De Gustibus | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

Turism Culinar. Informatii, fotografii, filme despre cum se mananca bine si foarte bine pe alte meleaguri, adunate de Radu Popovici.

Vietnam subiectiv (4)

Cred că a sosit momentul să vă povestesc câte ceva despre piețele de alimente pe care le-am vizitat. V-am menționat în primul episod că am petrecut ultimele zile ale sejurului în Vietnam într-o excursie în valea Sa Pa. Vorbesc despre o zonă în care locuiesc mai multe minorități etnice din Vietnam; este o zonă rurală, cu multe sate și cu piețe de produse alimentare care se țin săptămânal, sâmbăta și duminica.
Piata din Bac Ha, Vietnam
(mai mult…)

Citeste tot

Vietnam subiectiv (3)

Vietnam subiectiv – Mâncarea stradală

Când mă gândeam la Vietnam acum câțiva ani, dorindu-mi intens să ajung acolo, în privința mâncării îmi făcusem planul să gust tot ce se poate gusta și s-o fac, pe cât posibil pe stradă sau în locuri unde mâncarea se gătește tradițional, ca pentru vietnamezi, nu pentru turiști. Numai că, fără să știu, încercam să vând pielea ursului înainte de a ajunge în pădure. Nu ținusem deloc cont de o serie de factori.
Hanoi, Vietnam
(mai mult…)

Citeste tot

Vietnam subiectiv (2)

Oamenii
Îmi amintesc primul contact cu Vietnamul. S-a petrecut la sosirea în Hanoi, pe aeroportul Noi Bai, la controlul pașapoartelor. Acesta era efectuat de militari în uniforme kaki-gălbui, cu epoleți roșii, pe care gradele sunt marcate cu steluțe aurii, în binecunoscutul, pentru mine, stil sovietic. Toți erau tunși scurt și priveau încruntați, de parcă exersaseră adesea și temeinic modul de a se face neplăcuți. Nu exagerez când spun că m-a trecut un fior rece pe șira spinării și m-am întrebat, timp de o secundă, ce naiba caut eu acolo. Mi-a trecut însă și pot afirma că în pofida acestei prime impresii, nu am avut cu nimeni nicio problemă, de niciun fel.
Hanoi, Vietnam
(mai mult…)

Citeste tot

Vietnam subiectiv (1)

Acest an a fost unul deosebit. Am avut cel mai lung concediu din viața mea. Să nu vă așteptați să spun că mi-am luat vreo trei luni concediu, căci veți fi departe de adevăr. A fost vorba de doar patru săptămâni; probabil că pentru mulți dintre dvs. acesta este un concediu normal, dar eu rareori m-am întins cu vacanța mai mult de două săptămâni, așa că dublul acestei perioade a fost un pic neobișnuit.
HanoiIntro
Primele două săptămâni le-am petrecut în Toscana, celelalte două în Vietnam, în capitala Hanoi și în valea Sa Pa. Despre aceste ultime săptămâni vreau să vă povestesc mai întâi, căci îmi sunt mai proaspete în minte și pentru că vă pot arăta povesti despre un tărâm diferit, exotic și interesant.
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (9)

Despre Giesinger Bräu

Voi descrie în acest episod una dintre cele mai proaste experienţe pe care le-am avut într-un restaurant şi, în mod sigur, cea mai neplăcută din întreaga săptămână petrecută la München.
Vă spuneam în episoadele anterioare că berăriile germane par a fi clone ale unei singure şi unice berării. Toate sunt identice din punct de vedere conceptual, au beri şi mâncare identice, primele de calitate peste medie, celelalte sub medie, servicii proaste şi preţuri măricele.
Giesinger Bräu, Munchen
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (7)

Despre Andechser am Dom

Am ajuns la München pe data de 16 august, pe la şapte şi jumătate dimineaţa. Oraşul ne-a întâmpinat cu un cer noros, cu ploaie rece şi mocnită şi cu o temperatură de doar 14 °C. Adică exact ce ne trebuia după o noapte doar semi-dormită şi după călătoria cu avionul care, cu excepţia celor care îşi permit să călătorească la business class, este pentru toţi ceilalţi incomodă şi obositoare.
Andechser am Dom - Munchen
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (6)

Despre Wirtshaus Ayinger

Vă povesteam într-unul dintre episoadele anterioare despre Hofbräuhaus, cea mai celebră berărie din München şi de experienţa asurzitoare pe care am avut-o acolo. La doar 20 de metri distanţă de cacofonia teribilă a orchestrei de la Hofbräuhaus şi de înghesuiala îngrozitoare din local, am dat peste un adevărat rai.
Wirtshaus Ayinger - Munchen
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (5)

În vizită la cea mai veche berărie din lume

Am pomenit adesea despre Bayerische Staatsbrauerei Weihenstephan, care produce excelentele beri Weihenstephaner (adică ale Sfântului Ştefan). Berăria iniţială se afla lângă o veche biserică, înfiinţată pe la anul 720 de Sfântul Korbinian, şi dedicată la început Sfântului Vitus. Biserica era situată în districtul Freising, în Bavaria, la 41 de km depărtare de München.
În vizită la cea mai veche berărie din lume
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (4)

Despre Tap-House

Acest bar, situat pe Rosenheimerstrasse la numărul 108, central, la doar două staţii de metrou de centrul vechi al oraşului, este destinat berilor, deşi oferă o gamă destul de largă şi din alte băuturi. Pot să afirm cu toată siguranţa că a fost cel mai plăcut şi mai interesant local în care am pus piciorul în München.
Tap-House, München
La Tap-House poţi degusta peste 200 de beri, dintre care vreo 30-40 foarte proaspete, direct de la robinet. Localul este deţinut de una dintre cele mai interesante şi mai non-conformiste fabrici de bere din Germania, Camba Bavaria.
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (3)

Despre Hofbräuhaus

Cred că orice ghid turistic poate confirma că Hofbräuhaus este cea mai celebră berărie din München. Are o istorie care se întinde pe mai multe secole, căci a fost înfiinţată în 1589, de ducele Wilhelm al V-lea cu scopul declarat de a satisface setea, a sa şi a apropiaţilor săi. De menţionat că Hofbräuhaus nu era doar un local care servea bere, ci conţinea propria berărie ca şi propriul loc de desfacere a ei.
München - Hofbräuhaus
La început, berăria producea doar beri negre, dar fiul lui Wilhelm al V-lea, Maximilian I avea o puternică aplecare către berile din grâu, cele numite Weissbier sau Weizenbier, şi nu se omora deloc cu berile dunkel, astfel că berăria a început rapid să se concentreze pe aşa-numitele beri albe.
(mai mult…)

Citeste tot
Page 1 of 8
1 2 3 4 5 6 7 8