Retetele lui Radu | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Smochine cu branza albastra

Un preparat culinar mai simplu ca acesta este greu de imaginat, caci se pregateste in doi timpi si trei miscari si are nevoie de doar 7-8 minute la cuptor.
Savoarea sa se bazeaza pe contrastul de gust intre smochinele coapte, dulci si parfumate, si branza cu mucegai albastru nobil, cu gust robust, cremoasa si sarat-picanta.

Denumirea “branza albastra” nu trebuie luata ad literam. Branza nu este deloc albastra la culoare, este alba, dar contine in sectiune incrustatii de mucegai nobil (Penicillium Roqueforti), de culoare albastruie.
(more…)

Citeste tot

Somon si creveti cu sos de calmari

Aceasta reteta este gatita de mine acum peste 3 ani. Nu stiu cum s-a facut de nu i-a venit randul, pana astazi, sa fie publicata. Este interesanta, caci combina pestele cu fructele de mare, iar preparatul final este deosebit de gustos si chiar decorativ.
Astazi, dupa 3 ani de gatit, as prezenta-o altfel (vezi ultimul paragraf de la Sfaturi).

(more…)

Citeste tot

Ton la gratar cu sos de unt, capere si lamaie

Daca intr-o zi nu aveti chef sa investiti mult timp in gatit si daca va satisface o reteta simpla, rapida si gustoasa, fara garnituri si salate alaturi, reteta aceasta este foarte potrivita.
Tonul este gatit mediu (rozaliu in centrul), iar sosul de unt este onctuos, dar si acrisor-picant, potrivindu-se bine cu pestele.
Un pahar de vin sec rose, ar intregi aceasta reteta, potrivita ca pranz usor, sau cina lejera.

(more…)

Citeste tot

Pui cu sos de vin si ciupercute

Ma repet, poate a cinci suta oara, dar nu am ce face: reteta de astazi este una simpla, rapida si foarte gustoasa. Are un aer mediteranean, este satioasa si, totusi, lejera, chiar si pe vreme calduroasa. Serviti preparatul la masa de pranz: este un fel principal delicios.

Daca doriti ceva si mai satios, ganditi-va la o garnitura adecvata: piure de cartofi, cartofi natur sau orez ar merge, cel mai bine, in opinia, mea, caci va ajuta sa “culegeti” sosul.
Nu uitati sa va rasfatati si cu un pahar de vin alb sau rose, sec sau demi-sec.
(more…)

Citeste tot

Pulpe de pui cu sos balsamic, masline si ardei grasi

Va marturisesc din start ca am o mare slabiciune pentru masline. De fapt, si pentru masline, caci, daca ma gandesc mai bine, am o gramada de astfel de slabiciuni.
Aveam in frigider niste masline “dezosate” (adica deja curatate de samburi) si m-a cuprins cheful sa gatesc cu ele ceva pe gustul meu: cu sos, bine aromat, delicios, satios; pe scurt, un preparat menit sa joace rolul de fel principal la proxima masa de pranz.

Fiind vorba de masline, gandul m-a dus, in mod logic, spre Mediterana. Am dat o raita prin camara si una mai mica prin frigider, am adunat ce se potrivea ideii mele, iar rezultatul final este cel de mai jos.
(more…)

Citeste tot

Ton cu usturoi si lamaie

Ton cu usturoi si lamaie –  o reteta simpla, la indemana oricui

Fileul de ton este la noi un aliment de lux: pretul sau este atat de mare, incat ramane, pentru multi, prohibitiv. Prepararea unor felii de file de ton devine, astfel, o ocazie speciala: vrei sa le gatesti in asa fel incat sa simti cu adevarat gustul lor real.
Ton cu usturoi si lamaie - reteteleluiradu.ro
Cel mai simplu, si cel mai gustos as zice eu, este sa gatesti fileurile de ton pe gratar, asezonate echilibrat si cu discretie, astfel ca gustul lor natural sa fie sustinut si pus in evidenta, nu acoperit.
(more…)

Citeste tot

Pui cu fasole verde si sos de rosii

Iata ce mama ar fi numit, alintand-o dragastos, o mancarica de fasole verde cu pui. Desi fata de termenul nostru generic “mancare” am sentimente contradictorii (cand ma enerveaza, fiindca nu mi se pare indeajuns de descriptiv, cand imi place, caci cuprinde in doar 7 litere orice preparat posibil, cu conditia sa aiba ceva sos), atunci cand il aud ma gandesc la bucataria de acasa, din copilarie. In care, de altfel, calcam cat mai rar posibil.

Ei bine, mancarea de astazi este una pe stilul meu: simpla, bine asezonata, cu sos, gustoasa si hranitoare. Este, in acelasi timp, usoara si satioasa. Este foarte potrivita ca fel principal la masa de pranz, mai ales daca vremea nu este foarte calduroasa. Ziua de astazi pare potrivita, asa ca, spor la gatit!
(more…)

Citeste tot