte kebab sau shish kofte este o varianta de frigarui din Orientul Mijlociu, de obicei pe baza de carne de miel (dar si de pui, sau doar cu vegetale, ca linte, naut, cartofi) amestecata cu ierburi aromate si mirodenii.
Termenul „kofte” privine din persana, unde „kufteh” inseamna „pisat”, sau „sfaramat”, ori „tocat marunt”.

(mai mult…)

Citeste tot

Kayseri Mantisi cu sos de iaurt

Manti sunt o varietate de coltunasi (umpluti de obicei cu un amestec de carne tocata de miel, la care se adauga naut, nuci si alune diverse, mirodenii si ierburi aromate) specifice bucatariei turce, dar si celor din Asia Centrala, Caucaz si chiar nordului Chinei, unde traieste o importanta comunitate turcica. De altfel, numele lor provine din chinezescul “mantou” (sau “mantu”).
Kayseri Mantisi cu sos de iaurt
(mai mult…)

Citeste tot

Cacik – Supa rece de castraveti cu iaurt

Cacik - Supa rece de castravete cu iaurt
Este o reteta perfecta pentru zilele calde de vara si, halal sa ne fie, nu ducem de loc lipsa de ele. Cred ca oricui ii vine greu sa dea drumul la aragaz cand afara sunt aproape 40 °C. Combinatia de iaurt cu castraveti si marar (sau menta) este una recunoscuta pentru imbinarea perfecta de gusturi si pentru efectul racoritor asupra organismului. Nu este de mirare ca diverse variante ale acestei combinatii se servesc in tari supuse „asaltului” caldurii: Grecia, Turcia, India, Iran, Irak, Liban, Siria etc.
(mai mult…)

Citeste tot