De Gustibus | Retetele lui Radu - blog de gastronomie

La München, Ana are bere (2)

Despre Weisses Bräuhaus

Vă spuneam în episodul trecut că München poate fi numit oraş al berii, şi nu ar fi deloc o exagerare. În oraş se consumă cantităţi impresionante de bere, deşi oferta este destul de monotonă. Cam peste tot se beau aceleaşi beri, provenind doar de la producători diferiţi. Cum berea are în Bavaria o tradiţie milenară, nu se pune problema ca vreo bere locală să nu fie de calitate. Dimpotrivă, toate sunt atât de bine făcute încât este greu să spui care este mai bună decât cealaltă şi de ce. Deja la acest nivel totul devine foarte subiectiv.
München - Weisses Bräuhaus
Mi-am făcut şi eu propriul “clasament” al berilor, exclusiv după gustul meu. Îmi este destul de greu să argumentez de ce o Hefe Weizenbier de la Andechs sau Ayinger îmi place mai mult decât una de la Augustiner, Franziskaner, Spaten, Hacker-Pschorr sau Hofbräuhaus; pot să spun că mi se par mai gustoase, mai aromate, că au o corpolenţă care îmi convine mai mult sau că senzaţia gustativă este mai complexă, dar acest lucru îl poate spune oricine despre aproape orice bere bavareză.
(mai mult…)

Citeste tot

La München, Ana are bere (1)

Conform ultimelor statistici la care am avut acces, România este doar al 26-lea producător de mere din lume. Este însă, de exemplu, pe locul al treisprezecelea ca producător de gutui, al optulea ca producător de cireşe şi al patrulea ca producător de prune, ceea ce nu este de colo. De ce ne învaţă abecedarele (cel puţin aşa o făceau acum mulţi ani, când l-am primit eu pe al meu) că „Ana are mere”, şi nu prune sau cireşe, rămâne o întrebare deschisă. Poate că iubim merele mai mult decât putem să le producem.
Munchen 2015
Oricum, sunt convins că orice elev din München, sau chiar din Bavaria (poate şi din întreaga Germanie?) ar putea afla încă din prima clasă că „Ana are bere”, căci această băutură este atotprezentă, impunându-se aproape ca o emblemă a statului situat în sud-estul Germaniei.
(mai mult…)

Citeste tot

Mic concediu sicilian (5)

A venit rândul ultimului episod dedicat săptămânii petrecute în Sicilia, unul care va încerca să descrie impresiile lăsate de magazinele şi unele dintre localurile (altele decât restaurante) care ofereau mâncare şi băutură.
Radu Popovici - Sicilia
(mai mult…)

Citeste tot

Mic concediu Sicilian (4)

Îmi place mult mâncarea mediteraneană. Alături de cea sud şi sud-est asiatică este preferata mea. Ori de câte ori călătoresc într-o ţară mediteraneană, mă aştept să mănânc bine; rareori se întâmplă altfel, şi când se întâmplă este mai ales din cauza faptului că aleg greşit restaurantele.
restaurante1
Sicilia întruneşte toate criteriile pentru a avea o bucătărie pe gustul meu. Este înconjurată de trei mări, Marea Mediterană, Marea Ionică şi Marea Tireniană şi este exponenta, alături de zona napolitană, a bucătăriei din sudul Italiei, regiunea a cărei cultură culinară mă încântă cel mai mult. Nu pot, deci, să nu vă spun măcar câteva cuvinte şi despre ce am mâncat acolo.
(mai mult…)

Citeste tot

Mic concediu Sicilian (3)

În acest episod vreau din nou să vă prezint o piaţă. Mai mult în imagini decât în vorbe, căci, nu-i aşa?, fiecare imagine face cât o mie de cuvinte. Am văzut câteva pieţe memorabile pe unde am călătorit, fiecare dintre ele frumoasă şi interesantă în felul ei.
La Pescheria, Catania, Sicilia
Catania este doar al doilea oraş al Siciliei, ca întindere şi populaţie, dar se poate lăuda cu cea mai mare şi mai interesantă piaţă din Sicilia: La Pescheria. Nu m-aş mira deloc ca aceasta să fie una dintre cele mai mari din Italia (este mai mare decât ce am reuşit să văd la Roma, Milano şi Napoli). Este un mare punct de atracţie al oraşului, este semnalizată şi lăudată în toate ghidurile turistice şi orice recepţionist de hotel o va recomanda cu căldură.
(mai mult…)

Citeste tot

Mic concediu Sicilian (2)

Palermo, Catania şi alte oraşe siciliene sunt vestite pentru pieţele alimentare în aer liber. Toate au reputaţia de a fi pline de culoare şi sunet, aglomerate, având un aer mediteranean cu influenţe arăbeşti, oferind produse de bună calitate, în special peşte, fructe de mare, legume şi fructe.
La Vucciria, Palermo
Spre deosebire de alte mari pieţe europene, cum este La Boqueria, de exemplu, aceste pieţe nu sunt “consemnate” într-un perimetru dreptunghiular, strict delimitat, ci se întind în toate direcţiile pe străduţele dintr-o anumită zoină a oraşului.
(mai mult…)

Citeste tot

Mic concediu sicilian (1)

De câţiva ani Sicilia se află constant pe lista destinaţiilor europene pe care le socotesc a fi cele mai tentante. De ce? Din mai multe motive, toate subiective. Mi se părea, şi mi se pare încă, una dintre cele mai exotice locuri din Europa. Insulele m-au fascinat întotdeauna, căci sunt, fiecare în sine, un mic univers separat şi diferit, care a reuşit să-şi păstreze ceva mai bine tradiţiile şi particularităţile, deşi globalizarea şi turismul de masă le erodează continuu.
Radu Popovici - Sicilia
(mai mult…)

Citeste tot

Din nou acasă

Concediile sunt mereu, prin definiţie, prea scurte. Al meu nu a făcut excepţie. Deşi am fost întâmpinat cu o vreme burzuluită, ploaie, frig şi vânt – o combinaţie „irezistibilă” – am regretat despărţirea de Sicilia.
De fapt, ceea ce simţeam era pe undeva pe la mijloc: îmi doream pe de-o parte să mai stau câteva săptămâni, pe de alta parcă mă trăgea aţa acasă. Mă bucur, deci, că am ajuns acasă, dar sunt un pic trist tot din acelaşi motiv. Sunt convins că ştiţi despre ce vorbesc…
Valea Templelor, Agrigento, Sicilia
(mai mult…)

Citeste tot

Amsterdam pe fugă (3)

Ca întotdeauna, o călătorie în altă țară are pentru mine și o importantă componentă culinară. Nu vreau să văd doar muzee, catedrale, străzi și oameni, ci și piețe, magazine alimentare și restaurante. Sau, ca să fiu sincer, mai ales piețe, magazine alimentare și restaurante.
Restaurante din Amsterdam
(mai mult…)

Citeste tot

Amsterdam pe fugă (2)

Spuneam în articolul trecut că Olanda are o suprafață de doar circa 40.000 kmp, fiind cam de șase ori mai mică decât România. Cu toate acestea, nu știu cum reușește să fie, după SUA, cel mai important exportator de alimente din lume. Sincer, mi se pare incredibil!
Imediat în urma Olandei, în acest clasament vin Germania, Franța și Brazilia. „Frații” olandezilor, belgienii, ocupă locul al cincilea devansând Italia.
Delft - magazin Cheese and more
(mai mult…)

Citeste tot
Page 2 of 8
1 2 3 4 5 6 7 8